• Jan Blaževič

Pregled skakalne sezone 2019/20

Kot sezone v ostlih športih se je klavrno končal tudi svetovni pokal v smučarskih skokih. Sezona je bila kratka, postregla pa je z veliko bolj raznovrstno zmagovalno zasedbo kot lani, ko je s konkurenco pometel Ryoyu Kobayashi.

Sezona se je začela v Visli na Poljskem in nadaljevala v finski Ruki, obakrat je slavil Norvežan Daniel Andre Tande. Na svoj račun smo prišli tudi Slovenci, saj je na začetku sezone zelo dobro formo kazal Anže Lanišek. Na omenjenih prizoriščih je zasedel drugo oziroma tretje mesto in bil skupno drugi v svetovnem pokalu. Po močnem vetru in "odpihnjeni" drugi tekmi v Ruki je njegova forma začela padati. Sledil je Nižni Tagil in prva zmaga Japonca Yukiye Sata v svetovnem pokalu – prvič letos je slavil tudi Avstrijec Stefan Kraft, dobro sezono pa je napovedal Karl Geiger z drugim mestom na prvi tekmi v Rusiji. Rumeno majico je še vedno nosil Norvežan Tande, ki pa jo je izgubil že na naslednji tekmi v nemškem Klingentalu, ko jo je spet oblekel lanski zmagovalec svetovnega pokala Kobayashi, ki je dobil tri od naslednjih štirih preizkušenj sezone – vključno s prvo tekmo novoletne turneje. Naslednji dve je dobil Norvežan Marius Lindvik, zadnjo pa Poljak Dawid Kubacki, ki je s tem zbral dovolj točk za osvojitev prestižne turneje, prvič v svoji karieri.

Kraft v rumeni majici za najboljšega v skupnem seštevku svetovnega pokala. (vir: fischersports.com)

Po novoletni turneji so v najboljši formi skakali Geiger, mlajši od bratov Kobayashi in Kubacki, ki so dobili naslednjih pet tekem (Geiger in Kubacki dve, Kobayashi eno). Formo je ujel tudi Stefan Kraft, ki je dobil štiri tekme v sezoni, na koncu pa tudi osvojil veliki kristalni globus po skrajšani sezoni.

SLOVENCI

Že prej omenjeni Lanišek je dobro začel sezono, a nadaljeval slabše. Najbolj konsistenten skakalec slovenske izbrane vrste je bil Peter Prevc, ki je bil tudi edini, ki je v tej sezoni zmagal (dobil je tekmo v Lillehammerju). Timi Zajc je dvakrat končal na tretjem mestu, enkrat pa na drugem, sezono preboja med najboljše pa je imel Žiga Jelar, ki se je prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder. Prevc je bil edini Slovenec med najboljših 10 v skupnem seštevku (končal je na osmem mestu s 789 točkami, več kot 100 točk za sedmim mestom), slovenska izbrana vrsta pa je v seštevku za najboljše reprezentance končala na skromnem petem mestu, zmagala je Nemčija pred Avstrijo in Norveško.

Jelar (levo) in Zajc (desno) sta na isti tekmi stala na stopničkah. (vir: siol.net)


Veliki kristalni globus je torej pripadel Avstrijcu Stefanu Kraftu, ki ga je osvojil drugič (prvič leta 2017 in 2020). Avstrijec je osvojil tudi seštevek v poletih, za 20 točk je premahal našega Zajca.

Prikrajšani smo bili za največji skakalnici na svetu. Tako Vikersund kot Planica sta bila žrtvi novega koronavirusa, ki je zahteval predčasni konec sezone. S tem je odpadlo svetovno prvenstvo v poletih v dolini pod Poncami, ki je prestavljeno na začetek naslednje sezone.

ŽENSKE

V ženski konkurenci je veliki kristalni globus osvojila Norvežanka Maren Lundby pred Avstrijkama Chiaro Hölzl in Evo Pinkelnig – obe dve sta v sezoni 2019/20 prvič zmagali na kakšni od posamičnih tekem v svetovnem pokalu. Najboljši Slovenki sta bili Nika Križnar na sedmem in Ema Klinec na osmem mestu, ločila ju je le točka, za zmagovalko pa sta zaostali več kot 700 točk. Tako kot moški so tudi skakalke končale na petem mestu v seštevku reprezentanc, zmagale so Avstrijke pred Norvežankami in Japonkami.

Norvežanka Maren Lundby, zmagovalka svetovnega pokala. (vir: vg.no)

Sezona je bila torej precej krajša kot smo vajeni, vseeno pa je bila veliko bolj zanimiva kot lanska, vsaj kar se moške konkurence tiče. Kar 11 različnih skakalcev je stopilo na najvišjo stopničko na kateri od tekem, med ženskami precej manj, le pet. Bo pa zaradi skrajšane letošnje veliko bolj pestra in natrpana prihodnja sezona.

23 views0 comments