• Jan Blaževič

Prestopni rok v kolesarski karavani

Po pestri kolesarski sezoni 2020 je bil takšen tudi letošnji prestopni rok. Nekatere ekipe niso poslovale skoraj nič, druge so naredile številne zamenjave. V prispevku bomo obravnavali slednje.

AG2R-Citroën

Francoska ekipa v novo sezono prihaja z novim sponzorjem in novimi dresi, poleg tega pa s prevetreno zasedbo. Po dolgih letih se je od ekipe poslovil francoski up zadnjh let Romain Bardet, ki je po izredno uspešnih sezonah 2015 in 2016 v zadnjih letih nazadoval. Izgubili so še enega odličnega francoskega kolesarja v Pierru Latouru. Omenjena so nadomestili z izkušenim Belgijcem Gregom Van Avermaetom, prišel je tudi Luksemburžan Bob Jungels. Ekipa bo torej v letošnji sezoni naskakovala predvsem enodnevne dirke, v katerih blestita Van Avermaet in Jungels, leta dirkanja na najvišja mesta Bardeta na Touru pa so torej končana.

Novi dresi ekipe AG2R-Citroën. (vir: cyclingnews.com)


Astana

Kazahstanska ekipa je izgubila Kolumbijca Miguela Angela Lopeza – kolesarja, ki je na lanskoletni kraljevski etapi na Touru ugnal Rogliča in Pogačarja. To pa je tudi največja in sploh edina večja sprememba v ekipi, ki se bo očitno tudi v letošnji sezoni zanašala na 35-letnega Danca Jakoba Fuglsanga, ki pa pričakovanj za zdaj v svoji karieri še ni izpolnil.


Bahrain Victorious

Še ena ekipa z novim sponzorjem. Po le eni sezoni se iz kolesarstva poslavlja britanski dirkaški velikan McLaren. Kar se prestopnega roka tiče, je bil posezonski odmor za ekipo precej miren – prišel je le Avstralec Jack Haig. Jan Tratnik je za eno leto podaljšal pogodbo z moštvom, za katerega bo torej zmagovalec etape na lanskem Giru tekmoval tudi v prihodnji sezoni.


Bora-Hansgrohe

Precej kadrovskih sprememb se je v zadnjih dveh mesecih zgodilo pri nemški ekipi Bora z Nizozemcem Wilcom Keldermanom kot največjim imenom, ki se je moštvu pridružil. Keldermann je lanski Giro končal na skupnem tretjem mestu in s tem pokazal, da gre za odličnega kolesarja, ki bo za nemško ekipo en izmed glavnih orožji za visoko skupno uvrstitev na kateri izmed tritedenskih dirk.

Kelderman se seli v Boro. (vir: AD)


Deceuninck Quick-Step

Belgijska ekipa ostaja s precej podobno zasedbo kot v pretekli sezoni, pridružuje pa se jim Britanec Mark Cavendish, en najuspešnejših kolesarjev vseh časov (vsaj kar se zmag na posameznih etapah Toura tiče). Vseeno Cavendish že kar nekaj let ne najde forme, ki ga je krasila v zlatih letih kariere, zato je presenečenje sploh, da mu je katera ekipa ponudila še eno priložnost.


Ineos

Zdi se, da za Ineos vsako sezono govorimo enako: bogati so postali še bogatejši. Že res, da je ekipo zapustil Britanec Chris Froome, ki pa v zadnjih letih tako ali tako ni bil v pravi formi (pestile so ga tudi poškodbe). Britanska ekipa pa se je namreč okrepila s štirimi izjemnimi kolesarji, ki sodijo v sam svetovni vrh. Avstralec Richie Porte se je vrnil v ekipo (kolesaril je že v starem Skyju) – po lanskem izvrstnem Touru, ki ga je končal na skupnem tretjem mestu, je velika škoda, da se je pripravljen povsem podrediti svojim novim sotekmovalcem. Porte ima v sebi zagotovo še veliko dinamita, ki pa ga pri Ineosu verjetno ne bo mogel uporabiti (vsaj ne za visoka mesta v skupnih razvrstitvah). Prišel je tudi Kolumbijec Dani Martinez, zmagovalec Dirke po Dofineji, ki velja za glavno pripravo na Dirko po Franciji vsako leto. Mladi Martinez se tako pridružuje svojemu rojaku in nekdanjemu zmagovalcu Toura Eganu Bernalu – verjetno v vlogi pomočnika. V Ineos je prišel tudi Belgijec Laurens De Plus, nekdanji član Jumbo Visme, ki velja za vrhunskega pomočnika. To pa še ni vse: v Ineos prihaja tudi Adam Yates, še en Britanec v tej britanski ekipi. Yates se tako po dolgih letih poslavlja od svojega brata dvojčka Simona, s katerim sta skupaj kolesarila celotno kariero. Pri Ineosu bo iskal nove izzive, koliko priložnosti bo imel za prikaz vseh svojih sposobnosti pa bomo videli tekom sezone.

Nova imena pri Ineosu: od leve proti desni Laurens De Plus, Richie Porte in Simon Yates. (vir: cyclingnews.com)


Israel Start-Up Nation

Kanadčan Michael Woods, Norvežan Carl Fredrik Hagen, Južnoafričan Daryl Impey in Britanec Chris Froome so nova imena v izraelski ekipi. Predvsem zanimivo bo, kako se bo v novem moštvu in z novimi sotekmovalci znašel slednji, torej Froome, ki je po dolgih in uspešnih letih zapustil Ineos, kjer enostavno zanj ni več prostora. Froome je imel v zadnjih dveh letih veliko težav s poškodbami, forma v lanskem letu, ko je kolesaril, pa ni bila niti blizu njegovih zmožnosti. Britanec je torej dobil novo (svojo) ekipo, v kateri bo nesporni vodja in kapetan, zato lahko pričakujemo nov poskus napada na rumeno majico na Dirki po Franciji.


Michelton-Bianchi

Proizvajalec koles Bianchi je zapustil Jumbo Vismo (nič več svetlo modrih koles pri Rogličevi ekipi torej) in presedlal v južnoafriško ekipo. Že res, da je ekipa izgubila že prej omenjenega Yatesa, pridobili pa so Avstralca Michaela Matthewsa ter Danca Amunda Grøndahla Jansena. Še vedno je kapetan ekipe Simon Yates, Matthews in Jansen pa sta dobri okrepitvi – en za enodnevne klasike, šprinte in zeleno majico na Touru, drugi za pomoč Yatesu na najtežjih etapah.


Movistar

V španski Movistar se je preselil Kolumbijec Miguel Angel Lopez, en bolj talentiranih kolesarjev zadnjih let, ki pa se na najvišjo stopničko ne more in ne more povzpeti. Mogoče mu bo to omogočila prav menjava ekipe. Sicer pri Movistarju ostajajo Španci Enric Mas, Alejandro Valverde in Marc Soler. Mogoče pa bo prav "španska" naveza Lopezu zelo pozitivno koristila, saj v bolj domačem okolju še ni kolesaril.

Miguel Angel Lopez. (vir: cyclingnews.com)


Team Qhubeka-Assos

Nekdanja Dimension Data, lani še Team NTT, je sedaj poznana kot Team Qhubeka-Assos. Ekipa je poslovala največ izmed vseh, največje novo ime pa je Italijan Fabio Aru, ki je lani vozil za "Pogačarjevo" ekipo UAE. Še vedno je veliko vprašanje njegovo zdravje, ki ga je v zadnjih nekaj sezonah venomer puščalo na cedilu. Lani se je sicer vrnil, rezultati pa niso bili vrhunski, tako da je letošnja sezona priložnost za nov začetek.


Team Jumbo-Visma

Ekipa Jumbo-Visma ni poslovala veliko, bolj presenetljivo pa je to, kar se je zgodilo po vseh prestopih. Nizozemec Tom Dumoulin se je namreč odločil za začasen preklic profesionalne kolesarske kariere, kar je za ljubitelje kolesarstva pravi šok. Res je, da Dumoulin v lanski sezoni ni izgledal briljantno, pred tem je nenazadnje manjkal skoraj eno leto. Vprašanje je, če se bo Nizozemec sploh kdaj vrnil – v zadnjih letih namreč to, da si v kolesarstvu vzameš odmor, bolj kot ne pomeni konec kariere (primer je Nemec Marcel Kitttel, ki se je odločil za podobno potezo, medtem pa tudi uradno že oznanil konec kariere). Roglič tako ostaja brez sokapetana in pomembnega pomočnika, a ekipa Jumbo-Visma je še vedno izjemno močna. To trdi tudi Roglič, ki letos ne bo branil zmage ne Dirki po Španiji, ampak bo vse moči usmeril proti Parizu.

Tom Dumolin je mogoče že vozil zadnjo dirko v svoji karieri. (vir: peloton.si)


Team DMS

Ekipa DMS, lani Sunweb, se je odločila za veliko čistko največjih imen ekipe. Poslovili so se Avstralec Michael Matthews, Nizozemca Wilco Kelderman in Sam Oomen, pa tudi Švicar Marc Hirschi, ki je navduševal na lanski Dirki po Franciji. Poveljstvo v ekipi je tako prevzel Francoz Romain Bardet, ki je največja okrepitev ekipe DMS. Bardet po mnogih letih pri AG2R-ju išče nove izzive. Verjetno še vedno ni ugasnila niti želja po zmagi na Touru, je pa možnosti za to vedno manj.


UAE Team Emirates

Kot zadnjo ekipo je potrebno omeniti ekipo iz Združenih arabskih emiratov, ki tudi v sezoni 2021 največ upov polaga na Tadeja Pogačarja – to so nenazadnje dokazali tudi s prišleki, ki so jih pripeljali. Poljak Rafal Majka bo en izmed najboljših pomočnikov v kolesarski karavani, poleg njega pa je največja okrepitev že prej omenjeni Marc Hirschi. Precejšnje presenečenje je bilo, ko je Švicar zapustil ekipo Sunweb (zdaj DMS) ter se odločil za prestop k UAE-ju. Zelo zanimivo bo videti, kakšno vlogo bo prevzel – bo le pomočnik Pogačarja, ali pa bo naskakoval tudi kaj večjega. Gotovo pa je prav on največje orožje ekipe na enodnevnih dirkah.


Kolesarska sezona se počasi bliža, zares se začenja 21. februarja z Dirko po Združenih arabskih emiratih, kjer bo Tadej Pogačar en glavnih favoritov za najvišjo stopničko.
51 views0 comments

Recent Posts

See All