• Jan Blaževič

Prevlada Norvežanov na začetku sezone

Dodobra smo že vstopili v biatlonsko sezono, po devetih preizkušnjah pa se počasi oblikujejo razmerja moči v letošnjem letu. Norvežani so pričakovano na vrhu, dobro so začeli tudi Švedi in Francozi, slabše Nemci in Rusi. Jakov Fak je svetla točka slovenske reprezentance, ki bo formo za letošnje svetovno prvenstvo na Pokljuki še morala precej nadgraditi.


Izjemni Norvežani

Na začetku sezone Skandinavci kažejo svojo moč. Predvsem Norvežani so tisti, ki so začeli zelo dobro. Prvi favorit za skupno zmago je še vedno Johannes Thingnes Boe, ki je tudi prvi v skupnem seštevku. Po upokojitvi Francoza Martina Fourcada po koncu lanske sezone, je Boe biatlonec, od katerega se pričakuje največ. Nenazadnje je bil že v preteklih letih edini resni konkurent Francozu.

Mlajši brat Boe (vir: Eurosport).


A tudi po Fourcadovi upokojitvi za Boeja ne bo lahko. To se kaže že v tej sezoni, saj je veliko konkurence dobil iz svoje lastne ekipe. Predvsem Sturla Holm Laegreid je na začetku sezone pokazal zelo veliko, predvsem kar se na strelski preprogi tiče. Mladi Norvežan je skoraj nezgrešljiv, z 92,7 odstotno natančnostjo je drugi najboljši strelec v karavani. Laegreid za svojim moštvenim kolegom zaostaja 55 točk v skupnem seštevku, s tremi zmagami pa je najuspešnejši biatlonec sezone. Johannes Thingnes Boe ima le eno, a kosntanto se uvršča med najboljše štiri na tekmah, kar je seveda ključ do skupne zmage. Poleg omenjenih dveh Norvežanov imajo ti "severnjaki" še četrto uvrščenega v skupnem seštevku, Johannesa Daleja, pa sedmo uvrščenega starejšega brata Boe – Tarjeia, in pa osmo uvščenega Vetleja Sjaastada Christiansena. Pet biatloncev med najboljšo osmerico govori o zaokroženosti norveške biatlonske reprezentance.

Laegreid se vesli zmage (vir: siol.net)


Švedi presenačajo

Letos presenečajo Švedi. Sebastian Samuelsson, ki je uvrščen na tretje mesto v skupnem seštevku, ter devetouvrščeni Martin Ponsiluoma veljata za izredno hitra tekača. Poleg tega Samuelsson letos tudi izjemno dobro strelja (89 odstotno), medtem ko Ponsiluomi na strelski preprogi precej zmanjka. Samuelsson je slavil na zasledovalni tekmi v Kontiolahtiju, poleg tega pa ima švedska štafeta prvo mesto iz druge štafetne preizkušnje sezone v Hochfilzenu ter drugo mesto iz prve na Finskem.


Kaj pa naši?

Letošnja sezona je precej spodbudna tudi za naše biatlonce. Jakov Fak na začetku sezone tekmuje izjemno dobro. Že šestkrat se je uvrstil med najboljšo deseterico, v skupnem mestu pa zaseda deseto mesto, po nekaj slabših uvrstitvah v Hochfilzenu. Poleg tega je Fak eden izmed najboljših strelcev letošnje sezone. 92-odstotna uspešnost ga uvršča na četrto mesto med strelci, velikokrat pa mu tek prepreči še boljše uvrstitve. Tako kot vedno v zadnjih letih pa so naši ostali biatlonci precej slabši od Faka tudi letos. Klemen Bauer ne najde prave strelske forme, Rok Tršan in Miha Dovžan pa velikokrat nista konkurenčna za točke. Vseeno so dobre uvrstitve mogoče – Tršan je na šprinterski preizkušnji v Hochfilzenu brez zgrešenega strela končal na 27. mestu, celo mesto pred Jakovom Fakom.

Jakov Fak (vir: Maribor24.si)


Pa ostali?

Še vedno izjemen je 37-letni Avstrijec Simon Eder, ki je najboljši strelec letošnje sezone – pokrije namreč kar 96 odstotkov strelov. Njegova leta pa so tista, ki ga marsikdaj oddaljijo od vrhunskih uvrstitev, mogoče celo stopničk. V teku se mu namreč leta še kako poznajo.


Omeniti velja tudi Francoze, ki po upokojitvi Martina Fourcada iščejo njegovega naslednika. Zaenkrat ga še niso našli, imajo pa vseeno številne biatlonce, ki to lahko postanejo. V skupnem seštevku imajo biatlonca tako na petem in šestem mestu, in sicer Quentina Fillona Mailleta ter Emiliena Jacquelina. Fillon Maillet je celo zmagal na zasledovalni preizkušnji v Hochfilzenu, kjer je bil Jacquelin drugi. Vseeno so ekipno daleč za Norvežani, mogoče tudi Švedi – to dokazujejo tudi ekipne preizkušnje, na katerih se še niso uvrstili na stopničke.


Veliko razočaranje letošnje sezone pa predstavljajo Rusi in v določeni meri tudi Nemci. Dve veliki biatlonski naciji ne najdeta prave forme. Arnd Pfeiffer je sicer svetla točka nemške reprezentance – dobil je namreč tekmo s skupinskim štartom v avstrijskem Hochfilzenu, kar pa je bilo precejšnje presenečenje. Pfeiffer zaseda 13. mesto v skupnem seštevku, mesto višje je Benedikt Doll, mesto niže pa Erik Lesser.


Pred biatlonci je sicer dolg odmor. Tekme se nadajujejo v Oberhofu 8. januarja, že nestrpno pa lahko pričakujemo svetovno prvenstvo v biatlonu, ki bo potekalo na Pokljuki. Začelo se bo 12. februarja s šprintersko preizkušnjo na deset kilometrov.
21 views0 comments

Recent Posts

See All