• Jan Blaževič

Prigode Nikite Mazepina

Zakaj je Nikita Mazepin v Formuli 1 in zakaj ga tam ne bi smelo biti

Pregovor denar je sveta vladar drži tudi v športu – in najboljši primer tega je Formula 1. Šport elite, ki je vsako sezono dostopen le 20 dirkačem, ki so se v pretekli sezoni najbolj znašli in dokazali, da spadajo med naboljše voznike na svetu. Ali pač? Več kot očitno je namreč, da v sodobni Formuli 1 (nenazadnje pa tudi skozi celotno zgodovino tekmovanja) dejanska sposobnost vožnje dirkalnika ni najpomembnejša. Veliko pomembnejša je finančna podpora, ki jo ima posamezen dirkač. Že nekaj let nazaj je to dokazal Kanadčan Lance Stroll, predlani njegov rojak Nicholas Latifi, v naslednji sezoni pa bo primer tega tudi nov dirkač ameriške ekipe Haas, Rus Nikita Mazepin.


Mazepin in Haas

Nikita Mazepin je novi dirkač Haasa z ogromno finančno podporo s strani svojega očeta Dimitrija Mazepina, ruskega miljarderja, ki se je že leta 2018 poskušal prebiti v Formulo 1, takrat s poskusom nakupa ekipe Force India – kasneje je lastnik postal Lawrence Stroll, oče že prej omenjenega Lanca. Mazepin se je potem, ko je bila ekipa prodana Srollu, tudi pritožil, a decembra lani izgubil pravno bitko. Sedaj pa je v formulo vendarle spravil svojega sina.

Nikita Mazepin (vir: formula1.com)


Zakaj je treba Mazepinu reči ne?

Nikita Mazepin je še pred samim debijem v najelitnejšem dirkaškem tekmovanju najbolj osovražena in kontroverzna oseba v celotni karavani. Dejstvo je, da dosti tega sloni na že prej omenjenih financah, vendar pa tudi vedenje mlajšega Mazepina ne navdušuje. Veliko kontroverznosti je povzročil konec lanskega leta, potem, ko je na svojem Instagram profilu objavil zelo kočljiv video, kjer otipava svojo „prijateljico“. Za podobno potezo bi marsikje dobil nogo, v Formuli 1 pač ne. To pa zdaleč ni edini razlog, zakaj mladi Rus (za zdaj) ne spada v to tekmovanje. Mazepin namreč nikoli ni veljal za odličnega voznika, kar bi za vstop v Formulo 1 morala biti norma. Od leta 2014 ima v nižjerazrednih tekmovanjih le osem zmag, nikoli pa ni končal višje kot drugi v skupnem seštevku v kateremkoli izmed njih (pa še to le enkrat, leta 2018 v seriji GP3).


Kot najboljši primer njegove povprečnosti pa lahko izpostavimo lansko sezono v Formuli 2. Sezono je z dvema zmagama končal na petem mestu, pred njega so se v skupnem seštevku uvrstili njegov bodoči moštveni kolega Nemec Mick Schumacher, Britanec Callum Illot, Japonec Juki Cunoda (v sezoni 2021 bo vozil za Alpha Tauri) in Mazepinov rojak Robert Schwartzmann. Peto mesto v Formuli 2 gotovo ni dobra popotnica za Mazepina, ki se bo v slabem dirkalniku meril z najboljšimi vozniki na svetu.

Poleg tega pa Mazepin velja še za izredno nevarnega dirkača. Nič kolikokrat je na progi povzročil nesrečo – v svoji precej kratki karieri ima že sedem minut dolgo kompilacijo nesreč na Youtubu. Tudi v lanski sezoni v Formuli 2 je večkrat pokazal in dokazal, da ni dober voznik, saj je zelo nepotrpežljiv. Dober primer tega je odnos do Japonca Cunode, ki prihaja skupaj z njim tudi v najelitnejše tekmovanje. Mazepin v preteklosti namreč ni skoparil z rasističnimi opazkami.

Vir: reddit.com


Tudi homofobne opazke Mazepinu niso tuje. Vse to pa vodi do statusa dirkača in osebe, ki si ga je Nikita Mazpin uspešno pridobil. Nevaren in ne preveč sposoben dirkač že tako ali tako ne sodi za volan najhitrejšega športnega dirkalnika, če temu dodamo še pretekle rasistične in homofobne opazke, dobimo človeka, ki lahko v šport prinese več slabega kot dobrega.

Vir: reddit.com


Če ne Mazepin, kdo pa?

Glede na povedano sem torej mnenja, da si Mazepin ne zasluži sedeža v Formuli 1. Še zdaleč pa pri tem nisem sam. Številni ljubitelji športa so pozivali k temu, da bi Mazepin izgubil svoj sedež v tekmovanju. Na spletni strani change.org je namreč peticija zoper Mazepina zbrala skoraj 50 tisoč podpisov. Vse to pa je bilo (zaenkrat) neuspešno.


Alternativ je veliko. Kot najočitnejši se ponuja Nemec Nico Hulkenberg, ki sedeža v Formuli 1 ni imel niti v lanski sezoni, je pa trikrat vskočil na pomoč Racing Pointu zaradi okužbe s covidom-19 Mehičana Sergia Pereza. Glede na to, da „Hulk“ ni poznal dirkalnika in da je v njem sedel praktično prvič, se je odrezal zelo dobro – dvakrat je ekipi celo privozil točke, na tretji dirki ni niti štartal, saj je imel njegov dirkalnik težave že pred začetkom dirke. Hulkenberg velja za izjemnega voznika, ki pa mu je do zdaj v karieri dostikrat malo zmanjkalo, nenazadnje še nima niti stopničk v Formuli 1. Vseeno je dirkač, za katerega bi se moral Haas še kako potegovati (že samo zaradi njegovih izkušenj, ki bi ameriški ekipi še kako prav prišle), prav žalostno pa je, da dirkača njegovega talenta že drugo leto zapored ne bo v Formuli 1.

Nico Hulkenberg v rožnatih barvah Racing Pointa (vir: The SportsRush)


Kot druga alternativna možnost je Tajec Alex Albon, še v v lanski sezoni voznik Red Bulla. Albon se pri „Rdečih bikih“ ni znašel, vseeno pa se je v lanski sezoni prvič povzpel na stopničke. Ima ogromno talenta, ki pa ga letos ne bo mogel brusiti v Formuli 1 – njegov sedež je namreč zasedel Sergio Perez.


Ne smemo pozabiti niti na Britanca Calluma Ilotta, dirkača, ki je končal kar tri mesta pred Mazepinom v Formuli 2 v lanski sezoni. Več kot očitno je, da je veliko bolj talentiran od Rusa. Sicer tudi z Ilottom Mazepin ni v najboljših odnosih. Leta 2016 v evropskem tekmovanju Formula 3 European Championship je na Veliki nagradi Madžarske Ilott Mazepinu preprečil hiter krog, ki ga je Rus ravno vozil. Ta je bil tako jezen, da je v boksih Ilotta udaril v obraz in mu povzročil nekaj odrgnin. Vse to pa se je dogajalo na prostem treningu, ki ni štel za praktično nič!

Callum Ilott je v letošnji sezoni sodeloval s Haasom, zato še bolj preseneča, da se niso odločili za podpis pogodbe z Britancem. (vir: F1)


Haas je tako v kratkem obdobju postal najbolj osovraženo moštvo v Formuli 1. Res je, da so se po Mazepinovih škandalih znašli v izjemno težkem položaju, kar se finančnega aspekta tiče. Lastnik ekipe Američan Gene Haas namreč nima finančnih sredstev, s katerimi bi se lahko kosal z Mercedesom in Red Bullom. Zato je denar starejšega Mazepina več kot dobrodošel. Če bi njegove sina odstavili še pred začetkom sezone, bi to lahko pomenilo tudi propad ekipe. Za to se posledično niso odločili, pa če tudi so si pridobili številne nove nasprotnike in sovražnike.

52 views0 comments

Recent Posts

See All

F1 2021