• Urban Kolman

Prihodnost Bundeslige: Bayernovo sistematično uničevanje tekmovalnosti nemškega prvenstva

V preteklem tednu smo bili priča še enemu velikem potrjenem prestopu v nogometu. RB Leipzig je potrdil, da njihov talentiran obrambni igralec Dayot Upamecano poleti za 42,5 milijonov evrov odhaja v Bayern. To je še enkrat pokazalo žalostno realnost nemškega prvenstva, ki je v trenutnih pogojih le ena velika formalnost. Bayern bo namreč že deveto leto zapored osvojil nemški naslov in temu pojavu se težko izognemo v prihodnosti. V Nemčiji se je namreč vzpostavila hierarhija, kar se tiče klubov v ligi, ki hkrati skrbi za prevlado Bayerna in oslabljenost ostalih ekip.

Prizor, ki ga gledamo že osem let in ne bo odšel nikamor. (vir: Goal.com)


Na vrhu te navidezne piramide je seveda Bayern. A še bolj zanimivi so nivoji pod njem. Tja lahko damo trenutno dve ekipi – Borussia Dortmund in RB Leipzig. Pod njima pa se nahajajo klubi kot so Borussia Mönchengladbach in Bayer Leverkusen. Še stopničko nižje imamo klube tipa Wolfsburg in Eintracht Fraknfurt. Gre za sistem, ki se v spodnjih nivojih v zadnjih letih neprestano spreminjal. Dortmund je padel in ponovno zrasel, Wolfsburg je za nekaj let nadomestil Hoffenheim, RB Leipziga pa pred petimi leti ni bilo nikjer. A težava je seveda v tem, da se s prvega mesta ni prestavil Bayern.


Logično je iskati podobnosti z ostalimi prvenstvi – najbolj tukaj izstopata italijansko in francosko. A treba je vedeti, kje so razlike med vsemi tremi ključne.


V Franciji je do prevlade Paris Saint-Germaina prišlo iz jasnega razloga – denarja. Ekipe enostavno ne morejo tekmovati s klubom, katerega lastnik je dobesedno država (Katar). Največ, kar lahko naredijo, je to, da se borijo s svojimi mladimi talentiranimi igralci in upajo na spodrsljaj velikana. V osnovi pa obstaja ključna razlika, ki se je dotaknemo kasneje.

PSG aktivno ne uničuje lige, preprosto imajo finančno moč, da se z njimi ne more realno kosati nihče.


V Italiji je situacija podobna kot v ostalih dveh državah – že več let zapored je bil prvak Juventus. A treba je vedeti, da je tu cel kup razlogov za njihovo prevlado. Stara dama iz Torina je namreč imela to srečo, da se je na evropski zemljevid vrnila v času, ko sta njena prva rivala Milan in Inter imela cel kup težav s financam. Medtem, ko sta oba milanska kluba iskala identiteto, se je Juventus utrdil na prvem mestu, a ne brez resnih konkurentov. Tako Napoli kot Roma sta v preteklih sezonah pokazala zobe. Letos pa sta se v boj za prestol po letih tavanja v puščavi končno vrnila oba milanska kluba (Inter je bil konkurenčen že lansko sezono) in kot vse kaže bo v puščavo vsaj za nekaj časa odneslo Staro damo.


Finance igrajo pomembno vlogo tudi v Nemčiji in seveda Bayern v tem aspektu izstopa, a ne zaradi kakšnih šejkov iz Bližnjega vzhoda.

Klubi v Nemčiji imajo posebno pravilo, kar se tiče lastništva. Klube si morajo večinsko (vsaj 51 %) lastiti člani kluba, ki tako lahko odločajo o pomembnih odločitvah. Izjemoma si lahko klub lasti podjetje, če je več kot 20 let financiralo delovanje kluba. Primera tega sta Bayer Leverkusen in Wolfsburg, ki sta v lasti farmacevtskega podjetja Bayerja in avtomobilskega podjetja Volkswagen.

V primeru Bayerna pa si večino lastijo navijači in člani, a okoli 25 % kluba pripada podjetjem kot so Adidas, Audi in Allianz, ki klub prav tako sponzorirajo. Klubu torej denarja ne primanjkuje, a vseeno to ni glavni razlog za situacijo. Glavni razlog je sistematično jemanje največjih talentov iz manjših klubov za srednje zneske ali celo zastonj. Upamecano je le eden od mnogih igralcev Bayernovih »rivalov«, ki se bo Bayernu pridružil. Münchenski velikan se je namreč pred približno desetimi leti dvakrat konkretno opekel, ko je kar dve sezoni zapored prvo mesto zasedla dortmundska Borussia. Od tedaj dalje pa smo priča res sistematičnem izkoriščanju manjših klubov, ki kakovost nemške lige iz leta v leto slabša in povzroča verigo, ki ji po novem sledijo ostali klubi.

Spomnimo se Lewandowskega, Götzeja in Hummelsa. Vsi trije zvezde Dortmunda, ki so kasneje za minimalne denarce odšle v Bayern. Velikan je tako uničil Dortmund in v naslednjih letih res skrbno skrbel ne samo, da se ustali na vrhu, ampak tudi, da se drugi klubi ne dvignejo. Tako so nekdaj velikem rivalu Schalkeju v zadnjih letih vzeli dva največja talenta Leona Goretzko in Alexandra Nübela. Iz Hoffenheima in Stuttgarta pa so pripeljali Süleja in Pavarda. Upamecano je tako le eden izmed mnogih.

Problem v vsem tem pa je, da naj bi te klubi bili Bayernovi glavni tekmeci, a to se iz leta v leto izkazuje le kot nekakšna pravljica, ki se tako kot zmeraj konča z istim koncem. Tudi šestletnem otroku Janko in Metka ni več zanimiva, ko že 20 zapored čarovnico porineta v peč. Seveda bo na sredini zgodbe navidezen zaplet, a kaj ko je konec predvidljiv in že neštetokrat viden.

Naslednji trener Bayerna?


Ta sistematičnost pa se v preteklem tednu ni potrdila le s prestopom mladega Francoza, ampak tudi s potrditvijo novega trenerja Dortmunda Marca Roseja. Rose namreč trenutno opravlja vlogo glavnega trenerja pri Borussi Möchengladbach. Črno-bele drese pa bo naslednjo sezono zamenjal za rumene-črne. Tako je naredil stopničko naprej v karieri in, če se izkaže bo nedvomno v prihodnosti postal tudi trener Bayerna. Podobno velja za Juliana Nagelsmanna. A tako pod vprašaj pride sama etičnost Bundelige. Kako sta lahko ključni igralec in trener ekip, ki se borijo za naslov in top 4, potrjena, da bosta naslednje leto zastopala barve njihovih glavnih rivalov. A v Nemčiji je to že formalnost – ker se zavedajo, da je vse le pravljica, jih takšne stvari ne zmotijo.

Pred nekaj leti je v Italiji prišlo do podobnega problema, ko sta se na zadnji dan za 4. mesto pomerila Inter in Lazio, za Rimljane pa je takrat igral Stefan De Vrij, ki je nekaj mesecev prej podpisal predpogodbo z Interjem. Le standardna tekma proti njegovi naslednji ekipi, s katero bi moral igrati v Ligi Evropa, če bi zmagal s trenutno ekipo.
"Razočarani?" De Vrij po porazu proti Interju, kjer je naredil napako za najstrožjo kazen.(vir: The Sun)


Prestopi iz manjših v večje klube so v nogometu vedno bili stalnica. Prav tako so trenerji menjali klube, če so bili uspešni in nato gradili kariero v večjih klubih. A tako očitnega sistematičnega rušenja tekmovalnosti, kot ga gledamo v Nemčiji, do sedaj še nismo videli. Žal ga od znotraj ne vidijo več, ali pa ga preprosto nočejo. Kot kaže, so se mu nemški klubi že popolnoma podredili – prestopa v zadnjem tednu sta stanje le dodatno potrdila in Bundesligo obsodila na njeno različico »Groundhog dneva«.

54 views0 comments