• Niko Hari

Prstan v Dallasu - navodila za uporabo

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the pick and roll bind them, In the Land of Dallas where the MVP is born.

Zadovoljni smo lahko. Kaj zadovoljni, vzhičeni. Sezona Dallas Mavericksov je po slabi tretjini odigranih tekem boljša, kot smo lahko upali največji optimisti. Najučinkovitejši napad v ligi, mlad zvezdnik, ki trenutno igra na nivoju najboljšega igralca lige in zavidljivo razmerje zmag ter porazov, 16-7. Da je vse skupaj še slajše, druga zvezda ekipe, Porzingis, zaradi sezone in pol brez košarke, niti približno ni na takšnem nivoju igre, kot je bil pred poškodbo. Že v drugi polovici sezone, najkasneje pa naslednje leto, lahko pričakujemo (no, upamo), da bo samorog, kot kličejo latvijskega velikana, zaigral v svoji stari formi. Razumeti je treba, da se pri tako resni poškodbi in dolgem odmoru (spomnimo se Haywardove prve sezone po grozljivem zlomu), noben košarkar ne vrne takoj, nekateri pa praktično nikoli več ne dosežejo forme, ki so jo kazali pred poškodbo (Derrick Rose, tudi meni je žal, da si imel v karieri približno toliko sreče, kot je Magic Johnson imel spolnih partnerjev po letu 1991).


Vir: CBS Sports


Kljub sanjskemu začetku sezone in mitski igri Dončića, Mavsi trenutno (bodimo realni) niso contender (v širšem krogu favoritov) za naslov prvaka lige NBA. Čeprav je ekipa iz Teksasa letos že nekajkrat presenetila favorite in pokazala, da lahko premaga čisto vsako ekipo v ligi, je končnica vseeno pošast drugačnih razsežnosti kot redna sezona. V tem prispevku se bomo posvetili ključnim problemom, rešitvam in igralcem, ki bi lahko že v naslednjih sezonah Dallas pripeljali do cilja vsakega moštva – šampionskega naslovaTRENUTNA ZASEDBA


O dvojcu Dončić-Porzingis je bilo povedanega več kot dovolj. Če se Porzingis vrne v formo in bo Luka igral tako dobro še naprej (poleg tega pa ostane zdrav), evropski tandem v prihodnje lahko postane najboljši v ligi.Prihodnost je svetla. Vir: The Athletic


Maxi Kleber in Dwight Powell: Centra Mavericksov sta kljub predanosti in zelo požrtvovalni igri tako v napadu kakor v obrambi, lahko le igralca s klopi pri moštvu, ki cilja na naslov. Powell je trenutno zadovoljiv začetni center, vendar bo na tem položaju Dallas mogel kar hitro najti okrepitev. Kleber je petka (center), katerega ni strah metati iz razdalje, zato je spacing (igra ko je v napadu peterka razvlečena po igrišču, vsak od igralcev na parketu pa lahko zadane za tri točke) veliko boljši kadar igra on. Kleber zadovoljivo brani obroč, Powell pa je boljši skakalec. Oba v pick and rollu dobro sodelujeta z Dončićem, vendar je več kot očitno, da Mavsi potrebujejo boljšega centra.


Pick and roll po kmečko: Za ta košarkarski manever sta potrebna dva igralca. Prvi, ki žogo vodi v napadu, se približa soigralcu, ki postavi blokado (ni ''šanse,'' da ga kdo premakne, on je trdnjava). Tisti, ki žogo vodi, mora pripeljati nasprotnika, ki ga pokriva do soigralca, ki postavlja blokado. Ko igralec z žogo v rokah pride do soigralca, ki zapira pot obrambnemu, se sprosti dovolj prostora za enega od dveh scenarijev.
SCENARIJ A: Igralec ki žogo vodi ima dovolj prostora za met ali prodor.
SCENARIJ B: Igralec, ki postavlja blokado, vteka pod obroč, soigralec pa mu jo skuša podati.

Pick and roll v sliki. Vir: Yahoo News


Tim Hardaway Junior: Tim je poosebljena definicija nekonsistentnosti. Ko se ''ogreje'' je lahko nezaustavljiv, vendar velikokrat igra heroja na igrišču takrat, ko mu met ne steče. Njegova košarkarska inteligenca je vprašljiva, saj se mnogo prevečkrat (ko mu ne gre) odloči za nerazumljive mete (''spavaš li mirno'' Carmelo Anthony?). Je zelo soliden ''šuter'' in zadovoljiv obrambni igralec. V Dallasu doživlja nekakšno mentalno renesanso, saj je po prihodu iz New Yorka, trener Carlisle Hardawaya znal ''umiriti'' in ga vključiti v sistem. Vsekakor je njegova pogodba neznosna, vendar sem vseeno mnenja, da je trenutno dodana vrednost ekipi, čez dve leti, ko se njegova trenutna pogodba izteče pa upam, da bo pristal na manjši mošnjiček zlatnikov (tako zajetne pogodbe, kot jo ima trenutno, dobrih 18 milijonov letno, mu ne bo izplačala več nobena ekipa v ligi). V najboljšem primeru je lahko šesti igralec Dallasa, čeprav zaradi odlične forme trenutno začenja tekme. Lahko je tista ''iskrica'' s klopi, ki takrat, ko zvezdam ne gre, odloči tekmo. Zaradi svoje pogodbe je Hardaway tudi možen asset v menjavi.


Dorian Finney Smith: Košarkarski Andraž Kirm. Svoje pomanjkljivosti, kar se tiče talenta, kompenzira z nenormalno borbenostjo, kakršne na parketih lige NBA nisem videl že lep čas. Kljub temu, da včasih izgubi kakšno žogo ali zgreši popolnoma odprt met za tri, ga ne bi zamenjal niti za igralca, ki je veliko boljši od njega. Ko je na parketu, igra intenzivno obrambo, skoči za vsako žogo, je požrtvovalen, kar pa je še najbolj presenetljivo, letos meče (zanj) solidnih 33% za tri točke.


Jalen Brunson: Igralec, ki ima potencial postati zelo soliden košarkar. Njegov košarkarski IQ je že trenutno na zelo visoki ravni, ko na parketu ni Dončića, je sam sposoben voditi napad. Kljub temu, da je Brunson navijačem Dallasa zelo všeč pa mislim, da je ravno on igralec, ki ima največjo tržno vrednost v morebitnih menjavah za nove okrepitve pri Dallasu.


Delon Wright: Nadpovprečno dober obrambni branilec, ki poleg svojih vrlin v obrambi zadovoljivo vodi žogo, vendar Wrighta v dolgoročnem načrtu Mavericksov ne vidim. V primeru, da Brunsona Dallas menja že letos pa bo postal povprečna druga opcija na položaju organizatorja igre za Dončićem.


Seth Curry in Justin Jackson: Če pogledamo statistiko celotne kariere je slabši izmed bratov Curry, najboljši ''šuter'' Mavsov. Kot stalni član drugega napada lahko doprinese ogromno, vendar je Seth luknja v obrambi, ki je v končnici najpomembnejši del igre. Justin letos igra nadpovprečno. Je soliden v napadu in dokaj skoncentriran v obrambi. Tudi njega vidim kot potencialnega igralca s klopi v prihodnosti Dallasa, vendar bo zaradi mladosti tudi on kajpak lahko udeležen v kakšno od prihodnjih menjav igralcev.


Boban Marjanović: kvečjemu soliden center s klopi, katerega največji problem je, da ima približno toliko kondicije kot udeleženci šova The biggest looser v prvem tednu oddaje. Kljub temu, da je odličen locker room guy (''vredi kolega''), zanj ne vidim prihodnosti v klubu, kvečjemu je lahko tretji center ekipe, kar trenutno tudi je.MOŽNE MENJAVE


Trade, kot bomo menjavo poimenovali v bodoče, je poleg trga prostih igralcev najboljši način, da ekipa, ki želi v čim krajšem času okrepiti svoje vrste, to tudi stori. Dallas je v dokaj nezavidljivem položaju, saj ekipi močno primanjkuje pametnih assetov (dobrin) za menjavo. Ključni asseti Mavsov so: Jalen Brunson, Justin Jackson, Delon Wright ter Courtney Lee (njegova neznosna pogodba se letos izteka, zato bi bile ekipe, ki si hočejo razbremeniti plačilno listo, za Leeja zelo zainteresirane). Dallas je svoje izbore na naboru porabil v menjavi za Porzingisa, letošnjega zato ne smejo uporabiti v menjavi, imajo pa v žepu izbor drugega kroga Golden State Warriorsov, ki bodo letos končali sezono na dnu lestvice (to pomeni, da bo njihov izbor vreden veliko več, kot so pri Mavsih pričakovali na začetku sezone).


Dallasu sicer primanjkuje assetov, so pa ti ob spretni uporabi lahko dovolj, da se spremenijo v zelo kakovostno okrepitev. Ekip, zainteresiranih za menjavo z Dallasom v ligi ni na pretek. To so moštva v fazi prenove ali ekipe, ki bodo v to fazo najverjetneje vstopile ter moštva, ki hočejo sprostiti mesto na svoji plačilni listi za podpis zvezdnika.


Prva ekipa, ki bo prej ali slej morala razpustiti trenutno zasedbo košarkarjev so San Antonio Spursi. Najboljša igralca, Demar DeRozan ter Lamarcus Aldrige, po mojem nista primerna igralca za Dallas. Kljub nesporni kvaliteti obeh košarkarjev, je časovna premica na kateri se trenutno nahajata (jesen kariere) neskladna z Dallasovo, njuna igra (oba mečeta žogo izza črte kot vrečo krompirja) pa z Dallasovo ni kompatibilna.


Oklahoma City Thunder je od San Antonia že dosti bolj zanimiva. Le norec bi menjal karkoli za Chrisa Paula, ki bo nedvomno zapustil Oklahomo, če le najdejo koga dovolj neumnega, da v svoje vrste vzame 34-letnika in njegovo astronomsko pogodbo. Za Maverickse bi bil odlična dodana vrednost Steven Adams. Odličen skakalec, pošast v igri pick and roll ter izjemno umirjen in premišljen košarkar. Če bi Dallasu uspelo menjati recimo Brunsona ter izbor Warriorsov (in še nekaj dodatkov, da se izenačijo plače), bi to bilo odlično. Adams je star komaj 26 let, edina težava pa je njegova 25-milijonska pogodba. Z Adamsom, bi Dallas že letos konkuriral za naslov, če se Porzingis ''najde'' po All Star premoru. Če se pri Dallasu odločijo, da bodo že letos šli na vse ali nič (kar mislim, da ni potrebno) je opcija tudi Danilo Gallinari, ki bi Mavsom dodal odličnega strelca iz razdalje. Kot dodatek klopi pa je zanimiv še Nerlens Noel, krilni center, ki bi zagotovo okrepil obrambno linijo pri Mavericksih.


Cleveland Cavaliersi ponujajo svojega edinega preostalega zvezdnika iz šampionske ekipe, Kevina Lova, ki bi bil odlična kratkoročna okrepitev, vendar mislim, da menjava zanj ni pametna. Če se Dallas že spusti v trade z Cavsi, se mi zdi veliko bolj smiselen Tristan Thompson, ki je vsaj po mojem mnenju lahko začetni center šampionske ekipe.


Menjava z Washington Wizardsi bi polepšala moje življenje. Če Dallasu uspe trade za Bradleya Beala, ki šteje 26 let, bi Mavsi bili resna ekipa z ambicijami osvojitve naslova. Kljub temu, da ima skoraj 28-milijonsko pogodbo, bi zanj menjal vse kar se menjati da. Trojček Beal,Porzingis, Dončić bi naredil kar nekaj škode v ligi. Tolažilna nagrada iz štaba Wizardsov je Davis Bertrans, ostrostrelec, ki bi še povečal spacing Dallasa.


Tudi Detroit Pistonsi bodo najverjetneje morali odsloviti tako Blakea Griffina, Drummond pa bo po vsej verjetnosti Detroit zapustil poleti, ko bo prost igralec (morda je preveč zvest za takšno potezo, vendar bodo Pistonsi slej ko prej morali razpustiti trenutno moštvo in preiti v fazo prenove). Dallas denarja za Drummonda, ki se mu nasmiha astronomska pogodba (razen če ne prodajo pol ekipe) ne bodo našli. Griffin bi na prvo žogo bil neverjetna okrepitev, vendar je poškodovan skoraj vsako sezono. Menjava za Griffina bi bila poleg finančnih težav tvegana tudi iz vidika dejanske zmožnosti igranja.


TRG PROSTIH IGRALCEV


Za razliko od lanskega leta, je letošnji free agency dokaj skop z zvezdniki. Verjetno ni najbolj pametno staviti vsega to leto, ampak počakati na sezono 2020-2021. V prihodnji sezoni bodo Mavericksi imeli veliko več maneverskega prostora iz finančnega vidika, poleg tega pa bo ''bazen'' odličnih prostih igralcev veliko večji.Skop nabor prostih igralcev v sezoni 2020. Vir: sportac.com

Player option: igralec se sam odloči, če bo še eno leto ostal v moštvu za katerega igra
Team option: o usodi igralca odloča moštvo.

Veliko bolj zanimivi igralci pa bodo na voljo leta 2021. Vir: sportac.com


Letošnja sezona bo ob morebitni uvrstitvi Mavsov v končnico (v kar ne dvomim), lep test za moštvo. Strokovni štab pa bo po sezoni točno vedel koga se splača obdržati in koga zamenjati. Luka in Kristaps si bosta nabrala prepotrebne izkušnje igranja v končnici, glede na to, kako dobro se bosta odrezala, bodo temu primerne tudi poteze, ki jih bosta odigrala Donnie Nelson in Mark Cuban v prihodnosti. Edini igralec, ki ga morajo Mavercksi to sezono nujno menjati je Lee, saj po sezoni postane prost igralec. Glede na to, da ne vidim smisla v ponovnem podpisu pogodbe med Dallasom in Leejem, bi ga bilo neumno spustiti iz rok brez povračila.


Dallas bo najverjetneje najmočnejši čez dve leti, ko bosta Luka in KP (upajmo) dosegla svoj košarkarski vrhunec, vodstvo Mavsov pa bo do takrat skušalo okoli svojih dveh zvezdnikov oblikovati spodobno ekipo. Trenutno je najpomembneje, da si nabereta izkušnje igranja v končnici, Porzingis pa rabi čas, da doseže svojo staro formo.


116 views0 comments

Recent Posts

See All