• Niko Hari

Razprodaja ugleda slovenske košarke

Povzročitelji največjega slovenskega športnega uspeha vseh časov, naša košarkarska reprezentanca, so klavrno začeli svoj kvalifikacijski cikel za nastop na evropskem prvenstvu 2021. Poraz proti Madžarski (77 – 75) in vse prej kot suverena zmaga proti Avstrijcem (85 – 78) dajeta slutiti, da pot do Eurobasketa ne bo sprehod po parku, kot smo navijači glede na kvaliteto naših nasprotnikov pričakovali.


Peter Vilfan je na prenosu tekme z Madžarsko izjavil točno to, kar si Slovenci trenutno mislimo o igri naše reprezentance:

''To je razprodaja ugleda.''

Morda je krivo podcenjevanje, morda utrujenost od klubske košarke, morda je ''krivo more'', kot prepevajo člani zasedbe Divlje Jagode. Dejstvo je, da navijači tako porazne igre, kot jo gledamo na zadnjih dveh kvalifikacijskih turnirjih, še nismo videli. Čas je, da odgovorni za ''debakle'' po letu 2017 začnejo zagovarjati svoje odločitve, če ne celo odgovarjati z zamenjavami na vodilnih mestih, tako pri KZS kot na trenerskem stolčku Slovenije.


Generalnega sekretarja KZS Raša Nesterovića, čakajo težke odločitve. Vir: sportida.com


Trifunović kot državni sovražnik številka ena


Grešni kozel za slabe predstave naše reprezentance, upravičeno ali ne, je bil selektor. Če se gremo hudičevega odvetnika, moramo priznati, da za kopico zgrešenih odprtih metov Trifunović ne more biti kriv. Po igri naše reprezentance, ki je v obeh drugih polčasih slonela predvsem na individualnih akcijah, lahko sklepamo, da nekakšne povezane igre, kot smo jo videli pod Kokoškovom, pri Trifunoviču ni. Vsi navijači se zavedajo, da to niti približno ni reprezentanca iz EP 2017, a tako klavrnih predstav, kot smo jih gledali na zadnjih kvalifikacijah, ni bilo še pod taktirko nobenega slovenskega selektorja.


Najbolj zmotijo konstantni izgovori našega trenerja izbrane vrste v intervjujih. Večkrat je omenil, da ni bilo časa za priprave, pa kaj? Tudi ostale reprezentance se niso leta pripravljale na te kvalifikacije. Izgovor, da z reprezentanco ni imel časa, bi navijači kupili, če bi nas premagovali Španci ali kakšna druga ekipa, ki premore vsaj enega širši javnosti znanega košarkarja. Proti košarkarskim eksotom kot sta Madžarska in Avstrija, bi Slovenci morali z lahkoto zmagovati tudi, ko so zdesetkani. Na tekmah, ko met ne gre, naši morajo prikazati všečno igro in požrtvovalnost, takrat pa bo javnost oprostila lapsuse, kot je bila tekma proti Madžarski in večina drugega polčasa proti Avstrijcem.


Se selektorju trese stolček? Vir: fiba.basketball


Da naš selektor očitno ne ve, o čem govori, dokazuje njegova izjava, da so naši imeli večino tekme proti Madžarom kontrolo nad potekom srečanja. Rezultatsko morda res, saj so vodili večino tekme. Dobesedno nič, kar so gledalci lahko videli na malih zaslonih, pa ni bilo podobno nadzorovani igri. Nešteto izgubljenih žog in posiljeni meti za tri točke so vse prej kot kontroliran potek tekme, kot jo opisuje slovenski strateg.


Roko na srce, Trifunovič ni trener ''par excellence''. Večino svoje kariere je treniral mlajše selekcije, ali bil pomočnik bolj kompetentnih trenerjev. Spominja na pogorelega nogometnega selektorja Tomaža Kavčiča, ki se prav tako ni znašel pri vodenju članskega moštva. Nič čudnega ni, da velika večina ameriških univerzitetnih trenerjev v ligi NBA pogori, saj je treniranje članskih selekcij povsem druga pošast, ki ji Trifunovič vsaj po prikazanem trenutno ni kos. Zagotovo pa ni selektor stoodstotni krivec za predstave naših košarkarjev. Po drugi strani pa je videti, da alfa in omega trenutne reprezentance ne zna ravnati pod pritiskom. Novinarje je verbalno napadel, ko so mu postavili nekaj kočljivih vprašanj:


Vir: Siol.net


ANALIZA TEKME MADŽARSKA – SLOVENIJA (77 – 75)


Ni dvoma o tem, kdo je bil favorit. Madžari so po naboru igralcev popolnoma inferiorna ekipa naši. Njihov najboljši strelec na tekmi s Slovenijo Rosco Allen, igra v drugi japonski košarkarski ligi. Za tiste, ki morda ne spremljate klubske košarke v Aziji (res bom presenečen, če obstaja tak Slovenec), Japonska košarka je ekvivalent kenijskim smučarskim skokom.


Slovenija tekme ni pričela tako porazno, kot je videti po rezultatu na tekmi in odzivih na socialnih omrežjih. Dobra ekipna obramba, z nekaj ''izpadi'' našega novopečenega reprezentanta Jordana Morgana (kar je opravičljivo, saj je popolnoma na novo vključen v sistem) je poskrbela za vodstvo po prvem polčasu. Prodori Blažiča, Morganovi skoki na obeh straneh igrišča in lepo kroženje žoge v napadu so zaznamovali našo igro, še posebej v prvi četrtini. Kar je najbolj bodlo v oči, so bili številni zgrešeni odprti meti za tri točke, še posebej Prepeliča, ki v klubu take mete zadeva kot za stavo. Kljub temu, da mu met ni stekel že na začetku, se je odločil za met izza črte v pol protinapadu, kar je nesprejemljivo. Čeprav košarkarji v NBA to radi delajo, je to poteza vredna menjave, še posebej, ko je odstotek zadetih metov za tri točke tako porazen, kot je bil naš v prvi četrtini (sedem popolnoma odprtih zgrešenih metov). Morgan je igral solidno obrambo ena na ena, naša ekipa pa je obrambno popolnoma razpadla, ko niso igrali Murić, Blažič in Morgan. Žiga Dimec si je privoščil vrsto napak pod našim košem, Madžari pa so vedno izkoristili darila, ko naše prve peterke ni bilo na parketu.Najbolj pozitiven vtis na obeh tekmah je pustil novopečeni Slovenec Jordan Morgan. Vir: RTVSlo


Bolj kompetentne ekipe od Madžarske bi nas na tej tekmi razbile že v prvem polčasu, vendar sta zgrešen alley-oop in polaganje pod košem Madžarov omogočila, da je naša ekipa odšla na odmor s prednostjo šestih točk.

Svoje razočaranje nad Prepeličem naj najprej začnem s pohvalo. Kljub številnim izgubljenim žogam je nekajkrat lepo našel prostega soigralca (sicer trojk nismo zadevali, tudi če bi od tega bila odvisna naša samostojnost). Nekaj svetlih trenutkov je Klemen vendarle imel, a je prevečkrat naivno izgubil žogo, kar še poudarja tezo, da si Trifunović ne sme želeti žoge v njegovih rokah, ko gre za kreacijo napada. Velikokrat igra sam, najbolj pa so bolele hitre trojke v zgodnjih fazah naših napadov. Naš selektor je Prepeliča dobesedno forsiral na igrišču, čeprav je bilo iz vesolja razvidno, da tekma proti Madžarom ni tista, na kateri bo zablestel. Prav tako je bil Blažič, namesto katerega je vstopil Prepelič veliko bolj koristen na tisti tekmi. Po še eni trojki iz protinapada bi ga selektor moral posaditi na klop, saj je že konkretno škodil naši igri, čeprav je z naskokom naš najbolj kvaliteten košarkar v teh kvalifikacijah. Madžari so že pred Prepeličevo potezo videli, da bo naredil napako, ko ga podvajajo v obrambi. Prva organizatorja igre na srečanju sta na celotni tekmi podelila dve asistenci soigralcem. Razlog za to je bil predvsem ta, da sta večino časa v napadu z žogo v rokah preživela Blažič in Prepelič. Oba sta na žogi veliko slabša kot brez nje – Prepelič je seveda odličen ''šuter'' čeprav tega na tekmi ni dokazal, Blažič pa je veliko boljši ''cutter'' kot kreator (veliko bolje vteka pod koš).


Našemu razpadu v drugem polčasu so botrovale tudi težave z osebnimi napakami Jordana Morgana, ki je bil naš edini center to tekmo (Dimec je popolnoma pogorel, skoka ni mogel dobiti, tudi če bi od tega bilo odvisno njegovo življenje). Poleg tega, da smo pod košem bili ranljivi kot srna na cesti, so Madžari začeli zadevati še iz razdalje (Madžarom se zadete trojke niso posrečile, zadevali so popolnoma odprte mete, kot se za profesionalne košarkarje spodobi). Po kolapsu v obrambi smo zaigrali še slabše v napadu. Ni problem, da trojke niso šle skozi obroč, ampak izbor in odločitve, kdaj jih metati. Po sicer lepi podaji Prepeliča v protinapadu je tokrat Edo Murić metal za tri. Takšne odločitve se kaznujejo z dopustom v Gulagih. Na koncu so nam jo zagodli še sodniki z nesmiselno tehnično napako, kar pa ne sme biti izgovor za naš poraz. Igrali smo grozno, Madžari pa so zasluženo zmagali.


ANALIZA TEKME SLOVENIJA – AVSTRIJA (85 – 78)


Po šoku na Madžarskem so se naši morali pobrati. Nasproti je stala na papirju še slabša ekipa kot v prvem krogu in naši so v prvem polčasu dokazali, da so kakovostnejša ekipa od severnih sosedov. Končno je stekel tudi met za tri točke, igro v prvem delu srečanja pa je krasila na trenutke odlična ''perimeter'' obramba (na zunanjih položajih). Kljub nekaterim neumnostim in izgubljenim žogam je Slovenija prvič zaigrala vsaj približno tako, kot se od evropskih prvakov pričakuje. Edini, ki se ponovno ni našel, je bil Žiga Dimec, saj so Avstrijci ob izjemno veliko poskusih za tri zlahka prihajali do skokov v napadu, ko je bil na igrišču. Največja vrzel v naši ekipi je gotovo centrski položaj – najbolj pogrešamo Vidmarja in Omića, vendar je Jordan Morgan zaenkrat upravičil vpoklic v reprezentanco. Z najboljšimi dvajsetimi minutami košarke, kar smo je lahko videli na kvalifikacijah za SP in Eurobasket skupaj, si je Slovenija prislužila zajetno vodstvo štirinajstih točk ob polčasu.


Heroj slovenske zmage v finalu EP, najboljši strelec španske lige in velik dolžnik uvodnih tekem kvalifikacijskega turnirja. Vir: RTVSlo


Kar so si naši prislužili v prvem delu, so z grozovito organizacijo napada v drugem polčasu zapravili. Izjemno število izgubljenih žog, predvsem pa ponovno forsiranje meta za tri točke in igre ena na ena so botrovali temu, da so Avstrijci izničili zaostanek in celo povedli za štiri točke v četrti četrtini. Slovenci so skušali pokrivati Avstrijce po celem igrišču, a so naši severni sosedje ''pressing'' z lahkoto izigravali in zadevali kot najboljše ekipe v Evropi. Tudi proti Madžarom smo najlažje koše dobivali med igro ''pressinga'', kar kaže na popolno neuigranost (kar ni nič čudnega) še bolj pa na težave Trifunovičevega sistema igre. Hvala bogu, da je kleni Janez, Jordan Morgan, sam odigral kot največji NBA zvezdniki in Sloveniji mukoma priigral prvo zmago v kvalifikacijah. Ko je igral on, je Slovenija dobivala skok, prav tako smo bili nevarni pod obročem. Pomen Morgana za naše skakanje je bil najbolj razviden, ko je bil zadolžen za pokrivanje avstrijskega organizatorja igre. Odlično mu je pariral, kljub temu so po zgrešenem metu Avstrijci z lahkoto prišli do skoka v napadu, a so k sreči zgrešili met iz neposredne bližine. Za primerjavo: tudi Dimec je bil ''switchan'' k obrambi na zunanjem položaju, a je neprimerno počasnejši in manj agilen od Morgana. Avstrijci so v tem napadu zadeli verjetno najlažjo trojko v zgodovini košarke.


Pred nami je še veliko tekem, le upamo lahko, da naši najdejo pravo formo. Po trenutno prikazanem bo izziv premagati tudi Ukrajince, ki so med našimi nasprotniki verjetno najmočnejše moštvo. Da so enakovredni trenutni selekciji Slovenije pa so dokazali že na prejšnjih kvalifikacijah za SP. No, če ne bo šlo drugače, pa še vedno lahko suvereno premagamo San Marino. Upam.


35 views0 comments

Recent Posts

See All