• Luka Skarlovnik

Reprezentančni umor

(KOLUMNA)

(vir: khelnow.com)

V letu, ko se zdi, da udarci letijo iz vseh strani, je reprezentančni premor le še en, a izjemno sočen šamar. Upam si trditi, da je klubski nogomet med navijači veliko bolj priljubljen kot reprezentančni (če izvzamemo velika tekmovanja). V zadnjem letu si celo z veseljem ogledam kakšno tekmo, ko igra nekoliko manj nebogljena Slovenija. A tekem je preveč, sezona je krajša in prijateljske tekme so nepotrebne – mogoče bi moral Čeferin pavzo pritisniti tudi pri Ligi narodov.


Vem, da je bilo nekaj tekem potrebno odigrati. Razumem, da so se kvalifikacije za Evro morale speljati. Ampak vse več poškodb zaradi prehitrega tempa je jasen pokazatelj, da na dolgi rok projekt »hiter tempo, veliko denarja« ne bo deloval. Jan Oblak, Andy Robertson, Joe Gomez, Nathan Ake, Ben Chilwell, Jordan Henderson (spavaš ili mirno Liverpool?) so le večja imena, ki so se med »premorom« poškodovala.


Še večji razlog, ki odločitev razporeda vsaj v mojih očeh še veliko bolj postavlja pod vprašaj, pa je, da smo sredi svetovne krize, spopadamo se z virusom, korono, covidom, kakorkoli hočete.


Razlog trenutne organizacije svetovnega nogometa je najverjetneje ekonomske narave. Me zanima, kako bo na finance največjih lig vplivalo, ko novi koronavirus poči njihov mehurček. V reprezentance se zgrinjajo nogometaši iz vsega sveta, tudi lig in tekmovanj, ki ne posvečajo toliko pozornosti rednemu testiranju. Tako se vzpostavi mreža povezav, ki se razširi čez cel svet, v vse reprezentance, tudi v največja klubska tekmovanja. Izbruha na ta način niti ne bo mogoče zajeziti, saj okužbam ne boš mogel slediti. Iz vsega sveta v reprezentanco in nato ponovno na različne konce modrega planeta. In kot smo že lahko opazili, nanj niso imune niti največje zvezde.


Še kako dobra organizacija tega ne more zajeziti. Tukaj ne govorim o vprašljivih odločitvah Mohameda Salaha, da se udeleži vse prej kot majhne poroke. Ali o hrvaški reprezentanci, ki je ob polčasu menjala okuženega Domagoja Vido. To so gluposti. Ampak zaradi takšnih gluposti se lahko okuži Luka Modrić. Ki lahko okuži moštvo madridskega Reala. To bo nato igralo z mladinci ali pa sploh ne. Gledanost bo upadla – in verjamem, da to ni ravno v ekonomskem interesu niti La Lige, niti Lige prvakov. Pa to nima nič veze s tem, da navijam za Beli balet.


Lahko bi se vprašali, kaj je huje – zahteve, da se tekme igrajo (od oka) na vsake tri dni, kar lahko hitro pripelje do resnih poškodb, ali okužbe z novim koronavirusom, ki lahko nogomet ponovno popolnoma zaustavijo.

Čisto verjetno so poškodbe večje zlo, ki lahko dodobra vpliva na posameznikovo kariero. A v nelogičnosti toka misli skoraj zagotovo zmaga pandemija, ki neprestano grozi z ustavljanjem javnega življenja.

27 views0 comments