• Rene Vidmar

Ruiz - Joshua 2

Danes bomo priča ponovitvi obračuna izpred dobrih šestih mesecev, ki se je zgodil v New Yorškem Madison Square Gardnu. Tedaj je Andy Ruiz, Američan mehiških korenin, ki nastopa pod mehiško zastavo, osupnil svetovno boksarsko javnost, ko je kot outsider premagal prvaka težke kategorije Britanca Anthonya Joshuo in mu s tem odvzel pasove po različicah IBF, WBA in WBO. Tokrat bo povratni obračun potekal na obrobju glavnega mesta Saudove Arabije, kot menijo mnogi pa bo izid dvoboja močno vplival na nadaljno kariero Joshue.


Andy Ruiz in Anthony Joshua na uradnem tehtanju pred nocojšnjim spektaklom. Vir: CBS Sports


DAN ZA POZABO ANTHONYA JOSHUE


Joshua je pred prvim obračunom z Ruizom veljal za nespornega prvaka težke kategorije – do takrat je bil neporažen – izmed 22 dvobojev jih je kar 21 končal s knockoutom. Na drugi strani mu je stal Ruiz, ki je v dvoboj šel z 32 zmagami in enim porazom, 21 dvobojev pa je zaključil predčasno.


V Madison Square Gardnu so obiskovalci bili priča relativno izenačenima prvima dvema rundama, ko sta nasprotnika preučevala drug drugega. Že v tretji rundi pa je počilo. Prvi je udaril Joshua in z levico poslal Ruiza na tla. Sledil je šok in nepisano pravilo, ki pravi, da je ''ranjeni lev najnevarnejši''. V trenutku, ko bi moral Joshua zaključiti načeto, je sledila kazen ranjenega leva v podobi Ruiza in njegove levice, ki je v nadaljevanju runde dvakrat spodnesla tla pod nogami Joshue. Sledili sta dve mirni rundi, a bili sta zgolj zatišje pred viharjem. V 6. rundi se je že nakazoval razplet, Joshua je v zaključku runde prejel nekaj močnih udarcev v telo, kar ga je precej načelo. Tudi sicer je bil fizično povsem pri koncu z močmi. Konec je sledil v 7. rundi, ko smo bili priča izbruhu Ruiza, ki je Joshuo dvakrat poslal na tla. Sodnik je dvoboj prekinil in slavje Mehičana se je lahko začelo.


Zmagoslavje Andya Ruiza v New Yorku. Vir: Insider


DVOBOJ, KI JE DAL MISLITI


To je bil dvoboj, ki je potrdil številne zakonitosti, ki ne veljajo le na področju boksa ali športa, pač pa povsod, kjer imamo opraviti z tekmovanjem. Že sam pregovor pravi, da knjige ni dobro soditi po platnicah, tako tudi Andy Ruiz na prvi pogled res ne izgleda kot vzoren primer, kako bi moral izgledati športnik, še več, njegovo telo izgleda bolj kot telo nekoga, ki že dolgo ni vstopil v telovadnico. A kljub temu je uspel premagati na videz telesno popolno pripravljenega Joshuo. Nekateri pač bolje funkcionirajo pri telesnih značilnostih, ki bi v normalnem primeru bile smatrane kot debelost. Še enkrat več se je tudi izkazalo, da smo pod kožo vsi krvavi, ne glede na to kako brezhibno ali nepremagljivo izgleda posameznik.

Če je bil pred dvobojem Joshua smatran kot naslednji nesporni vladar težke kategorije, navkljub vsemu spoštovanju do Deontaya Wilderja in Tysona Furrya, in vsem ranljivostim, ki jih je pokazal v dvoboju s preteklim vladarjem težke kategorije Vladimirjem Kličkom, se je po dvoboju potrdilo nič kolikokrat omenjeno pravilo. Tisti, ki so pripravljeni plačati višjo ceno tveganja, ponavadi bolj profitirajo. V dvoboju se je to pokazalo tako, da je prvi resnejši udarec prejel Ruiz. Ta se po knocdownu ni vdal v usodo in pokleknil pred prvakom, pač pa je tvegal in udaril nazaj, kar se mu je obrestovalo s končno zmago. Potrdilo se je tudi pravilo, da ni dobro podcenjevati nekoga, ki nima nič za izgubiti. Ruiz je namreč v dvoboj vstopil kot nadomestna opcija, saj Jarrell Miller, Joshuin prvotni nasprotnik, ni prestal dopinške kontrole.

Za konec se ozrimo še na čisto boksarsko zakonitost. Prvi dvoboj je pod vprašaj postavil tudi v boksu tako opevano prednost v dosegu, ki v tem primeru za Joshuo ni pomenila popolnoma nič. Britanec svoje taktike ni uspel prilagoditi na manjšega nasprotnika, ki ga je z pogostimi prehodi v klinč, gre za prijem v katerem borec objame nasprotnika z namenom preprečitve udarcev, in bojem v bližini popolnoma izčrpal, s tem pa Joshui tudi onemogočal vzpostavitev distance, s katero bi lahko v Ruiza plasiral močnejše udarce.

DVOBOJ ZA POVRNITEV IZGUBLJENEGA UGLEDA


Boksarska javnost si ne zna predstavljati scenarija, po katerem bi Joshua ponovno izgubil povratni obračun. A če bo želel zmagati, ne bo smel ponoviti napak izpred šestih mesecev. Tega se zaveda tudi Joshua. Ta je sicer že zadnji dve leti preroško opozarjal na prepotrebne spremembe v načinu njegovega dvobojevanja. Nezmožnost odprave napak naj bi se izrazile v porazu, ki ga je nato tudi doživel.

Ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki jo je spremenil, je nedvomno izguba mišične mase. Ta je po njegovem mnenju v prvotnem obračunu znatno vplivala na njegovo gibljivost in vzdržljivost. V primerjavi s prvotnim obračunom Joshua tokrat v obračun vstopa 4.5 kg lažji s težo 107.5 kg. Za primerjavo, Ruiz bo v ring stopil 6.8 kg težji kot junija s težo 128.4 kg. Če Joshua želi ponovno stopiti na boksarski tron, bo moral paziti tudi na Ruizovo smrtonosno levico. Tudi sicer Ruiz velja za enega izmed najhitrejših borcev med težkaši, zato se bo moral Joshua tudi dobro gibati. Ključnega pomena za Joshuo zna biti tudi dobra mentalna priprava in sproščenost, kar mu je v New Yorku manjkalo, saj je deloval nekoliko odsoten. Predvsem pa mora izkoristiti dvoboj na distanci in tako onemogočiti Mehičana.


Si bo Anthony Joshua povrnil izgubljene pasove? Vir: BBC

PRIHODNOST


Nocojšnji dvoboj bo imel veliko težo tudi na nadaljno kariero Joshue. Če si želi v nadaljevanju kariere združiti pasove težke kategorije oziroma pomeriti se s Tysonom Furyem ali Deontayem Wilderjem – dvojec se bo po predvidevanjih spopadel enkrat v prvi polovici leta 2020 – mu kaj drugega kot zmagati ne preostane. Tudi sicer pa mnogi opozarjajo, da v primeru današnjega neuspeha lahko pričakujemo celo športno upokojitev Joshue. Eden teh je tudi že omenjeni bivši prvak težke kategorije Tyson Fury, ki je v pogovoru za podkast True Geordie dejal, da Joshua ne potrebuje še več denarja – Britanec bo danes zaslužil med 50 – 70 milijoni evrov – poleg tega pa bi dva zaporedna poraza z knockoutom naredila veliko škodo njegovi karieri.

41 views0 comments

Recent Posts

See All