• Niko Hari

Se je relief NBA dejansko spremenil?

V četrtek se je zaključil prestopni rok v košarkarski ligi NBA. V tej sezoni je bilo opravljenih največ menjav v zgodovini lige. Kaj opravljene rošade pomenijo v boju za lesketajoč šampionski prstan? Katere ekipe so v igri živcev izšle kot zmagovalke in katere kot poraženke? Kdo ima najboljše izhodišče pred zadnjo tretjino sezone? Ogledali si bomo najodmevnejše menjave in jih skušali ovrednotiti.


Osredotočili se bomo predvsem na prestope, ki so se zgodili okrog ''roka menjav'' (trade deadline), saj smo o prejšnjih že podali komentarje in analizo (link)


HOUSTON ROCKETS – višek nesposobnosti


Houston dobi

D. J. Augustin

D. J. Wilson

Pravico do menjave zaščitenega izbora na naboru 2021

Izbor v prevem krogu nabora Bucksov v letu 2023


Milawukee dobi

Rodions Kurucs

P. J. Tucker

Bucksi dobijo ''nazaj'' svoj izbor v prvem krogu za leto 2022Houston dobi

Avery Bradley

Kelly Olynyk

Pravico do menjave izbora v prvem krogu za leto 2022


Miami dobi

Victor Oladipo


Rakete si klavrno zapirajo vrata do naslova prvakov lige NBA. Začetek padca v brezno brez konca je bila poškodba Chrisa Paula v konferenčnem finalu leta 2017 proti Golden State Warriors. Takrat so Houstončani imeli več kot realne možnosti pokoriti košarkarski svet, a je Fortuna očitno imela drugačne namene. Sledila je menjava veteranskega organizatorja za še enega superzvezdnika, Russella Westbrooka. Že takrat je bilo jasno, da so Rocketsi grožnja naslovu le na papirju in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo celoten teksaški projekt padel v vodo. Sledila sta odhoda prvih zvezdnikov Westbrooka in Jamesa Hardena. Izgledalo je, kot da so Rocketsi dobro ''prodali'' enega svojih najboljših košarkarjev v zgodovini. Med drugimi je najbolj upanja poln bil prihod Victorja Oladipa, ki po grozni poškodbi januarja 2019 še ni zaigral kot v preteklosti, a je vsaj bil obetajoč del houstonške sestavljanke za prihodnost. Ko smo že pomislili, da se Houston dobro spopada s prehodom v fazo ponovne gradnje moštva, je sledila najneumnejša poteza zadnjih let: menjava Oladipa v Miami. Za menjavo izborov na naboru in dva popolnoma nepomembna košarkarja (veterana, ki sta veliko primernejša kot končna adicija moštvu z željo po naslovu) so Rocketsi prodali (sicer dokaj negotovo) prihodnost. Lahko povemo, da so po mnogih posrednih poteh zamenjali Hardena za Bradleya in Olynyka. Bi se smejal tuji nesposobnosti, a je celotna pot Houstona od prihoda Hardena (po menjavi iz Oklahome) do danes, če pogledamo nazaj, zares žalostna.
LOS ANGELES CLIPPERS – Končno nekaj kreacije


LAC dobijo

Rajon Rondo


Atlanta dobi

Lou Williams

Portlandov izbor v drugem krogu za leto 2023

Izbor Clippersov v drugem krogu za leto 2027

Denarno nadomestiloKo so v lanski končnici losangeleški zvezdniki pogoreli kot vžigalica, je bilo jasno, da kljub izredno močnemu košarkarskemu kadru moštvu primanjkuje kompetenten organizator igre. Rajon Rodno je kljub vstopu v jesen kariere še vedno izjemno kompetenten košarkar, ki se sedaj že tradicionalno ''prebudi'' v končnici. Lahko bi argumentirali, da so Clippersi za Ronda dali krepko preveč, a dodatek solidnega ''playmakerja'' je bil nujen. Sicer so Clippersi morali odsloviti enega najboljših košarkarjev s klopi vseh časov, Louja Williamsa, a roko na srce ta košarkar ni dodal nič pomembnega ekipi. Še en igralec, ki je sposoben met ustvariti samo sebi. Metal je veliko in neučinkovito, saj je bil v ''drugem'' napadu Clippersov alfa in omega, nedotakljiv. Tudi košarkarji v prvi peterki so si bolj ali manj nesposobni ustvarjati priložnosti za druge. Tudi superzvezdniški dvojec Paul George – Kawhi Leonard. Rezultat je bil izredno simplističen in predvidljiv napad Los Angelesa, ki je bil popolnoma odvisen od dnevne forme enega najboljših tandemov v ligi. Dodatek Ronda bo to vrzel vsaj na papirju zapolnil. Generalno so se Clippersi ''poslabšali'' v letošnji sezoni (boli predvsem odhod Montrezla Harrella), zato jim tudi to sezono ne napovedujem naslova prvakov lige NBA.
Orlando Magic – popolna razprodaja košarkarjev


Boston dobi

Evan Fournier


Orlando dobi

Jeff Teague

Dva Bostonova izbora v drugem kroguChicago dobi

Al-Farouq Aminu

Nikola Vučević


Orlando dobi

Wendell Carter Jr.

Otto Porter

Chicagova zaščitena izbora v prvem krogu za leti 2021 in 2023Denver dobi

Gary Clark

Aaron Gordon


Orlando dobi

R.J. Hampton

Gary Harris

Izbor Denverja v prvem krogu za leto 2025
Pri Orlandu so se odločili, da pritisnejo tipko za ponovni zagon moštva. Dobesedno vse, kar je imelo košarkarsko vrednost, so zamenjali za naložbo v prihodnost. Izjemno dobra odločitev, še posebej zato, ker Orlando ni imel možnosti konkurirati za najvišja mesta na vzhodu, realno pa moštvo ni bilo dovolj slabo za zadnja mesta v konferenci (čeprav letošnjo sezono nizajo izjemno slabe rezultate). Kljub najboljši sezoni Nikole Vučevića v karieri se Orlando letos ne najde. Potrebno je bilo sprejeti radikalno odločitev in popolnoma razbiti moštvo. V zameno za črnogorskega zvezdnika so pri Orlandu vsaj na papirju dobili dva solidna mlada košarkarja, ki bi lahko bila začetek gradnje boljšega moštva za prihodnost. Predvsem menjava Aarona Gordona pa je razočarala. Nekako se zdi, da bi za solidnega krilnega košarkarja, moštvo, ki se bori za naslov (Denver), lahko dalo kaj več. Bolje rečeno, Orlando bi lahko iz Nuggetsov iztisnili kaj več. Nuggetsi so dobili podcenjenega krilnega košarkarja, ki ima možnost zacveteti v novi vlogi. Izjemno atletsko sposoben Gordon bi lahko pri Denverju doživel ofenzivni preporod: že v svoji prvi tekmi pri novem moštvu se je Gordon namreč izkazal – 13 točk, brez zgrešenega meta za 2. Predvsem obrambno bo na krilnem položaju košarkar dodal energijo moštvu, ki bo letos še bolj nevarno v boju za naslov. Čeprav imam občutek, da Denver igra bolje, kot je bilo za pričakovati, bodo v končnici predvsem proti losangeleškima ekipama imeli težave. Kljub temu so definitivno v ožjem krogu favoritov za naslov, nedvomno bodo ponovno izjemno trd oreh v končnici.


Menjava Evana Fourniera v Boston je bila pričakovana, vsaj s strani Orlanda. Nekako se zdi, da so v zameno dobili dovolj. Na dober dan je Fournier nezaustavljiv v napadu, vendar njegova igra izjemno polarizira med odličnim in mizernim. Definitivno so se Bostončani z menjavo izboljšali, vendar ne vidim scenarija, v katerem bi sicer všečno moštvo pokorilo vzhodno konferenco.
Dallas Mavericks – dosti muzike za malo denarja?


Dallas dobi

Nicollo Melli

JJ Redick


New Orleans dobi

Wes Iwundu

James Johnson

Dallasov izbor v drugem krogu za leto 2021
Na začetku sezone je izgledalo, da odhod Setha Currya (menjava za Josha Richardsona) Mavse tepe po glavi. V prvem delu sezone je Dallas izmed vseh moštev v ligi za tri metal najslabše. Kljub pomislekom nekaterih je Richardson pokazal nekaj solidnih predstav, predvsem obrambno pa je za Currya doktor. Tudi ofenzivno mu kdaj pa kdaj ''steče'', vendar so taki prebliski prej izjema kakor pravilo. Z menjavo za JJ Redicka so Mavericksi praktično zastonj dobili enega izmed najboljših strelcev z razdalje v ligi. Res je, da Redick tava v zadnja leta svoje kariere, vendar leta na met še najmanj vplivajo. Dallas se je moral odreči Jamesu Johnsonu, ki ni veliko igral, prav tako je bil za predstave Mavsov dokaj nepomemben. Wes Iwundu je sicer izjemno mlad košarkar, z veliko obrambnega potenciala, a zaradi tako mogočnih predstav našega Dončića si pri Mavsih ne morejo privoščiti porabiti let za razvoj tako surovih košarkarjev. Ofenzivno je bil Iwundu praktično neobstoječ, popolnoma neprimeren košarkar za končnico. Ravno obratno je pri Redicku: v vseh sezonah kariere, razen v lanski, je nastopil v končnici lige NBA. Izkušnje, ki jih Dallas še kako potrebuje in seveda met z razdalje, ki je glavno orožje sistema, kakršnega igra Dallas. Ko se Redick vrne na parkete po poškodbi, bo Dallas nekoliko nevarnejši v končnici, a letos ne gre pričakovati, da pridejo dlje od drugega kroga končnice.

Blake Griffin, LaMarcus Aldrige in Andre Drummond


Od izplačanih košarkarjev je bila ta trojka najbolj zanimiva za moštva, ki se potegujejo za naslov. Griffin in Aldrige sta pristala pri Brooklyn Netsih, ki so zgradili eno najbolj udarnih super ekip v zgodovini lige NBA. Kljub najboljšemu ofenzivnemu trojčku v ligi: Durant – Harden – Irving in adiciji Griffina ter Aldrigea, imajo Netsi še vedno enak problem kot na začetku sezone: neobstoječa obramba. Veliko analitikov napoveduje naslov Brooklyna, sam pa sem mnenja, da sicer moštvo z neverjetnim talentom ne bo niti prvak vzhodne konference. Preveč alfa samcev in premalo obrambe.


Drummond je pristal pri Los Angeles Lakersih. Staromodni center, elitni skakalec in vsaj po mojem mnenju izjemno precenjen košarkar. Obrambno je slab, razen skoka v svojem arzenalu nima praktično nobenega atributa, ki bi izboljšal obrambo Lakersov. Tudi v napadu je njegova edina pozitivna lastnost zaključevanje okoli obroča. Sicer je pri Detroitu in pri Clevelandu bil ''prva violina'', zato tudi dobra statistika, a je ta košarkar razen zadevanja iz neposredne bližine tudi v napadu neobstoječ. Kljub temu, je še vedno nadpovprečen NBA košarkar in zelo dobra adicija Lakersom, ki so na centrskih položajih daleč najboljše moštvo v ligi. Kljub seniorskemu EMŠO-ju Lebrona Jamesa si ne bi upal staviti proti Kralju, Lakersi so ponovno prvi favoriti za naslov, če bodo seveda v popolni postavi, ko pridejo ''playoffi''.
39 views0 comments

Recent Posts

See All