• Jan Blaževič

Sebastian Vettel se poslavlja od Ferrarija – na njegovo mesto Carlos Sainz

Epizoda Sebastiana Vettla pri Ferrariju počasi prihaja h koncu. V torek je namreč italijansko moštvo sporočilo, da niso dosegli dogovora o podaljšanju pogodbe, zato bo Vettel po koncu sezone pristal na dirkaškem prostem trgu.

Nemec si je pred prihodom v rdeči dirkalnik iz Maranella obetal veliko več uspehov, kot jih je na koncu doživel. Vettel je k Ferrariju prišel kot zmagovalec, vsaj delno odhaja kot poraženec. Pred prihodom je vozil za Red Bull in osvojil štiri naslove svetovnega prvaka. Ferrari je zato od njega pričakoval veliko, a kot član italijanske ekipe ni bil uspešen. Prvak ni postal nikoli, dvakrat je končal na drugem mestu, v lanski sezoni pa je sezono zaključil celo na za Ferrari zelo slabem petem mestu.

Sebastian Vettel. (vir: Planet F1)


Kdo ga bo nasledil?

S Vettlom je Ferrari dobil preverjenega zmagovalca, večkratnega svetovnega prvaka in enega najboljših dirkačev svoje generacije. Pri izbiri njegovega naslednika ni bilo tako lahke izbire. Dirkači, ki so se pojavljali kot možne menjave za Vettla pri Ferrariju, niso serijski zmagovalci in svetovni prvaki, kot je bil Vettel. A vseeno so odlični dirkači s precej veliko izkušnjami v najhitrejšem dirkaškem tekmovanju. Glede na to, da ima Ferrari v Monačanu Charlesu Leclercu dirkača, na katerega lahko računa v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, je bilo pomembno, da so iskali dirkača, ki bi se z Leclercom dobro razumel in dobro sodeloval, saj bo Monačan več kot očitno prevzel vlogo prvega dirkača ekipe.


Carlos Sainz

Vroči stolček pri Ferrariju si je z odlično lansko sezono pridirkal Španec Carlos Sainz. V Formulo 1 je prišel leta 2015 kot dirkač Toro Rossa, v sezoni 2018 je dirkal za Renault, v lanski sezoni pa za McLaren, kamor je prišel kot menjava po upokojitvi legendarnega rojaka Fernanda Alonsa. Sainz je pri McLarenu takoj zgrabil priložnost in sezono 2019 končal na odličnem šestem mestu. Na Veliki nagradi Brazilije je stopil celo na oder za zmagovalce (končal je kot tretji), vseeno je za Vettlom zaostal skoraj 150 točk v skupnem seštevku, čeprav v veliko slabšem dirkalniku. Sainz je logičen "nakup" Ferrarija, saj je star šele 25 let, za seboj pa ima že več kot 100 dirk v Formuli 1. Poleg tega se mu pogodba z McLarenom po sezoni izteka, torej ravno takrat, ko ima Ferrari prosto mesto za volanom dirkalnika. Sainz je sicer februarja dejal, da je pri McLarenu zelo zadovoljen in da so se že pogovarjali o skupni prihodnosti, vseeno pa se mu še nikamer ne mudi. A ponudba Ferrarija je bila preveč mamljiva in v četrtek so Sainza potrdili kot novega voznika moštva.

Carlos Sainz še v barvah Toro Rossa. (vir: Fox Sports)


Daniel Ricciardo

Poleg Sainza je bil najresnejši kandidat za dirkača Ferrarija Avstralec Daniel Ricciardo. Trenutno vozi za Renault, kjer je pred sezono 2019 nasledil prav Sainza in zgodba se spet ponavlja. Ricciardo bo Španca tokrat nadomestil pri McLarenu.

Daniel Ricciardo. (vir: essentiallysports.com)


Lanska sezona za Ricciarda sicer ni bila med uspešnejšimi, saj je pred prihodom k Renaultu vozil veliko konkurenčnejši Red Bull, v katerem je v Formuli 1 dosegel tudi sedem zmag, skupno je na oder za zmagovalce stopil 29-krat. Avstralec je veliko bolj izkušen kot Sainz, saj je star že 30 let in ima tudi več uspehov v karieri Formule 1. V ekipo prinese veliko pozitivne energije, kar je prednost – večkrat smo že videli nestrinjanja dirkačev istega moštva (primer tega je rivalstvo med Rosbergom in Hamiltonom v sezoni, ko je prvi postal prvak Formule 1). Tudi Ricciardova časovnica se je ujemala s prostim mestom pri Ferrariju, saj se mu pogodba pri Renaultu po sezoni izteka. Glede na to, da je pet let starejši od Sainza, pa zna biti prav to dejavnik, ki je prevesil v Špančevo korist. Vseeno so leta pri Formuli 1 zelo relativna, saj dirkači včasih tekmujejo tudi, ko se približujejo štiridesetim. Ricciardo se bo tako moral zadovoljiti s prestopom k McLarenu, ki pa je v lanski sezoni pokazal, da je napredoval – če se po jutru dan pozna, bodo konkurenčni tudi v prihodnosti.


Antonio Giovinazzi

Tretji (resen) konkurent za Ferrarijev sedež je bil Italijan Antonio Giovinazzi. Do tega je privedlo že dejstvo, da je "domačin", kar je pri navijačih rdečih pomemben dejavnik, saj Italijana za Ferrarijevim volanom ni bilo že kar nekaj časa.

Giancarlo Fisichella je za Ferrari vozil leta 2009, pa še to le zgolj nekaj dirk. Italijana, ki bi v Ferrariju preživel celo sezono, ni že skoraj 30 let.

Poleg tega je vez med Alfa Romeom, za katerega trenutno vozi Giovinazzi, in Ferrarijem močna. Nenazadnje se je prav iz Alfa Romea k Ferrariju preselil Charles Leclerc pred sezono 2019, v obratno smer pa je odšel Finec Kimi Raikkonen. Italijan Giovinazzi je star že 26 let, za sabo pa ima zgolj 23 dirk (pred tem je deloval kot tretji voznik Ferrarija, rezerva je bil tudi pri Sauberju, zato je pravo priložnost dočakal šele leta 2019 pri Alfi), zato je Sainz bolj logična rešite., Giovinazzi pa vsaj za zdaj ostaja pri Alfa Romeu.

Antonio Giovinazzi je do sedaj v svoji karieri odvozil le eno sezono Formule 1. (vir: formula1.com)


Lewis Hamilton

Verjetno najbolj bizarne so bile povezave med Ferarijem in Britancem Lewisom Hamiltonom. Aktualni svetovni prvak bi v Ferrari prišel na podoben način kot Vettel – kot serijski zmagovalec. Vseeno je trenutna forma Mercedesa, s katerim je osvojil že tri zaporedne naslove prvaka, skupno pa pet, precej boljša od Ferrarijeve in Hamilton nima pravega razloga za selitev v drugo ekipo. Govori se tudi, da bi naj kmalu podaljšal z Mercedesom, zato je dejstvo, da so se govorice sploh pojavile, precej smešno.

Hamilton bo verjetno še dolgo vztrajal v belo-srebrnih barvah Mercedesa. (vir: Mercedes AMG Petronas)


Kaj pa Vettel?

Po omenjenih prestopih je v Formuli 1 za sezono 2021 še nekaj stvari nedorečenih. Eno ključnih vprašanj je usoda Sebastiana Vettla. Možnosti je kar nekaj: lahko nadomesti Finca Valtterija Bottasa pri Mercedesu, če se vodilni možje nemške ekipe tako odločijo (odnos Hamilton – Vettel je vse prej kot rožnat, zato je ta poteza Mercedesa manj verjetna). Prosto mesto imajo po odhodu Daniela Ricciarda tudi pri Renaultu, vprašanje pa je, če bi se Vettel zadovoljil z drugorazrednim moštvom, kot je Renault (če seveda za prvorazredne štejemo Mercedes, Ferrari in Red Bull). Mogoča je tudi vrnitev v Red Bull, čeprav malo verjetna, saj je Max Verstappen prvi dirkač ekipe, okoli katerega se ta gradi. Tudi Tajec Alexander Albon je pokazal kar nekaj potenciala, zato bi bila menjava mladega dirkača za zelo izkušenega in precej starejšega Vettla nelogična. Pod vprašajem so tudi same Vettlove sposobnosti, saj je pri Ferrariju razočaral, svoje naslove prvaka pa je osvojil v eri, ko Red Bull ni imel niti najmanjše konkurence v Formuli 1. Nenazadnje se lahko zgodi celo, da se Vettel po sezoni upokoji, kar je glede na proste sedeže v sezoni 2021 precej možno. Na odločitev o njegovi nadaljni karieri pa bomo morali vseeno še malo počakati.


Sezona Formule 1 se bo po zadnjih podatkih začela 5. julija v Avstriji in nadaljevala po Evropi (VN Velike Britanije, VN Madžarske, VN Belgije...). Izpeljati nameravajo med 15 in 18 dirk, vsaj na začetku pa bodo te odpeljane pred praznimi tribunami.


40 views0 comments

Recent Posts

See All

F1 2021