• Rene Vidmar

Spopad med kapitalistično NBA in komunistično Kitajsko- Kdo bo zmagovalec?

Updated: Nov 25, 2019

Košarka je daleč najbolj priljubljen šport na Kitajskem. O tem priča na stotine milijonov navijačev, ki si je na kitajski platformi Tencent Sports ogledalo lansko sezono lige NBA. Pričakovanja za letošnjo sezono 2019/20 so bila visoka, a se je z eno samo objavo na družabnem omrežju Twitter širitev lige na Kitajskem ustavila. Usodni dan, ki je zabil žebelj v krsto partnerstvu med Kitajsko in NBA je bil 4. oktober 2019, ko je generalni direktor Houston Rocketsov, Darly Morey, na Twitterju objavil fotografijo s sledečim napisom: "Borite se za svobodo. Podprite Hongkong." Kdo bi si mislil, da bi en sam tvit lahko prinesel tako drastične posledice?Vir: Twitter/PacificNewsCo


Posledice tvita

Tvit je bil objavljen ravno v času pripravljalnih tekem, ki so potekale na Kitajskem. Kitajski mediji, politiki in navijači so hitro označili tvit kot vmešavanje ZDA v notranjo politiko države. Prvi pa se je na tvit odzval kitajski konzulat v Houstonu in izrazil razočaranje ter močno nezadovoljstvo glede objave. Pripravljalnih tekem sicer niso ukinili, so pa bili ukinjeni vsi medijski dogodki pred in po tekmah.

Od tvita ni minil niti teden, ko je sodelovanje z ligo NBA že prekinila velika večina njenih kitajskih partnerjev. Naj omenimo le nekatere: Košarkarska zveza Kitajske, ki jo trenutno vodi nekdanji igralec Houston Rocketsov Yao Ming, spletna trgovina Alibaba, ki je omejila prodajo NBA blaga, obutveno podjetje Anta je preklicala pogovore o podaljšanju pogodb glede prodaje superg, eksluzivni ponudnik storitev Tencent, je plačal 1.5 milijarde ameriških dolarjev za pravice tekem NBA - tekem, ki jih morda ne bo več mogel predvajati, kitajska televizijska mreža CCTV pa je prenehala predvajati vsebine povezane z NBA.

Ker je potencialna izguba pomembnega in hitro rastočega trga postajala vedno večja realnost, je NBA ponudila izjavo, s katero se je želela distancirati od komentarjev generalnega direktorja Rocketsov. V njej so zapisali, da mnenja Moreya ne predstavljajo mnenja lige, ter da je njegova izjava užalila številne prijatelje in navijače na Kitajskem.Vir: Twitter/HowardBeck

Poskus ublažitve napetosti s strani NBA ni obrodil sadov, ravno nasprotno, sprožil je nov val ogorčenja, tokrat s strani ameriških medijev in politične scene. Številne medijske hiše so ligo obtoževale, da se je podredila Kitajski, in s tem dodajale k svoji že obstoječi agendi, in sicer novi hladni vojni med Kitajsko in ZDA. Celotna paleta ameriških politikov se je spravila nad NBA, glavna, kot vedno, pa sta bila predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence, ki sta ligo obtožila, da se obnaša, kot da bi bila v polni lasti avtoritarnega režima.

Z izgubo kitajskega trga si liga ni mogla dovoliti še potencialnega razdora domačega. Sledil je hiter odziv s strani komisarja Adama Silverja. Pojasnil je, da liga ceni svobodo govora in izražanja, ter da liga ne bo cenzurirala svojih igralcev, zaposlenih ali lastnikov ekip. Silver je retoriko NBA postavil na stran Washingtona in dejal, da liga brani svobodo govora in ameriške vrednote pred kitajsko represijo. Dodal pa je tudi, da ga je kitajska vlada pozvala, naj odpusti Moreyja, česar seveda ni storil. Kitajsko zunanje ministrstvo je 18. oktobra to obtožbo zanikalo. Državna radiotelevizija CCTV pa je trdila, da si je Silver, z namenom da bi ugajal nekaterim ameriškim politikom, obtožbo izmislil. Katera stran govori resnico in katera se je zlagala? Odgovor tu dejansko ni pomemben, kajti obe omejujeta svobodo govora, ena v prid profita, druga pa v korist svojega režima.Vir: Twitter/shamscharania

NBA in svoboda govora

To, da Kitajska omejuje svobodo govora, je jasno vsem, z izjemo tistih, ki živite na Luni. In glede na to, da se NBA danes predstavlja kot pogumni zagovornik in varuh svobode izražanja, bi Vas radi opomnili na nekatere incidente, ki kažejo drugače. NBA pogosto omejuje pravico izražanja svojih igralcev, kar se vidi predvsem takrat ko ti podajajo kritike bodisi vodstvu lige bodisi sodnikom. Že manjši komentarji so lahko sankcionirani z denarno kaznijo.


V tem članku se bomo oprli na dva odmevna incidenta: Craig Hodges, dvakratni prvak s Chicago Bullsi in borec proti diskriminaciji in rasizmu je leta 1992 je med obiskom v Beli hiši po zmagi na prvenstvu v ligi NBA predal pismo takratnemu predsedniku Georgeu H. W. Bushu, v katerem je kritiziral rasistične politike njegove administracije. Prav tako je sezono pred tem skušal prepričati tako svojo kot nasprotno ekipo, Los Angeles Lakers, da bojkotirajo prvo tekmo finala 1991. Želel je spodbuditi administracijo, da stori več za črnske skupnosti. Žal njegov aktivizem ni bil nagrajen, saj po sezoni 1991-92 v kontakt z njim ni želela stopiti nobena ekipa, kaj šele, da bi mu ponudila pogodbo. S tem se je tudi končala njegova kariera v NBA.Craig Hodges

Vir: WBUR


Podobno je liga NBA prekinila vse stike z igralcem Mahmoudom Abdulom-Raufom, zaradi protesta proti državni himni in njeni zastavi. Abdul je dejal, da ameriško zastavo vidi kot simbol zatiranja in rasizma. 12. marca 1996 ga je NBA suspendirala in kot razlog navedla pravilo, da moraj vsi igralci v času himne biti v »dostojanstveni drži«. Po končani sezoni si uslug 29-letnega igralca ni želela nobena ekipa.


Mahmoud Abdul- Rauf

Vir: The Undefeated

Ti in mnogi drugi incidenti kažejo, da NBA ni prava varuhinja človekovih pravic.

Kako odvisna pa je NBA od Kitajske?

Vredno je omeniti, da Kitajska že dolgo časa izkorišča svojo gospodarsko moč in sili tuja podjetja v samocenzuro. Tuja podjetja, ki delujejo na Kitajskem, se morajo vzdržati govora o tako imenovanih treh T-jih: Tibetu, Tajvanu in pokolu na trgu Tiananmen (trg Nebeškega miru). Ameriški letalski družbi Delta Air Lines in United Airlines sta lani podlegli gospodarskemu pritisku Pekinga in s svojih spletnih mest odstranile sklicevanje na Tajvan kot državo. Podjetja Versace, Calvin Klein in Gap so se prav tako opravičila za podobne prekrške.

Toda Silverjeva trdna obramba Moreyevega tvita nakazuje, da NBA morda ne bo popustila tako enostavno.

NBA je do neke mere odvisna od kitajskega trga, a situacija sigurno ni tako drastična kot nekateri mediji poročajo. Kitajska je trenutno najpomembnejši trg za širjenje lige NBA in predstavlja približno 10 % njenega svetovnega prihodka. A njuna ločitev bo zapleten proces.

Zapletenost te situacije lahko opazimo že pri podjetju Alibaba. Njen izvršni direktor, Joe Tsai, je nedolgo nazaj postal polni lastnik Brooklyn Netsov, kar naj bi privedlo do tesnega sodelovanja Alibabe in NBA. Zaradi tvita je omejil prodajo NBA izdelkov, a je ni v celoti ukinil.

Tencent, uradni digitalni partner NBA na Kitajskem, je v okviru novega dogovora obljubil, da bo pomagal NBA razširiti bazo oboževalcev na Kitajskem. Liga je dejala, da si je 490 milijonov kitajskih navijačev v sezoni 2018-2019 ogledalo tekme NBA na Tencentu, kar znaša skoraj trikrat več ogledov, kot samo štiri sezone prej. To daje grob občutek, kako hitro se širi navijaška baza NBA na Kitajskem.

Potencialna izguba 10 % svojih prihodkov preko noči ni šala za ligo, ki je praktično poročena z denarjem, zato se tu upravičeno zastavlja vprašanje: »Ali resno mislite, da NBA nima načrta B?«

Načrt B: Afrika in Indija

NBA je odnose z Indijo vzpostavila že leta 2008, kot gostiteljica prvega dogodka v okviru programa Basketball Without Borders. Od takrat naprej je zanimanje za ligo hitro raslo, kar ji je omogočilo odprtje svoje prve pisarne v Mumbaju leta 2011. NBA Indija je trenutno majhna, z le šestimi redno zaposlenimi, in vidi se, da Indija ne bo popolnoma sprejela lige NBA, dokler v ligi ne bo imela svoje zvezde, ki jo lahko lokalno prebivalstvo vzame za svojo, kot je Yao Ming znatno pospešil širjenje NBA na Kitajskem. Kljub temu pa je Indija ogromen trg za NBA in bi v bližnji prihodnosti lahko več kot pokril potencialne izgube, navezane na Kitajsko.

Veliko večji uspeh in napredek pa liga že meri v Afriki. NBA in FIBA sta februarja 2019 ustanovili Basketball Africa League , ki jo sestavlja 12 ekip. Vsako leto bodo potekale kvalifikacije, s katerimi se določi, katere ekipe oz. države bodo igrale v tej sezoni.

Zaključna misel

Jasno je, da po skoraj dveh mesecih od tvita, ki je sprožil vse to, še ne moremo napovedati posledic te afere na odnose med NBA in Kitajsko, vemo pa, da bodo izgube na obeh straneh, a drastičnih posledic ta spor ne bo prinesel. Kitajska košarkarska liga ni dovolj močna, da bi sama pokrila interese na stotine milijonov navijačev NBA in glede na to, da prenos tekem ni v celoti ukinjen, menim, da se bodo odnosi izboljšali ter partnerstvo nadaljevalo.


*Vir naslovne fotografije: USATODAY


97 views0 comments

Recent Posts

See All