• Jan Blaževič

Svetovno prvenstvo na Pokljuki – refleksija teden dni kasneje

Pred enim tednom se je zaključilo svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki. Slovenci smo ponovno dokazali, da lahko v svoji deželi pripravimo vrhunske športne dogodke na najvišjem nivoju. Na žalost pa takšnega nivoja na tem svetovnem prvenstvu niso dosegli naši športniki, ki so gotovo pričakovali veliko več.


Organizacija

Lahko rečemo, da je bila organizacija letošnjega svetovnega prvenstva na vrhunskem nivoju. Na Pokljuki so se poleg samega tekmovanja morali ubadati tudi z varnostjo zaradi epidemije novega koronavirusa, vseeno pa so tekme dobro izpeljali. Naklonjeno je bilo tudi vreme, snežna podlaga je bila vrhunsko pripravljena. Svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 je tako po televizijskih ekranih spremljalo okoli 170 milijonov gledalcev.


Prevlada Norvežanov

Tako kot v svetovnem pokalu v letošnji sezoni so tudi na svetovnem prvenstvu blesteli Norvežani. A tokrat ne prvi zvezdnik norveške reprezentance Johannes Thingnes Boe, temveč Sturla Holm Laegreid, v ženski konkurenci pa Tiril Eckhoff. Laegreid je med prvenstvom dopolnil šele 24 let, to je sploh njegova prva sezona v svetovnem pokalu (sicer je v lanski že tekmoval na treh preizkušnjah), že pa sodi v sam biatlonski vrh. Njegovo odlično streljanje mu je na Pokljuki prineslo kar štiri zlate medalje: v mešani štafetni preizkušnji, v moški štafeti ter dve posamični zlati odličji, in sicer na individualni preizkušnji na 20 kilometrov ter na zaključku svetovnega prvenstva na tekmi s skupnim štartom.

Laegreid. (vir: aftenposten.no)


Prvenstvo se je sicer začelo s šprintersko preizkušnjo, ki jo je malo presenetljivo dobil Šved Martin Ponsiluoma pred Francozoma Simonom Desthieuxjem ter Emilienom Jacquelinom. Slednji je dobil zasledovalno tekmo ter tako ubranil naslov prvaka iz pred dveh let. Zagotovo najbolj razočaran pa je iz Pokljuke odšel že omenjeni Johannes Thingnes Boe z le eno posamično medaljo, in sicer na zasledovalni preizkušnji, vseeno pa z dvema zlatima odličjema na obeh štafetnih tekmah.


Prva zvezdnica ženskega dela svetovnega prvenstva je bila Laegreidova rojakinja Tiril Eckhoff. 30-letna Norvežanka je osvojila kar šest medalj, od tega kar štiri zlate: v šprintu, v zasledovanju ter v obeh štafetnih preizkušnjah. Eckhoffova, ki je ponavadi na velikih tekmovanjih vedno zatajila, je tako dokazala, da zna ohraniti mirno roko in predvsem glavo.

Tiril Echoff – Prva zvezdnica prvenstva. (vir: Pokljuka2021.si)

Za največje presenečenje v ženski konkurenci je poskrbela Čehinja Marketa Davidova, ki je osvojila zlato kolajno na individualni ženski preizkušnji na 15 kilometrov.

Slovenci

Slovenski biatlonci gredo iz svetovnega prvenstva na Pokljuki z mešanimi občutki. Jakovu Faku na začetku ni in ni šlo, našel pa se je na zadnji prezikušnji s skupinskim startom, kjer ga je zadnji strel najverjetneje stal medalje. Čeprav je moral odteči en dodatni kazenski krog, je prišel v zadnji krog na drugem mestu, a zaradi slabše tekaške pripravljenosti (napram zelo hitrima Francozom Fillon Mailletom ter Norvežanom Johannesom Dalejem) Fak ni imel velikih možnosti in je končal na petem mestu. Kdo ve kaj bi se zgodilo, če bi zadnji strel zadel. V kazenski krog je namreč šel tudi prvi Laegreid, Jakov Fak bi zadnji krog tako najverjetneje začel kot prvi.

vir: Times.si


A če čebula ne bi imela če, bi bila bula. V biatlonu je vedno tako: kaj bi se zgodilo, če bi padel še tisti zadnji strel. Vendar ni. Fak je tako končal na petem mestu, s čimer je "rešil" slovensko svetovno prvenstvo. Verjetno si je želel več, vendar če se ozremo nazaj: kakšne možnosti so naši sploh imeli za medaljo? Trenutno slovenska reprezentanca za Norvežani, ki so najmočnejši, zaostaja ogromno – tudi Francozi in Švedi so boljši posamično, kaj šele v štafetnih preizkušnjah. Jakov že nekaj časa ni na tekaškem nivoju, s katerim bi se lahko kosal z omenjenimi reprezentancami. Zato je peto mesto izvrsten dosežek.


Kaj pa ostali? Presenetil je Miha Dovžan, ki je tekmoval nad pričakovanji. Več smo pričakovali od Klemna Bauerja, ki pa ga je pred prvenstvom močno zdelala bolezen in je bil izven tekmovalnega ritma. Mladi Alex Cisar je na trenutke pokazal potencial, ampak tudi pomankanje izkušenj.

Biatlonska sezona se nadaljuje v češkem Novem mestu 4. marca.
19 views0 comments

Recent Posts

See All