• Luka Skarlovnik

Tehnična for everybody

(KOLUMNA)

(vir: deadspin.com)

Kaj imajo skupnega grd pogled proti nasprotniku, slaba podaja žoge sodniku, »air punch«, nabijanje žoge v tla in kričanje na soigralca?


Vse je tehnična. NBA gre v tri pisane marjetice.


Sojenje v najmočnejši košarkarski ligi je že dalj časa precej vprašljivo, v zadnjih tednih pa se je zvrstilo nekaj kontroverznih izključitev, kjer je bila vsaj ena od tehničnih napak huuudo dvomljiva.


Krivda je tako na sodnikih, ki so začeli izrabljati status kočevskega medveda, kot na vodilnih stricih, ki vlečejo niti – ne nujno iz ozadja.


Liga uvaja grozno bedna pravila, da bi ustvarili četo pridnih fantkov, s tem pa ubijajo žar igre. Nekateri sodniki vsaj po mojem mnenju niso dovolj kvalitetni, da bi opravljali svoje naloge – in ko storijo napako, jih Adam Silver zavije v mehurčkasto folijo ter kritikom navije mastne kazni. Evropski sodniki so zanje Bog, Batina in Chuck Norris.


Prav je, da nasprotnika grdo pogledaš, ko zabiješ preko njega. Prav je, da pokažeš čustva, ko ne gre vse po načrtih – ali pa, ko gre. Le na tak način se lahko razvijejo rivalstva. Na tak način se lahko igra košarka, pri kateri tudi gledalcem srce bije čisto prehitro. In liga to krade, z navajanjem preteklih izgredov kot razlogov pa dušijo čudovito igro košarke.


Vem, da ne bom ničesar spremenil – sodniki bodo ostali nedotakljivi, liga pa jih bo pri tem spodbujala in tako z uvajanjem pravil in »Karen« zaščito krila njihove napake. A dejansko se kaže, da je nestrinjanje s sodnikom nesprejemljivo. Njihova beseda je zakon, nasprotovanje je zločin. In vedno sledi kazen.


Če se gremo bedarije in košarko potiskamo v sterilnost, ne vem, zakaj ne gremo all-in, da se začne igrati brezkontaktno, v uglajenih uniformah.


Pogrešam devetdeseta – pa me veliko večino tistega desetletja še sploh ni bilo.


28 views0 comments

Recent Posts

See All