• Samo Demšar

Tekma tedna: Rodgersov Green Bay proti Tom-pa Bayju

Sliši se neverjetno, a je res – Tom Brady, verjetno najboljši quarterback vseh časov, in Aaron Rodgers, eden najboljših quarterbackov zadnjega desetletja, se bosta danes zvečer (po našem času) srečala šele tretjič v svoji karieri, čeprav sta skupaj v ligi že več kot 15 let.


Ker vsaka od 32 ekip v redni sezoni lige NFL odigra le 16 tekem – od tega le štiri z ekipami izven svoje konference, se ekipi iz različnih konferenc (kot v tem primeru Rodgersov Green Bay in Bradyjeva bivša ekipa, New England Patriots) le redko srečata.


Ob 22:25 se bosta namreč srečali ekipi Green Bay Packers in Tampa Bay Buccaneers – od obeh se letos pričakuje vsaj končnica, za številne pa ekipi (sploh zaradi njunih quarterbackov) spadata v ožji krog favoritov za Super Bowl.

Vir: nflanalysis.net


Tom-pa Bay

O Bradyju je bilo v medijih – tudi pri Republiki Športa – prelito že ogromno črnila. O 43-letniku se je tekom njegove kariere govorilo skoraj izključno v superlativih, njegov odhod v Tampo pa so mnogi enačili s potezo Michela Jordana, ki je zadnji dve leti kariere zapravil pri Washington Wizards. Jordanov talent in pristop nista bila dovolj, da bi spremenila usodo zgodovinsko slabe franšize, v roku dveh let pa bomo izvedeli, če bo enako obveljalo za Bradyja.

Po 20 letih in šestih naslovih z New Englandom je pred najboljšim quarterbackom vseh časov nov izziv.


Brady je v Tampi podedoval tisto, česar mu trener Bill Belichick skoraj nikoli ni priskrbel v New Englandu – talent v napadu. Mike Evans in Chris Godwin sta največja talenta na položaju wide recieverja, odkar sta z Bradyjem igrala Randy Moss in Wes Welker. Čakala sta ga tudi tight end O. J. Howard (čigar sezone je že konec zaradi poškodbe) in running back Ronald Jones, po Bradyjevem prihodu pa so dodali še running backa Leonarda Fournetta ter večletnega Bradyjvega soigralca, tight enda Roba Gronkowskega.


V povprečju napad ekipe polovico tekme preživi na klopi, zato mora vsaka uspešna ekipa imeti dobro obrambo. Čeprav težko nadgradiš obrambe, ki jih je skozi leta imel Brady v New Englandu – predvsem zaradi genialnosti Belichicka – pa je vsaj zaenkrat obramba Tampe dobro opravila svojo nalogo.

Shaquil Barrett in koordinator obrambe Todd Bowles.


Obramba Tampe je pri samem vrhu v številnih ključnih statističnih kategorijah, kot so dovoljeni jardi na tekmo, število dovoljenih prvih poizkusov na tekmo ... Čeprav obrambo sestavljajo nekatera znana imena – linebacker Shaquil Barrett, član obrambne linije Ndamukong Suh – pa je za trenutni uspeh najbolj zaslužen koordinator obrambe Todd Bowles.


Nad celotno ekipo bdi izkušeni glavni trener Bruce Arians, dvakratni trener leta v zadnjem desetletju.

Arians v pogovoru s sodnikom na lanski tekmi med Tampo in Atlanto.


Ekipa je tako sestavljena iz dobrih posameznih delov, a vseeno ostajajo sledi problemov, ki so franšizo pestili v zadnjih letih. Trenutno so v sezoni zbrali tri zmage in dva poraza, predvsem zaskrbljujoča pa je bila zadnja tekma, ki so jo s 19 : 20 izgubili proti Chicago Bears – ekipa, ki ima izjemno obrambo, a so hudo podhranjeni v napadu. Za neuspeh so si Bucsi krivi sami, saj jim je v dveh minutah pred koncem prvega polčasa uspelo zapraviti prednost s 13 : 0, prav tako pa so bili v obračunu 11-krat kaznovani, za skupno 109 jardov.

Brady proti Chicagu ni bil zadovoljen s svojimi soigralci.


Povsem očitno je, da Brady ni več enak quarterback, kot je bil še pred petimi leti. Čeprav je v zadnjih tekmah vrgel zaskrbljujoče veliko pick six-ov – prestreženih podaj, po katerih nasprotnikova obramba doseže touchdown – pa ga Tampa ni pripeljala zaradi njegovega slovesa, temveč zaradi njegovih izkušenj in talenta, ki ga nedvomno še vedno ima.


Rodgers in Green Bay

Rodgers je bil za številne najboljši quarterback in najboljši igralec na naboru lige NFL leta 2005. A San Francisco je svojo prihodnost videl v Alexu Smithu, ki so ga v svoje vrste pripeljali s prvim izborom. Sledil je eden od najbolj znanih »trenutkov« nabora NFL vseh časov, saj je Rodgers na ekipo moral čakati kar lep čas, šele s 24. izborom pa so ga v svoje vrste pripeljala franšiza iz Green Bayja.

Po skoraj petih urah čakanja smo le videli nasmeh na Rodgersovem obrazu. Podrobneje si lahko situacijo iz nabora leta 2005 pogledate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=byr00d5QrLI&ab_channel=NFLFilms


Nobena izmed ekip, ki je imela priložnost izbrati Rodgersa, v tistem trenutku ni potrebovala novega quarterbacka. Enako je sicer veljalo za Green Bay, ki je že imel Bretta Favreja, a so se odločili, da je čas, da (počasi) najdejo njegovega naslednika.


Med tem ko je Smith v San Franciscu dobil priložnost takoj, je Rodgers legendarnega Favreja s klopi gledal kar tri leta in je le redko stopil na igrišče.


Vajeti franšize je leta 2008 le prejel Rodgers, ki je svojo priložnost dobro izkoristil. V svoji karieri je bil dvakrat razglašen za najkoristnejšega igralca lige, v svoji tretji sezoni kot prvi quarterback pa je osvojil (zaenkrat) svoj edini Super Bowl.

Rodgers po zmagi nad Washingtonom decembra lani.


Green Bay je bil blizu nastopa v Super Bowlu še leta 2014 in 2016, nazadnje pa lani, ko so jih s 37 : 20 nadigrali San Francisco 49ers.


Lanska sezona, prva pod trenerjem Mattom LaFleurjem, je bila na prvi pogled izjemna – 13 zmag in le trije porazi ter uvrstitev v konferenčni finale – a roko na srce so imeli v sezoni veliko sreče (zmaga proti Kansas Cityju, ki je igral z rezervnim quarterbackom), pomagal pa jim je tudi dokaj nezahteven razpored.


Njihove primanjkljaje je dvakrat (enkrat v redni sezoni in enkrat v končnici) obelodanil San Francisco, ki je bil lani vsaj razred boljši od ekipe iz Green Bayja.


Letošnja sezona se za Green Bay z naborom ni začela idealno. V prvem krogu nabora so izbrali quarterbacka Jordana Lovea (na pripravah za sezono se je ta odrezal tako slabo, da je šele tretji quarterback ekipe), za nameček pa skozi celoten nabor niso pripeljali niti enega novega wide recieverja.


Kljub težavam na naboru je Green Bay sezono začel izjemno in je trenutno ena od štirih ekip, ki v sezoni še ne poznajo poraza. Napad, ki letos temelji predvsem na igri po tleh, po zaslugi dobre napadalne linije ter running backa Aarona Jonesa, deluje izjemno kljub odsotnosti najboljšega wide recieverja Davanteja Adamsa.

Adamsovo slavje po doseženem touchdownu v lanski končnici proti Seattlu.


Rodgers je bil v preteklosti večkrat kritiziran za slabe predstave, ko z njim na igrišču ni bilo njegove najljubše tarče – v zadnjem obdobju ta čast pripada Adamsu.


Statistično malce manj odmevne so v letošnji sezoni predstave obrambe, saj so zaenkrat (dokaj povprečnim) nasprotnikom dopustili preveč točk. A zaradi stila igre Green Bayja – igra po tleh, s katero ekipa kontrolira čas – je njihova obramba izmed vseh letos na igrišču preživela najmanj časa; le dobrih 25 minut na tekmo.


Peta zmaga Green Bayja ali vrnitev na prava pota za Tampo?

Medsebojni obračun bo eden prvih pravih preizkusov kvalitete za obe ekipi. Tri od štirih zmag Green Bayja so prišle proti slabim ekipam (Vikings, Lions in Falcons imajo skupno trenutno dve zmagi in 12 porazov), v zmagi proti New Orleansu pa se je konkretno pokazalo nazadovanje quarterbacka Drewa Breesa, ki se je zanašal na kratke podaje do running backa Alvina Kamare – prav tako ni igral njegov najboljši wide reciever Michael Thomas.


Tudi Tampa zaenkrat ni imela preveč zahtevnega razporeda tekem. Čeprav je prvi teden pričakovano* izgubila proti divizijskem rivalu New Orleansu, je v nadaljevanju nanizala tri zmage proti solidnim, a zaradi poškodb oslabljenim ekipam (Panthers, Broncos in Chargers imajo skupaj pet zmag in devet porazov), na zadnji tekmi pa se je za pretrd oreh izkazal Chicago s svojo obrambo.


* Zaradi pomanjkanja priprav in predsezone se Bucsi niso uspeli dobro pripraviti na nov sistem z novim quarterbackom – to ni bila težava za New Orleans, kjer se v primerjavi z lansko sezono ni spremenilo praktično nič.


Obračun se bo odločil predvsem v igri po tleh – na tem namreč temelji velik del igre Green Bayja, Tampa pa ima letos najboljšo obrambo v igri po tleh. V povprečju so nasprotniku pustili zgolj 58 tekaških jardov na tekmo.

Drevi bomo gledali dve dobro pripravljeni in spočiti ekipi – Green Bay je imel prejšnji teden prost, Tampa pa je igrala proti Chicagu prejšnji petek.

Brady in Rodgers po tekmi leta 2018. Takrat so Bradyjevi Patriotsi slavili s 31 - 17.


Vse oči bodo usmerjene proti Rodgersu in Bradyju, za kakršenkoli uspeh domačih Bucsov pa bo ključna obramba – tudi zaradi neuigranosti in poškodb v napadu.


V današnjem dvoboju bi rahlo prednost pripisal Green Bayju, vsaj zaenkrat pa kaže, da sta obe ekipi – tudi zahvaljujoč neprepričljivim predstavam njunih divizijskih rivalov – dobro na poti proti končnici. Kdo ve, morda pa nam letošnja sezona prinese celo dva obračuna med dvema najboljšima quarterbackoma zadnjih 12 let.

28 views0 comments

Recent Posts

See All