• Luka Skarlovnik

The Man

Pred štirimi leti je spakiral culico in se odpravil na pot. Rekel je, da gre v svojo franšizo, v ekipo, kjer bo »The Man«. Dandanes pa je – po težki osvoboditvi od LeBrona – bronasti mož svojega moštva.


Kyrie Irving je izjemen posameznik. Izjemen je v svojih potezah na igrišču, na žalost njegovih privržencev pa tudi izven košarkarskih aren. Če ste le z enim očesom v zadnjih nekaj tednih pokukali proti ligi NBA, vam najverjetneje ni ušel nov podvig »Strica Drewa«. Preprosto je izginil. »I just didn't want to play,« (preprosto nisem želel igrati) je bila poved, ki je nikoli in nikdar ne bi smeli slišati iz ust profesionalnega športnika. Lahko se tako počuti – izreči jih ne bi smel.

(vir: nothinbutnets.com) Kyrie Irving aka "Uncle Drew"

Flat Earth zgodovina 101

Da, Kyrie je na neki točki svojega življenja verjel, da če dovolj dolgo hodiš, lahko padeš z Zemlje.


Kyrie je v ligo, v Cleveland, prišel kot prvi izbor nabora leta 2011. Lahko ga označimo za generacijski talent. Zame osebno ima enega najlepših stilov igre v NBA, je en najboljših driblerjev v zgodovini, glede na svojo višino (188 cm) se pod košem zaradi akrobatskih polaganj znajde izjemno. Ni ga strah velikih trenutkov. A kaj, ko pridejo tako redko.


Kljub vsemu talentu končnice ni povohal do ponovnega prihoda LeBrona Jamesa h Cavaliersom leta 2014. Po nekaj turbulentnih sezonah sta skupaj osvojila naslov – enega večjih v zgodovini. Človek bi mislil, da ju to za vedno poveže. A Kyrie je želel več. Od Jamesovega prihoda je bil odnos majav, saj je Irving v svoji otročji samozagledanosti pričakoval, da ostane glavni obraz franšize. LeBronu bi ta izziv najverjetneje lahko predstavljal le Air Jordan.

(vir: cavaliersnation.com) James in Irving

Kyrie je torej že tam začel s svojimi bedarijami. In tako je leta 2017 zaprosil za menjavo, ki ga je popeljala v Boston, da bo prvi mož, vodja moštva. Mislim, da lahko kar trdim, da so Kelti igrali bolje, ko Kyrieja ni bilo na igrišču. Dejstvo je, da je bil njihov najboljši igralec, a kuga njegovega odnosa zastrupi še najčistejše vodnjake. In Boston je bil čist, mlad, perspektiven – vse to je Irvingu uspelo vsaj za nekaj časa demolirati. Ni bil vodja. Njegove izjave so na dober dan kontroverzne, sam pa ni dosegel še nič, čeprav neprestano med vrsticami poudarja, da je »The Man«.


Pred svojo zadnjo sezono pri Keltih je obljubljal, da ostaja – a po izpadu v končnici je svoje muhe odnesel v Brooklyn. Ko se je lani vrnil v bostonski TD Garden, ni prejel ravno toplega sprejema – šokantno. Za tem je na Instagramu napisal daljše sporočilo o nepravičnosti in zlobi navijačev. Irving se je uspel skregat z vsemi. Z vodstvi svojih franšiz, soigralci, trenerji, navijači. Iskreno ne bi bil nič presenečen, če se zjutraj v ogledalu krega tudi sam s sabo.


Brooklyn 1.0

Pred začetkom lanske sezone sta se z dobrim prijateljem Kevinom Durantom odpravila na skupen podvig v New York k Brooklyn Netsom. Durant je bil ob podpisu poškodovan, tako da je lansko leto porabil za rehabilitacijo strgane ahilove tetive. Irving je tako dobil nalogo, da prvo sezono nosi njuno franšizo. Dokaj hitro se je tudi on poškodoval (tudi njegova zgodovina poškodb je nezavidljiva, a v to se ne bom spuščal). Lanska sezona je bila torej zatišje pred nevihto. Sam sem iskreno samo čakal trenutek, ko bo ta nevihta razbila, prežvečila, pogoltnila in izpljunila moštvo, saj obe zvezdi veljata za posebna »karakterja«, ki kritik ne znata sprejemati niti približno dobro.

(vir: si.com) Irving in Durant

Brooklyn 1.5

Letos sta oba zvezdnika začela zdrava. Durant se je vrnil na podobnem nivoju kot pred poškodbo, kar ga trdno uvršča med najboljše košarkarje planeta. Irving je izgledal motiviran, igral je vrhunsko – cela dva tedna.

Čez Duranta ne morem trenutno reči nič.


Po drugi strani je Irving že pred začetkom sezone v pogovoru dejal, da ima v Kevinu prvič človeka, ki mu zaupa, da zadane v ključnem trenutku. To sicer lahko vsak razume kakor hoče, a glede na njegovo zgodovino se vsaj meni zdi to bolj kritika LeBrona kot pohvala Duranta.


Nadaljeval je z objavo o svojem medijskem molku. O medijih, ki si ne zaslužijo njegove pozornosti, delujejo proti njemu in jim ne bo posvečal pozornosti. Kljub temu, da jim da velikokrat povod za to, razumem da mediji največkrat iščejo dramo, ker se ta pač najbolje prodaja. In okoli Kyrieja je drame vedno bilo in vedno bo veliko. A mediji, medijska pozornost in intervjuji ženejo veliki stroj po imenu NBA. Ženejo stroj, ki Irvingu tiska (približno) 35 milijonov na leto. In njegova obveza – tudi pogodbeno vezana – je opravljanje medijskih dolžnosti.


Ko se je sezona začela, me je Brooklyn navdušil. Izgledali so povezani, kvalitetni, z dvema zvezdnikoma na čelu. Izgledali so nevarni. A že na prvih dveh tekmah sem Kyrieja gledal in opazoval, kako je bodril soigralce, izgledal srečen – skoraj preveč. Po eni strani sem seveda razmišljal, če je končno pristal v situaciji, ki mu je po godu, v mestu, ki si ga je izbral sam, in bomo končno opazovali neproblematičnega Irvinga. Po drugi pa sem kolege takoj vprašal, če je možno, da si je preprosto nadel masko. Nikoli ne bomo vedeli, če je bilo njegovo obnašanje iskreno, podkrepljeno z adrenalinom. A niti mesec ni minil od začetka nove sezone, pa se že spet sprašujemo o njegovi prihodnosti.


Najprej je izginil. »I just didn't want to play«, ga je citiral Brandon Robinson. Časovno je njegova odsotnost sovpadala z izgredi v Washingtonu in ker je v preteklosti zaradi političnih problematik že odklonil igranje, smo nekako predvidevali, da sta zadevi povezani. A potem je v javnosti zaokrožil video, da se je udeležil zabave ob sestrinem rojstnem dnevu. Zabave polne ljudi. Zabave, ki nikakor ni bila v skladu s covid-19 protokolom lige. Nekaj dni kasneje se je med tekmo svojega moštva pojavil na Zoom predavanju. Pardon izrazu, ampak (če so vsa ta poročanja resnična) je to dobesedno enako »špuku v faco«. Večji mediji so poročali, da bi naj bilo za tako obnašanje krivo delovanje vodstva franšize, ki je brez njegove odobritve na mesto glavnega trenerja postavila Stevea Nasha. Kanadčan je dober prijatelj Kevina Duranta, kar je bil tudi glavni razlog za njegovo namestitev. KD je prvi mož ekipe, to je jasno – očitno vsem razen Stricu Drewu. Po nedavnih dogodkih pa ga je hierarhija moštva potisnila še mesto nižje.


Podvigi so ga stali 50 tisoč dolarjev v kazni s strani lige in približno 1,6 milijona v izgubljeni plači. Kyrie Irving »shitfest« se je začel.


Brooklyn 2.0

Minuli teden je odjeknila eksplozija, ki je Jamesa Hardena iz Houstona preselila v Brooklyn. V podrobnosti menjave se ne bom spuščal, a Brooklyn je kar nekaj let naborov in dva perspektivna mladeniča zamenjal, da je sestavil veliko trojico. Pa sploh lahko govorimo o superekipi treh zvezdnikov?

(vir: clutchpoints.com) KD, Harden in Irving

Hierarhija moštva je jasna. Prvi je Durant, nato Harden, tretji Irving. Slednji s tem ne bo zadovoljen – to je jasno kot beli dan. Vprašanje je samo, kam to vodi.


V zadnjih dneh se govori celo o Kyriejevi upokojitvi. Glede na njegov tok misli, ki je trenutno povsod razen pri igranju, sicer ne bi bil nenormalno presenečen, če se to res zgodi – a upam in menim, da to ni ravno verjetno. Ko pridemo do možne menjave, se nedvomno odpre več možnosti. Da imajo v New Yorku preprosto dovolj njegovega sranja in ga pošljejo nazaj v Cleveland (hec, šala, potegavščina). A vprašanje kdo bi sploh tvegal in si na grbo navlekel Irvingov karakter. Možno je, da gredo na menjavo, a najverjetneje bodo v Brooklynu vsaj poskušali z veliko trojico – tako da za trenutek predpostavljajmo, da do menjave ne pride.


Stil igre vseh zvezdnikov se hudo križa. Medtem ko je Durant dovolj kvaliteten in univerzalen, da bi lahko zmagal tudi z mano na igrišču in mu igra bodisi s Kyriejem ali Hardenom ne bo predstavljala težav, si bosta Brada in Uncle Drew – vsaj če sklepamo iz vsega kar sta v karieri kazala do sedaj – hodila po prstih. Oba za svojo učinkovitost potrebujeta žogo. Hardenov stil igre je zame popolno nasprotje Irvingovega, en najgrših v ligi, a hkrati en najučinkovitejših. Za svojo igro Harden potrebuje žogo v svojih rokah, tako kot jo za svoje vragolije potrebuje Irving. En od njiju bi se ji torej moral odpovedati. Čakati nanjo in se preleviti v šuterja. Čeprav imata oba dobre organizacijske sposobnosti, rada zaključujeta 1v1 (v igri ena na ena). Ne vidim, kako se lahko sestavita.


Kvalitete ima Brooklyn nenormalno veliko. Če je vsak od zvezdnikov pripravljen stopiti korak nazaj, da ekipa skoči naprej, bo to gledati čudovito. Vsi trije so sposobni napolnit nasprotnikov koš. Verjamem, da si bodo izmenjevali pošastne predstave v rednem delu sezone. A ne vidim scenarija, kjer bodisi Irving bodisi Harden ne žrtvujeta velikega dela svoje genialnosti. In nisem prepričan, da je kateri od njiju to pripravljen storiti.


Na papirju izgleda z eno besedo seksi. Obrambe sicer ni v njihovem slovarju, a če se jim odpre, bomo gledali tekme, ko bodo dosegali po 150 točk. Vseeno pa dvomim, da bo na taki tekmi Kyrie zadovoljen z »le« 15 meti.


Celotno moštvo si še niti ni delilo slačilnice, pa sem jim že pripisal njihov (ne)uspeh. Vem, da je vse skupaj še prehitro. A kakorkoli sem obračal in prestavljal, brooklynove rubikove kocke nisem uspel sestaviti.

59 views0 comments

Recent Posts

See All