• Jan Blaževič

Tour de France 2020

Updated: Sep 20, 2020

Od 29. avgusta do 20. septembra bomo lahko uživali v letošnji izvedbi Dirke po Franciji. Na tritedensko preizkušnjo letos prihajajo vsa največja imena svetovnega kolesarstva – med njimi so seveda tudi Slovenci. V današnjem besedilu predstavljamo vse ekipe na letošnjem Touru, poleg tega pa izveste, kaj lahko od vsake pričakujemo.


AG2R LA MONDIALE

Romain Bardet (FRA) – na fotografiji

Pierre Latour (FRA)

Oliver Naesen (BEL)

Mikael Cherel (FRA)

Nans Peters (FRA)

Benoit Cosnefroy (FRA)

Clement Venturini (FRA)

Alexis Vuillermoz (FRA)


Vir slike: Le Parisien


Francoska ekipa prihaja na Tour s precej manjšimi pričakovanji kot v preteklih letih. Tudi letos je glavni mož ekipe Romain Bardet, ki pa na zadnjih izvedbah dirke ni blestel (Bardet je bil že celo podprvak dirke, leta 2016 je zaostal le za Britancom Chrisom Froomom). To bo njegova zadnja sezona z ekipo AG2R, saj je za naslednjo že podpisal pogodbo z nizozemskim Sunwebom. Če Bardetu letos ne bo šlo, je Pierre Latour dobra druga opcija ekipe. Vseeno pa bodo Francozi letos bolj napadali etapne zmage – predvsem Belgijec Oliver Naesen ter že prej omenjena Francoza so lahko še kako nevarni ubežniki.


ARKEA SAMSIC

Nairo Quintana (KOL) – na fotografiji

Winner Anacona (KOL)

Warren Barguil (FRA)

Maxime Bouet (FRA)

Dayer Quintana (KOL)

Diego Rosa (ITA)

Clement Russo (FRA)

Connor Swift (VB)


Vir: eurosport.com


Ekipa z nedvomnim zmagovalcem dirke, Winnerjem Anacono. Če pustimo na strani njegovo zmagovalno ime – Arkea je gotovo najboljša ekipa izmed moštev, ki so bile na dirko povabljene s strani organizatorja. Nairo Quintana se jim je pridružil v letošnji sezoni in takoj je bilo jasno, da je glavni adut ekipe za velike tritedenske dirke. Na Touru doslej še ni izpolnil vseh pričakovanj, če jih ni v močni ekipi Movistarja, je težko pričakovati, da jih bo v šibkejši Arkei. Poleg njega je na letošnji Dirki po Franciji tudi njegov brat Dayer, nevaren pa bo gotovo še Francoz Warren Barguil, ki je že osvojil pikčasto majico leta 2017 – mogoče uspeh ponovi tudi letos.


ASTANA

Miguel Angel Lopez (KOL) – na fotografiji

Alexey Lutsenko (KAZ)

Omar Fraile (ŠPA)

Gorka Izagirre (ŠPA)

Ion Izagirre (ŠPA)

Hugo Houle (KAN)

Luis Leon Sanchez (ŠPA)

Harold Tejada (KOL)


Vir: Sportsnet


Kolumbijec Miguel Angel Lopez je kapetan ekipe, ki je sestavljena v skladu z njegovimi potrebami na dirki. Astana ima številne izvrstne pomočnike – vrhunska uvrstitev na dirki bo tako odvisna le od tega, kako se bo počutil Lopez, za katerega bo to sploh prvi nastop na Touru. Trasa mu ustreza, saj je načrtovan le en kronometer – v tej disciplini Lopez namreč ne blesti. Obilico izkušenj (kljub šele 26 letom) si je sicer nabral že na italijanskem Giru ter španski Vuelti, na obeh je v končni razvrstitvi že stal na zmagovalnem odru. Za skupno uvrstitev kazahstanska ekipa nima alternative za Kolumbijca, zato se bodo morali v primeru slabših predstav Supermana zadovoljiti z napadi na etapne zmage.


BAHRAIN - MCLAREN

Mikel Landa (ŠPA) – na fotografiji

Sonny Colbrelli (ITA)

Marco Haller (AUT)

Damiano Caruso (ITA)

Pello Bilbao (ŠPA)

Wout Poels (NIZ)

Matej Mohorič (SLO)

Rafael Valls (ŠPA)


Vir slike: cyclingnews.com


Pa smo dočakali. Španec Mikel Landa končno na eno izmed treh velikih tritedenskih dirk prihaja v vlogi nespornega kapetana ekipe. Landa je še lani vozil za španski Movistar, kjer si je vlogo vodje ekipe delil ali z rojakom Alejandrom Valverdejem in s Kolumbijcem Nairom Quintano. Tokrat bo Bahrain - McLaren podrejen njemu. Ekipa je torej močna in ima potencial, da Lando spravi na zmagovalni oder v Parizu. Wout Poels naj bi služil kot rezerva za Lando, ostali bodo Špancu na voljo tako na ravnini kot v klanec. V ekipi je tudi naš Matej Mohorič, ki je na Touru debitiral lani, če bo dobil proste roke za napad, pa lahko osvoji tudi kakšno etapno zmago. Lando vseeno ni najbolje postavljati v ožji krog favoritov za končno zmago, saj ni povsem jasno, kaj od njega pričakovati v tako pomembni vlogi.


BORA - HANSGROHE

Peter Sagan (SVK) – na fotografiji

Emmanuel Buchmann (NEM) Felix Großschartner (AUT) Lennard Kämna (NEM) Gregor Muhlberger (AUT) Lukas Pöstlberger (AUT) Daniel Oss (ITA) Maximilian Schachmann (NEM)


Vir slike: bicycling.com


Bora bo ponovno računala na več front na dirki. Ponovno prihaja Slovak Peter Sagan, ki je vsako leto glavni favorit za zeleno majico (največ osvojenih točk) na Touru, ob njem bo tudi letos njegov glavni pomočnik Italijan Daniel Oss. Sagan je že navajen, da si more točke na cesti bolj kot ne pridobivati sam oziroma le s pomočjo Ossa. Tudi tokrat bo tako, saj so preostali kolesarji na Touru bolj kot ne v pomoč Nemcema Emmanuelu Buchmannu in Maximilianu Schachmannu. Predvsem prvi je tisti, ki lahko ponovno računa na visoko skupno uvrstitev, oba pa okrevata po poškodbah, zato bi predvsem v prvem tednu dirke še znala iskati pravo formo in občutek na kolesu. Buchmann je lani Tour končal kot odličen četrti, pri 27-letih pa ima tudi še ogromno časa za napredek.


B&B HOTELS - VITAL CONCEPT

Bryan Coquard (FRA)

Cyril Barthe (FRA)

Maxime Chevalier (FRA)

Cyril Gautier (FRA)

Quentin Pacher (FRA)

Kevin Reza (FRA)

Pierre Rolland (FRA)

Jens Debusschere (BEL)


Vir slike: force.bike


Pierre Rolland je verjetno glavni kandidat za visoko skupno uvrstitev, vseeno bi bilo vsako mesto, višje od dvajsetega, precej presenetljivo. Bryan Coquard se po nekaj letih premora vrača na francosko tritedensko dirko – spinter sicer še nima etapne zmage, je pa na Elizejskih poljanah že zasedel drugo mesto v sprintu. Ekipa in sponzorji bodo več kot veseli medijske pozornosti, ki jo bodo dobili, ne bodo pa velik akter na najpomembnejših frontah.


CCC TEAM

Greg van Avermaet (BEL) – na fotografiji

Alessandro De Marchi (ITA)

Simon Geschke (NEM)

Jan Hirt (ČEŠ)

Jonas Koch (NEM)

Michael Schär (ŠVI)

Mattero Trentin (ITA)

Ilnur Zakarin (RUS)


Vir slike: cyclingnews.com


Poljska ekipa CCC na Tour pošilja ekipo, ki bo lovila etapne zmage. Številni člani zasedbe so že osvajali etape na francoskih tleh (Geschke, Trentin, Zakarin, Van Avermaet). Tudi letos bodo ti kolesarji glavni aduti ekipe. Zakarin, ki je še nekaj let nazaj veljal za kolesarja, ki lahko napada tudi skupno zmago na tritedenski dirki (nenazadnje je kot tretji končal na Vuelti leta 2017), bo verjetno najvišje postavljeni kolesar v ekipi v skupnem seštevku, vseeno pa ob letošnji konkurenci ni pričakovati ekipe CCC med glavnimi favoriti za katerokoli od obarvanih majic.


COFIDIS

Guillaume Martin (FRA) – na fotografiji

Elia Viviani (ITA)

Jesus Herrada (ŠPA)

Christophe Laporte (FRA)

Nicolas Edet (FRA)

Anthony Perez (FRA)

Simone Consonni (ITA)

Pierre Luc Perichon (FRA)


Vir: velonews.com


Še nekaj časa nazaj bi lahko rekli, da bo francoska ekipa Cofidis na letošnjem Touru le še ena izmed ekip, ki bo na francoski pentlji zgolj kazala svoje sponzorje pred kamerami Eurosporta. A glede na trenutno formo Guillauma Martina, ki je dirko Dauphine (glavni pokazatelj in priprava na Tour de France) končal kot drugi v skupnem seštevku, pa so pričakovanja zrasla. Vprašanje ostaja, če lahko formo vzdržuje skozi vse tri tedne, vseeno pa je oder za zmagovalce na tako pomembni dirki, kot je Dauphine, lep pokazatelj in nagrada za trdo delo, ki ga ekipa vlaga. Poleg Martina je v zasedbi Elia Viviani, leto ali dve nazaj en najboljših sprinterjev v pelotonu, ki v velikih skupinskih sprintih še vedno lahko konča zelo visoko. Nikoli pa ne smemo odpisati niti Nicolasa Edeta in Jesusa Herrade, ki lahko izkoristita kakšno priložnost za etapno zmago.


DECEUNINCK - QUICK STEP

Julian Alaphilippe (FRA) – na fotografiji

Sam Bennett (IRS)

Dries Devenyns (BEL)

Bob Jungels (LUX)

Remi Cavagna (FRA)

Kasper Asgreen (DAN)

Michael Mørkøv (DAN)

Tim Declercq (BEL)


Vir slike: Deceuninck-quickstep.com


Na Dirko po Franciji se vrača lanski junak Julian Alaphilippe, ki je dobršnji del dirke nosil rumeno majico. Verjetno si bo želel dosežek še nadgraditi, a je to težko predstavljivo (še posebej glede na formo nekaterih kolesarjev v zadnjem obdobju). Alaphilippe je vseeno lahko nevaren na vsaki etapi, pa tudi v skupnem seštevku. Je kapetan ekipe in junak francoskega občinstva. Glede na veliko smolo Fabia Jakobsena na Dirki po Poljskem (ko se je hudo poškodoval v zaključnem sprintu) bo vlogo glavnega sprinterja ekipe prevzel Irec Sam Bennett, ki je še lani dirkal za Boro. Deceuninck je seveda ekipa, ki je nevarna na vsaki dirki, na kateri nastopi. Tudi letos lahko verjetno stavite na kakšno etapno zmago belgijskega moštva.


EF PRO CYCLING

Rigoberto Uran (KOL)

Sergio Higuita (KOL)

Daniel Martinez (KOL)

Alberto Bettiol (ITA)

Hugh Carthy (VB)

Jens Keukeleire (BEL)

Tejay Van Garderen (ZDA)

Neilson Powless (ZDA)Na fotografiji Kolumbijci ekipe. (Vir: EF English Live)


Veliko presenečenje letošnje dirke Dauphine je bila zagotovo zmaga Kolumbijca Daniela Martineza, ki je na dirko prišel bolj v vlogi pomočnika rojakoma Uranu in Higuaiti. Vseeno je s pogumno vožnjo na zadnji etapi pridobil dovolj časa napram Francoza Pinota in tako oblekel rumeno majico za zmago na dirki. Če se po jutru dan pozna, lahko Martineza gotovo uvrščamo v širši krog favoritov, kljub uspehu na generalki za Tour pa mu številni še vedno ne pripisujejo velikih možnosti. Na prej omenjeni dirki sta sodelovala tudi Uran in Higuita, ki nista bila v pravi formi. Predvsem Uran je tisti, ki ima na Touru ogromno izkušenj, nenazadnje je leta 2017 končal kot drugi v skupnem seštevku, le 54 sekund za zmagovalcem Chrisom Froomom. Vnovičen oder za zmagovalce bi bil za ameriško ekipo izvrsten dosežek.

194 views0 comments

Recent Posts

See All