• Rene Vidmar

UFC 249: Gaethje končal niz 12 zmag Fergusona

Ljubitelji športa smo danes v zgodnjih jutranjih urah dočakali prvi večji športni spektakel po izbruhu pandemije novega koronavirusa. Na svoj račun so prišli navdušenci nad mešanimi borilnimi veščinami. Akcije ni manjkalo, saj smo bili priča številnim razburljivim vložkom – za enega je že pred samim začetkom poskrbel 40-letni Brazilec Jacare Souza(26-8), ki je bil s svojo ekipo pozitiven na novi koronavirus. Tako je sprva kazalo, da bi bil lahko celoten dogodek odpovedan, a so organizatorji borbo Brazilca z Uriahom Hallom (15-9) enostavno odpovedali in pod streho mirno spravili celotno prireditev, ki je tokrat potekala v floridskem Jacksonvillu.


Vy Star Veterans Memorila Arena je pred praznimi tribunami gostila borce UFC. Vir: MMA Junkie


V glavni borbi dneva sta se za prehodni pas lahke kategorije pomerila Justin Gaethje (21 – 2) in Tony Ferguson (25 – 3). Ta bi se po prvotnih načrtih sprva moral v Brooklynu pomeriti s še nepremaganim Dagestancem Habibom Nurmagomedovim (28-0), a je zaradi spremenjenega potovalnega režima Rus obtičal v domovini. Kot nadomestna opcija je nato vstopil nič kaj manj razburljiv borec, že zgoraj omenjeni Gaethje. Napovedi, ki jih je pred borbo za ESPN dal Dana White, vodilni mož organizacije UFC, so se izkazale za resnične. Gledalci smo bili priča enemu izmed bolj ''krvoločnih bojev''. To se je po tihem pričakovalo saj oba borca slovita kot izjemno levjesrčna.


Vir: Highlands Ranch Herald


Predvsem Tony Ferguson se je v svoji karieri izkazal za pravega ''bavbava'', kot pove že njegov nadimek El Cucuy, ki ga je dobil po urbani mehšiki legendi.


Tega ste v teh dneh lahko dodobra spoznali tudi v priljubljeni HBO-jevi grozljivi, detektivski nanizanki The Outsider.

V ''živo'' pa ga je spoznal tudi Gaethje, ki je izkusil Fergusonov neortodoksni način borbe tako na nogah kot na tleh oktagona. Če se večina atletov v borilnih športih odloča za vzpostavitev varne distance, območja, kjer so varni pred udarci nasprotnika, prav tako pa ti omogoča izvrševati napade, kjer si manj izpostavljen prejetim udarcem, se na drugi strani Ferguson ne poslužuje te tradicije. Sam ''varno distanco'' vzpostavi s korakom naprej in ne nazaj. To pomeni, da sebe in nasprotnika spravi v nekakšen napadalni obroč, kjer se nam ni potrebno bati, da bi zaspali od dolgčasa. Prav to se je zgodilo danes zjutraj.


Gaethje tudi sam pristaš takega načina bojevanja – v UFC vstopil leta 2017. Potem, ko je slavil na The Ultimate Fighterju, je bil v vseh svojih šestih nastopih v UFC nagrajen s ''Performance of the Night'' (Predstava večera), od tega so bile tri borbe razglašene za ''Fight of the Night''(Borba večera ) – pa je uspel razvozlati to enigmo. Ferguson ni imel odgovora na malo bolj umirjenega Gaethjeja, ki je natančno vračal udarce in tako pošteno zdelal El Cucuya. Sodnik je moral v peti rundi borbo prekiniti, saj je Ferguson prelahko prejemal udarce. Borba bi se sicer v drugi rundi lahko končala tudi drugače, saj je Ferguson z aperkatom na tla poslal Gaethjeja. Tega je rešil sodniški pisk. To je pa je bilo tudi vse od Fergusona, ki je navkljub številnim kaznim, nenehno pritiskal na Gaethjeja. Ta ima še veliko rezerv predvsem v neuporabi veščine, ki bi morala predstavljati njegovo glavno orožje. Gaethje, nekdaj srednješolski državni prvak v rokoborbi, je v dosedanjem delu kariere UFC poizkušal zgolj z enim rušenjem. Veliko raje se je posluževal ''stoječih tehnik''. Prav zaradi teh si je prislužil vzdevek ''The Highlight'', saj je v svoji celotni karieri borca mešanih borilnih veščin 19 zmag od 22 dosegel s predčasnim zaključkom. Z zmago se mu končno obeta borba s še nepremaganim Nurmagomedovim za pravi pas lahke kategorije. V tem obračunu bo verjetno moral pokazati tudi svoje veščine na parterju, saj Nurmagomedov slovi kot eden izmed najboljših rokoborcev v zgodovini mešanih borilnih veščin.


Justin Gaethje je s presenetljivo lahkoto opravil s Tonyjem Fergusonom. Temu se borba s Habibom Nurmagomedovim vztrajno izmika. Vir:Sportsnet


Rezultati ostalih borb:


Henry Cejudo vs Dominic Cruz: TKO v 2 rundi


Francis Ngannou vs Jairzinho Rozenstruik: KO v 20. sekundi.


Jeremy Stephens vs Calvin Kattar: TKO v drugi rundi.


Greg Hardy vs Yorgan de Castro: po soglasni sodniški odločitvi.


Vir naslovne fotografije: Metro US
31 views0 comments

Recent Posts

See All