• Luka Skarlovnik

Ustavite konje/žrebičke

(Da se izognemo nerazumevanju: »lani« se nanaša na pravkar zaključeno sezono, »letos« se nanaša na sezono, ki je pred nami)


V svojem vodiču je naš neustrašni vodja Hari že na kratko omenil trenutno situacijo Dallas Mavericksov, ki so v zadnjih dveh sezonah postali ekipa na radarju večine Slovencev. Všečna franšiza na čelu s košarkarjem, ki v očeh mnogih predstavlja prihodnost lige NBA. Vendarle pa se zdi, da zaradi magičnosti, ki je začela obdajati franšizo, celotna javnost ne vidi povsem realne slike.


Minuli teden so v javnost pricurljale »nekoliko prehitre« kakovostne lestvice najmočnejše košarkarske lige. Na prvih štirih mestih sedijo velesile, od katerih se je tudi letos pričakovalo veliko. Že na peto mesto pa so uvrstili moštvo iz Dallasa. Pričakovanja so hudo (pre)visoka. Ne me razumeti narobe, tudi mene so presenetili, očarali, ampak po vsem videnem, s kontekstom, si ne zaslužijo biti uvrščeni pred ekipo iz Golden Statea, ki lahko letošnjo slabo sezono pripiše na račun izključno poškodbam glavnih zvezdnikov. Ne zaslužijo si biti uvrščeni pred Boston Celtics, ki so še leto starejši, kvalitetnejši in veliko bolj zaokroženi kot ekipa iz Teksasa. Definitivno pa si ne zaslužijo uvrstitve pred ekipo iz Miamija, ki se je letos uveljavila kot garaška, trdna ekipa, polna mladega talenta in veteranske modrosti. Res je, da se lahko že tu pogovarjamo o kvalitetah vzhodne in zahodne konference, ampak vseeno – recimo bobu bob.


Donke

Vsi vemo, da večina teh pričakovanj sloni na ramenih Luke Dončića. Po izjemni prvi sezoni se je v svojem drugem letu igranja čez lužo uveljavil verjetno celo med deseterico najboljših košarkarjev na svetu. Njegova igra je vrhunska, ko pa ji bo lahko dodal še nekaj let izkušenj v NBA, bo predstavljal celo zgodovinskega nasprotnika. Sicer ima Donke že ogromno izkušenj, nenazadnje je že nekaj let pred vstopom v ligo profesionalno košarko igral v Evropi, kar je popolnoma drugačna izkušnja kot tekmovanje proti (sicer vrhunskim) vrstnikom. Uvrstil se je v prvo peterko lige NBA, kar bi lahko šteli celo med največje uspehe slovenskega športa. Tekmo za naziv najboljšega igralca lige je končal na četrtem mestu. Skratka, niti malo ne dvomim v sposobnosti in kvaliteto našega fenomena – vseeno pa se je potrebno zavedati, da v tako kvalitetni ligi posameznik ni dovolj.


(vir: dallasnews.com)

Ekipa

Letos so ob Luko postavili všečno ekipo, polno koristnih košarkarjev. Trey Burke, Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber, Jalen Brunson in predvsem Seth Curry ter Tim Hardaway Jr. so večkrat uspeli vleči ekipo tudi, ko enega od zvezdnikov ni bilo na igrišču. Potem so tukaj še Justin Jackson, Boban Marjanović, Michael Kidd-Gilchrist – igralci, ki so se izkazali, ko so dobili priložnost. Košarkarji (večinoma) vredni svojega denarja, morda bi celo lahko rekli, da gledamo »ekipo odpadnikov« okoli vrhunskega jedra. In odpadniki so ponavadi tisti, ki trgajo do konca. Ni predaje.


Vrhunsko jedro – ni presenečenje, da sem štejem Dončića in Kristapsa Porzingisa. Slednji je letos dokazal, da je še vedno vrhunski talent. Star je 25 let, njegove sposobnosti so edinstvene – več kot 220 cm visok košarkar z več kot spodobnim metom iz razdalje ter eliten bloker žoge. Pa je lahko zadosti?


Kljub vsem zgoraj napisanim pohvalam se kot zaokrožena ekipa verjetno ne more kosati s košarkarsko smetano kot so LA Lakers in LA Clippers, verjetno niti z že omenjenimi ekipami Vzhoda. Potrebno pa je izpostaviti še eno dokaj veliko težavo, s katero se moštvo Mavericksov neprestano spopada;

Poškodbe

Tukaj mislim, da je potrebno izpostaviti predvsem in izključno »jedro«. Porzingis potrebuje veliko počitka – vsakič ko gre v prodor malo »po moško«, se mi srce ustavi. Njegov telesni okvir je obsojen na težave s koleni, s čimer se KP spopada že nekaj let. Po poškodbi križnih kolenskih vezi si je dokaj dobro opomogel, kar smo lahko videli tudi letos. Ampak ko se je sezona lomila, v končnici, Kristaps ni igral zaradi poškodbe meniskusa, zaradi katere je bil tudi že operiran. Videli smo, česa je sposoben, ampak koliko je to pravzaprav vredno, če ga na igrišču ni ravno takrat, ko ga ekipa najbolj potrebuje? Daleč od tega, da bi krivdo za to valil na Porzingisa, je pa težko vprašanje, ki se ga moramo spraševati.


(vir: star-telegram.com) Kristaps Porzingis

Potem je tu še Dončić, ki sicer nima težav podobnih razsežnosti, vendarle pa smo v obeh sezonah že lahko videli, da je vseeno dovzeten za poškodbe, predvsem gležnjev, kar se lahko vleče čez daljše časovno obdobje. Poleg tega se zdi, da je deležen tudi veliko udarcev, ker gre nasprotnikom preprosto na živce, da se z njimi igra. Dončićeva telesna pripravljenost je nekaj, na kar se mora osredotočiti, da se izogne morebitnim nepotrebnim neprijetnostim.

LANI vs LETOS

Mislim, da lahko trdim, da so lani Mavericksi presegli pričakovanja. Končnica je bil vrhunski dosežek in tudi izjemno pomembna izkušnja za prihodnost. A glede na vse kvalitete, ki smo jih pri moštvu lahko opazili, ne smemo spregledati dejstva, da je bila sezona skoraj predobra za ta kader. Medtem, ko se mediji (pa tudi Slovenci smo tega krivi) ozirajo po finalu konference, se mi zdi, da smo lahko s prihajajočo sezono zadovoljni že, če se jim uspe ponovno uvrstiti v končnico. Tam se potem lahko zgodi vse, ampak kljub vrhunski lanski sezoni je zaključni turnir daleč od samoumevnega. Upam si trditi, da bo zahodna konferenca letos še močnejša:


- Golden State Warriors imajo ponovno Stepha Curryja, Klaya Thompsona, Draymonda Greena, pa še Wigginsa in drugi izbor na naboru

- Phoenix Suns so se končno poklopili; če lahko v redni del sezone prenesejo formo iz mehurčka, kjer niso izgubili, pa se verjetno ne bodo potrebovali bati za uvrstitev v zaključne boje

- če trener Gregg Popovich podaljša pogodbo s San Antonio Spurs, jih nikoli ne smemo odpisati

- New Orleans Pelicans so lahko vrhunski, če Zion Williamson lahko ostane na igrišču

- Minnesota Timberwolves je ob Karla Anthonyja Townsa končno postavila igralca, ki mu ustreza. Sicer ne moremo biti ravno prepričani kako bo izgledalo moštvo, ampak če se poklopi, so lahko vrhunski


In to so bila le moštva, ki se v končnico lani niso uvrstila. Gremo počasi. Od tekme do tekme. Vrjamem v kvaliteto Dončića, v pripravljenost Porzingisa in ekipo, ki smo jo gledali letos. Ampak dvakrat globoko vdihnimo in ne prehitevajmo dogodkov. Uvrstitev v končnico je seveda v varnem dosegu, a še enkrat ponavljam, ni samoumevna. Kljub temu, da ga kličemo »Luka Magic«, to še ne pomeni, da lahko res čara – samo poglejte si Orlando.


Izboljševanje kadra

To je področje, na katerega se mora franšiza iz Dallasa zdaj osredotočiti – a ponovno ne prehitevati dogodkov. Treba je graditi pametno, se ne postavljati na glavo za košarkarje, ki ne bi izrazito okrepili ekipe oz. niso vredni svojega denarja, samo da poizkusijo zmagati zdaj. Naj gradijo za naslednjih X let, ni potrebno zmagati že letos. Sploh, ker na letošnji prosti tržnici ni ravno neverjetne kvalitete. Mogoče lahko pogledaš kakšnega Tristana Thompsona, Montrezla Harrella, Sergea Ibako, definitivno Bogdana Bogdanovića, Davisa Bertansa … Veliko kvalitetnih košarkarjev, a kot lahko vidite nobeno ime ravno ne »trga gat«. Mogoče se je vredno potruditi in dodati kakšnega »role playerja« na manjši pogodbi, ne bi pa se spustil v bankrot za igralca, ki na koncu ne bo veliko pripomogel k bitki za naslov. Če bi lahko izbiral, bi si v Dallasu še najbolj želel Bogdanovića, ki je vrhunski strelec, ko Dončića ni na igrišču pa lahko deluje tudi kot organizator igre. Je pa definitivno pametno čakati na konec letošnje sezone, ko je prosti trg igralcev veliko »močnejši« in bolj globok. Lahko torej tudi za letošnjo sezono poizkusijo poiskati kakšnega dobrega košarkarja, za velike pogodbe pa bi bilo najverjetneje pametno počakati.


Je pa dejstvo, da so z Dončićem na čelu, Porzingisom, lastnikom Markom Cubanom, ki mu je še kako mar za franšizo in vrhunskim trenerjem Rickom Carlisleom, Mavericksi poslali zelo všečna destinacija za proste igralce, kar v zadnjih nekaj letih nismo mogli reči.


Skoraj moram pa se dotaknit tudi vse glasnejših govoric, da si Dallas v svojih vrstah želi Giannisa Antetokounmpa:


1. Kdo si ga ne bi želel?

2. Kaj lahko letos realno zanj ponudijo? (hint: odgovor je nič, razen če menjajo Porzingisa)

3. Letos po mojem mnenju Grk ne gre nikamor – drugo leto se bomo morda pogovarjali drugače, vseeno pa se Dallas ne zdi realna destinacija.

4. Čeprav je Antetokoumpo izjemno dominanten košarkar, z Dončićem oba potrebujeta žogo. Pick 'n roll akcije bi bile sicer orgazmične, ampak če gremo po čisto osnovnih karakteristikah, nista košarkarja, katerih stila igre bi sovpadala.

5. Je pa res, da bi bilo to lepo videti. Ampak zaenkrat mislim, da so to le nerealistične sanje medijske pokrajine.

Mavericksi so zelo všečni. Šele do zaključka sem čakal, da povem tudi, da so imeli letos najboljši napad v zgodovini lige NBA. Donke je magičen, Porzingis je dokazal, da je še vedno lahko All-Star. Ekipa deluje in bo delovala. Dončićev čas je že tukaj, ampak najboljše, verjamem, šele prihaja. Uživajmo v procesu. Ker tukaj dejansko kam vodi, za razliko od Philadelphie.Vir naslovne grafike: 1000logos.net

39 views0 comments

Recent Posts

See All