• Niko Hari

Uvod lige LEC skozi prizmo Slovencev

Za nami je drugi teden evropske lige LEC (League of Legends European Championship). Igričarji stare celine so na lanskem svetovnem prvenstvu pokazali, da se vrzel med azijskimi (predvsem korejskimi in kitajskimi) ter evropskimi ekipami zmanjšuje. Najboljša evropska moštva so sposobna premagovati tudi elitne igralce in ekipe, kar je do nedavnega bila bolj izjema kakor pravilo. Trenutno lahko celo ocenimo, da so evropska moštva po kakovosti tik za azijskimi, gotovo pa pred moštvi iz Združenih držav Amerike.


Gotovo so za nas Slovence najbolj zanimive ekipe, kjer igrajo naši najboljši igričarji: Fnatic, G2 Esports in SK Gaming. Za tako majhno državo je prava senzacija, da v najmočnejšem evropskem LoL tekmovanju nastopajo kar trije Slovenci: Mikyx/Mihael Mehle (G2), Nemesis/Tim Lipovšek (Fnatic) in Crownshot/Juš Marušič (SK).Fnatic (3 - 1)

Nemesis je po skromnem začetku lani pokazal, da gre za še kako kvalitetnega ''midlanerja'', ki je več kot sposoben igrati za najboljšo evropsko ekipo vseh časov (celo svetovni prvaki prve sezone, ko se je LoL še razvijal). Tudi letošnjo sezono je začel manj preudarno, kar se tiče igre ena na ena. Več konstantosti je pokazal pri svoji postavitvi v ''teamfightih'' še posebej njegov nastop z herojem Orn je bil prava poslastica za ljubitelje taktičnega dela igre. Vseeno pa se Tim uspešno kosa z vsemi najboljšimi evropskimi ''midlanerji'' (ne zaostane v ''laning'' fazi, nasprotnikom pa ne daje nepotrebne prednosti za kasnejše faze tekme). Fnatic so dominirali vsa tri dobljena srečanja; predvsem Timov soigralec z vzdevkom Rekkles, je bil glavna zvezda uvodnih zmag. Dolgoletni AD carry je že lep čas eden najboljših na svoji poziciji. Celotna taktika igre se je skozi leta večkrat podrejala prav Rekklesu (njegova kultna heroja Kog'maw in Kennen sta še vedno neverjetna).


Tim Lipovšek (Nemesis) Vir: Dexerto.comSK Gaming (1 - 3)


Kje so še časi Ocelota (nekdanjega, legendarnega igralca ekipe SK), ko je ime SK Gaming pognalo strah v kosti nasprotnikov. Se še spomnite znamenitega ''backdoora'', ki je igralca Fnatica z uporabniškim imenom Xpeke za vekomaj vklesalo v kamen največjih mojstrov te igre? En neverjeten ''play'' je bil dovolj, da je sicer nekdanji svetovni prvak postal ikona tega športa. Prav ekipa SK je bila na nasprotni strani, ko se je zgodil verjetno najbolj znamenit trenutek v zgodovini LoL-a (poleg Fakerjevega Zed ''outplaya''). Na Heroju Kassadin je sam odločil srečanje, ko je ekipa SK po dobljenem ''teamfightu'' skušala zaključiti srečanje.


Legendarni trenutek.


Nekako je ta poteza uničila SK Gaming. Ne samo v tistem obračunu ampak dobesedno. Moštvo si od takrat ni opomoglo, nekaj časa v tekmovanju LEC (prej LCS EU) sploh ni sodelovalo. Na svoj veliki povratek med elito bodo morali bržkone še malo počakati, saj uvod v sezono 2020 do njih ni bil ravno prizanesljiv. S tremi porazi in zmago trenutno zasedajo predzadnje mesto na lestvici. Naš igralec na poziciji AD-carry, Crownshot prav tako ni začel najbolje. Kot izgleda se na heroju Miss Fortune ne znajde najbolje, saj je njegov KDA (razmerje med uboji, smrtmi ter asistencami, nekakšen statistični indeks podoben košarkarskemu PER) v treh izgubljenih tekmah pičlih 1,8 (po uvodnih tednih ima najboljšega prej omenjeni Rekkles - 43). Crownshot je veliko več pokazal na enem izmed novih herojev v igri, Apheliosu. Res, da je ta heroj trenutno preveč močen, sam pričakujem dokaj hitre popravke v moči heroja ti. ''nerf''. Z osebno statistiko 6 ubojev, dveh smrti in dveh asistenc je bil eden izmed ključnih mož pri edinem slavju SK v uvodnih tednih tekmovanja.


Juš Marušič (Crownshot). Vir: Inven Global

Analiza tekme med ekipama Fnatic in SK Gaming


Očitno je bilo, da je Fnatic začel tekmo v prednosti, saj so pred ekipo SK pridobili odločilno prednost že v fazi izbire herojev. SK Jenax (mid) se je odločil za Pantheona, naš Nemesis pa je nekonvencionalno (a kot bomo spoznali zelo učinkovito) izbral Ornna, ki na ''midu'' običajno nima kaj iskati. Fnatic je presenetil še z eno izbiro na položaju ''top'', izbrali so heroja Rengar (proti Gankplanku, ambiciozno). Celotna sestava moštva Fnatic je od prvega pogleda na izbiro herojev govorila, da bodo vse karte ponovno stavili na svojega AD-carrya (Rekkles).


Pantheon je heroj, ki obožuje bitko ena na ena – v tej fazi igre je trenutno neizmerno močan. Odgovor Fnatica z izbiro Ornna pa je njegovo najboljšo lastnost v igri skorajda onemogočila (kopičenje armorja). Nemesis je z konstantnim ''pushom'' omogočal, da igralec Selfmade raziskuje džunglo v nasprotnikovem teritoriju. V bistvu so v uvodnih minutah Fnatic na vseh treh ''laneih'' pritiskali in nasprotniku niso pustili dihati.


Igralec Bwipo je z Rengarjem brez vsakršnih problemov na ''topu'' samostojno uničil Gankplanka, komentatorja pa sta se pošalila, da ga je ''umoril pred vsemi, v živo na televiziji''. SK je hitro odgovoril na sredini, izjemno mobilna Taliyah (v kombinaciji z Phanteonovim ''stunnom'') je s kolapsom na slovenskega igralca poskrbela za prvo ''smrt'' Nemesisa.


''Slovenski'' obračunSledil je še en odličen manever ekipe SK. Igralec Trick (Taliyah) je tokrat na ''botu'' odlično izkoristil prednost igralca več, Fnaticov ''bottom lane'' je bil lahek plen. Dober ''gank'' in prvi ''kill'' za našega Crownshota na tekmi. SK so povečali vodstvo, ko so z pomočjo Rift Heralda podrli prvi stolp Fnatica. Tik za tem so Fnatic izenačili, a je bonus prvega stolpa omogočil kar veliko razliko v zlatu za uvodne minute v korist ekipe SK (1700).


Prednost moštva SK je po uvodnih minutah skopnela, saj so želeli preveč. Pod stolpom Fnatica so začeli ''teamfight'', ki se je po odličnem posredovanju Nautilusa in Orna (več ''crowd controla'' si skoraj ne moremo želeti) končala v korist Fnatica z 3 proti 0 v ''killih''. Naš Crownshot je za SK v tem boju sicer naredil več škode kot vsi njegovi soigralci skupaj, a tudi to ni bilo dovolj za končni uspeh. Fnatic so prešli v prednost.


SK si je prisvojil novega Rift Heralda, kar je ponovno izenačilo dvoboj. Po lepem ''picku'' SK ni znal unovčiti prednosti, kar so Fnatic kaznovali že v naslednjem boju. Odlična kombinacija našega Nemesisa (flash-knock up) je poskrbela, da so Fnatic zlahka zmagali v odločilnem boju večera. Rekkles in Bwipo sta brez vsakršnih problemov počistila ranjene igralce SK Gaminga.


V obupu so igralci ekipe SK skušali po tihem pridobiti Barona, a je Nemesis z še enim odličnim posredovanjem v igri tri na pet, Rekklesu na srebrnem pladnju prinesel nasprotnike za ''triple kill'', Baron pa je končal v rokah Fnatica. Od te točke so slednji obračun suvereno pripeljali do konca, ''slovenski'' dvoboj pa je tokrat dobil Nemesis.


G2 Esports (4 - 0)


Sanjski začetek sezone za G2 in Mikyx-a. Kljub menjavi pozicij med Perkzom in Capsom, se to na uvodnih predstavah najboljše evropske ekipe zadnjih let ni poznalo. Mikyx je dodobra zasidran na položaju supporta – že več let je smatran kot en najboljših igralcev na tej poziciji. Zvezdniška zasedba ekipe G2 je tudi letos glavni favorit, da osvoji evropsko krono, le upamo pa lahko, da bodo najboljšim štrene premešali tudi na svetovnem odru.Mihael Mehle (Mikyx). Vir: Gamereactor

Analiza tekme med ekipama G2 in MAD


Uvodno srečanje ekipe G2 proti ekipi MAD Lions, ki jo po večini sestavljajo novopečeni tekmovalci v LEC. Nov partner našega Mikyx-a, Caps (igral je kot heroj Senna) je v prvih desetih minutah dal občutek, da hoče nazaj na svojo staro pozicijo ''midlanerja''. Slovensko obarvana naveza na ''botu'' je uvod srečanja odigrala res slabo.


Po komaj osmih minutah igre je ekipa MAD uspela povesti s tri proti nič v ''killih'', razlika v zlatu pa je bila zajetna (1300). Mikyx (igral je kot heroj Nautilus) je v uvodnih desetih minutah padel kar dvakrat, Lionsi pa so svoje vodstvo povečali na 5 – 0. Mlada zasedba MAD Lionsov je dodobra razburkala vode aktualnih evropskih prvakov.

G2 je uspelo stabilizirati potek srečanja in njihov zaostanek se naslednjih deset minut ni povečal. Globoko v dvajseti minuti srečanja, je Mikyx-jev hrvaški soigralec Perkz z odlično potezo (neverjeten Qiyana ultimate) uspel začeti ''teamfight'' na midu, ki je omogočil izenačenje moči med ekipama.


Končno so se aktualni prvaki zbrali. Kljub temu, da je ''jungler'' ekipe G2, Jankos (igral je kot Elise) padel že v prvi sekundi teamfighta, je soigralcem nekako uspelo obrniti potek borbe v svojo korist. Wunder (igral je kot heroj Aatrox) je pogumno skočil med nasprotnike in jih skušal prepričati, da je ''bruiser'' prava tarča za napad.


Uvodni obračun ekipe G2.


''Perkz napada iz drugega plana,'' je bilo slišati komentatorja, ki sta pokrivala prenos. Predstavnik naše južne sosede pri ekipi G2 je napadel kot ''stric iz ozadja'', kar je nasprotnike stisnilo v kot. Prebudil se je tudi Caps, pokazal je vse svoje sposobnosti ti.''baby fakerja''. Nasprotniki so začeli padati. Zmago v borbi (teamfightu) je ekipi G2 uspelo pretvoriti v Barona in posledično v prvo zmago nove sezone.


Na naslednjih treh srečanjih je naš Mikyx zaigral bolje. Očitno mu heroj Thresh izjemno ustreza, saj je uspel z nekaj odličnimi ''hooki'' diktirati potek srečanja. G2 so naslednje tri tekme dobili veliko bolj suvereno od prve.

Za dva od treh Slovencev v ligi se je sezona iz rezultatskega vidika začela sanjsko, ekipa Crownshota pa bo morala popraviti še marsikaj, preden bo konkurenčna v izjemno močni ligi LEC.

71 views0 comments

Recent Posts

See All