• Jan Blaževič

Velo d’Or - Alaphilippe, Roglič ali Bernal oziroma kdo je najboljši kolesar sezone?

Updated: Sep 20, 2020

Zmaga na španski tritedenski Vuelti. Zmaga na dirki po Romandiji. Zmaga na dirki po Združenih arabskih emiratih. Triumf na italijanskih klasikih Tirren-Adriatico, Giro dell’Emilia in Tre Valli Varesine. Tretje mesto na tritedenski preizkušnji po Italiji, Giru. Pa to vseeno ni dovolj za naziv najboljšega kolesarja na svetu?


Velo d’Or – Zlato kolo

V nedeljo, 1. decembra, je potekala podelitev nagrad za najboljše kolesarje sezone 2019. Velo d’Or (dobesedni prevod: zlato kolo) je nagrada, ki jo podeli francoska (to si zapomnite) revija Velo Magazine, ki je del znanega francoskega časopisa L’Equipe. Nagrado so v preteklosti prejemali največji kolesarji, v zadnjih letih na primer Španca Alberto Contador in Alejandro Valverde (Rogličev največji konkurent na letošnji Vuelti, Britanca Chris Froome in Bradley Wiggins ter priljubljeni Slovak Peter Sagan. To so kolesarska imena, ki so znana vsakemu človeku, ki se vsaj malo spozna na kolesarski šport.

Chris Froome je nagrado prejel že trikrat, v letih 2013, 2015 in 2017. Letošnjo sezono je imel veliko težav s poškodbami, še vedno pa velja za enega najboljših kolesarjev na svetu. (vir: www.cyclingnews.com)


Če se vrnem nazaj; zakaj je pomembno, da je revija francoska? No, ker je nagrado prejel Francoz, ljubljenec tamkajšnega občinstva Julian Alaphilippe. Seveda ne moremo reči, da je za slednjim slaba sezona. Daleč od tega. Osvojil je dirke Milan-San Remo, Strade Bianche in La Fleche Wallonne. Na kriteriju Dauphiné (dofine po kmečko), ki velja za najpomembnejšo pripravo na dirko po Franciji, je osvojil majico najboljšega gorskega kolesarje in dobil tudi šesto etapo. Verjetno pa se ga vsi spomnimo iz letošnje dirke po Franciji, kjer je na štirinajstih etapah nosil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku in zmago slavil na dveh etapah. Na koncu mu je v Alpah zmanjkalo moči – Alaphilippe namreč ne slovi kot najboljši hribolazec. Tritedensko preizkušnjo je končal je na petem mestu, osvojil je nagrado za najbolj borbenega kolesarja na dirki, ostal pa v spominih francoske javnosti in očitno tudi francoskih medijev, na čelu z revijo Velo Magazine. Postal je narodni heroj. Presegel je celo Thomasa Voecklera, ki je leta 2011 na Touru nosil rumeno majico od 9. do 18. etape, majico pa je v solzah predal Luksemburžanu Andyju Schlecku, čeprav je na koncu Toura slavil Avstralec Cadel Evans.

Alaphilippe na podelitvi nagrad Velo d’Or. (vir: www.cyclingnews.com)


Kaj pa Roglič?

Se vam zdijo našteti dosežki fantastični? Ja, saj tudi so. A kaj, ko obstaja kolesar, ki je v sezoni 2019 vse to presegel. Naš Primož Roglič, seveda. Na hitro sem že naštel vse njegove letošnje dosežke, a se bom pa v njih še malo bolj poglobil. Prvi na dirki po Španiji, tako imenovani Vuelti, kjer je osvojil tudi majico najboljšega po točkah (točke kolesarji zbirajo na letečih ciljih med samo etapo, dobivajo pa jih tudi v cilju) in 10. etapo, posamični kronometer. Prav tako je na dirki po Romandiji poleg rumene majice skupno najboljšega prejel zeleno majico najboljšega po točkah in osvojil kar tri etape. Ne le to, Roglič je zmagal na vseh enotedenskih dirkah, na katerih je nastopil! Osvojil je sedem etap na tritedenskih dirkah in še in še.

Primož Roglič v rdeči majici vodilnega na španski Vuelti septembra letos. (vir: www.eurosport.com)


Pa dobro, Roglič je bil potem vsaj drugi najboljši kolesar pretekle sezone, kar je vseeno solidno. Ja, ko bi le bil. Pred njega je francoska revija uvrstila 22-letnega Kolumbijca Egana Bernala. Po poškodbi Britanca Chrisa Frooma je na Tour de France odšel kot vodja ekipe, poleg Gerainta Thomasa, na koncu pa je oblekel rumeno majico za zmagovalca Toura; za minuto in enajst sekund je bil boljši prav od Thomasa, ki je končal kot drugi. Kolesarja dirkata za ekipo Ineos, lani še poznano pod imenom Sky, ki je na Touru v zadnjih letih vedno med najboljšimi ekipami, saj je francoska tritedenska dirka njihov glavni cilj sezone. Nič ne bom odvzemal mlademu Bernalu, saj je tudi on imel fantastično sezono. Poleg Toura je namreč zmagal še na dveh prestižnih dirkah, Dirki po Švici ter dirki Pariz-Nica.


Svetovna lestvica UCI

UCI, mednarodna kolesarska zveza, ima, podobno kot pri tenisu in reprezentačnčnem nogometu, lestvico najboljših kolesarjev v tem trenutku. To je še en dejavnik, ki je Rogliču v prid. Nekdanji smučarski skakalec je sezono zaključil na prvem mestu svetovne UCI lestvice. In razlika do drugega, Alaphilippa, je bila vse prej kot majhna. Roglič je letošnjo sezono končal pri 4705 točkah, Francoz pa jih ima več kot tisoč manj. Bernal je na tej lestvici na četrtem mestu s 3346 točkami, pred njim na tretjem mestu je še Danec Jakob Fuglsang. Razlika od prvega Rogliča do drugouvrščenega Alaphilippa pa je enaka razliki od Alaphilippa do devetega na tej lestvici. Število točk nazorno kaže na Rogličevo dominanco v minuli sezoni.

Lestvica UCI z Rogličem na prvem mestu. (vir: www.uci.org)


Vsi so imeli torej fantastične sezone, a po tem, ko smo še ne dolgo nazaj na spletu prebirali vprašanja, kot so: “Je Rogličeva sezona 2019 najboljša kolesarska sezona v zgodovini?” je zelo presentljivo, da so predstave minule sezone uvrstile Primoža “šele” na tretje mesto. Verjamem pa, da se s takimi nagradami Roglič ne ubada preveč. Kot je v enem izmed intervjujev zatrdil, že gleda v prihodnost, na Tour de France 2020 in, seveda, olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Tokiju. Najverjetneje pa lahko pričakujemo, da bo za leto 2019 postal najboljši slovenski športnik.


Sezona 2020 za ekipo Jumbo-Visma

Rogličeva ekipa, nizozemska Jumbo-Visma, bo v prihajajoči sezoni ena izmed najboljših ekip v svetovni karavani. Poleg izjemnih kolesarjev, ki so bili Rogličevi ekipni kolegi že letos – tu mislim na Novozelandca Georgea Bennetta, Belgijce Laurensa De Plusa in Wouta van Aerta, Nemca Tonyja Martina, Američana Seppa Kussa in Nizozemce Roberta Gesinka, Dylana Groenewegena ter Stevena Kruijswijka – se bo ekipi v sezoni 2020 pridružil še Nizozemec Tom Dumoulin, en najboljših kolesarjev na svetu. Fantastični kronometrist je v svoji karieri že osvojil italijanski Giro in kar devet etap na tritedenskih dirkah. Poleg tega je Roglič septembra podpisal novo štiriletno pogodbo z ekipo, ki se ji najverjetneje obetajo precej sladke skrbi glede izbora ekipe za posamično dirko v prihajajoči sezoni. Moštvo je res polno talenta; od izjemnega šprinterja Groenewegena, kolesarjev, ki bi znali konkurirati za najboljša mesta na največjih dirkah (Dumoulin, Kruijswijk, Roglič), pa do zelo dobrih pomočnikov. Kaj bo prineslo koledarsko leto 2020 pa bomo še videli. Se bo ekipa uigrala ali bo preveč fantastičnih kolesarjev, ki se ne želijo prilagoditi drug drugemu, težava.

Tom Dumoulin se seli iz ekipe Sunweb k Rogliču in Jumbo-Vismi. (vir: www.cyclingnews.com)


Mogoče je članek napisan preveč z vidika zagretega slovenskega kolesarskega navdušenca. Ali pa z vidika Slovenca na splošno. A kdo se bo zavzemal za naše športnike, če ne mi? Mogoče pa si nagrado Velo d’Or preveč ženem k srcu. Nenazadnje je Primož Roglič, že če gledamo samo letošnjo sezono, postal najboljši slovenski kolesar vseh časov in nanj smo lahko ponosni. S kolesarji kot so Primož, Jan Polanc in Tadej Pogačar, tretji na letošnji Vuelti, smo dobili še en šport, v katerem smo (glede na velikost naše države) presenetljivo dobri. Nadpovprečni. In zato lahko z veseljem gledamo v prihodnost kolesarjenja.

37 views0 comments

Recent Posts

See All