• Samo Demšar

»Verjemi v nekaj!«: Kaepernick in protesti ameriških športnikov

Updated: Nov 22, 2019

Kratica NFL pomeni National Football League, a po zaslugi Jerryja Glanvilla, bivšega trenerja v ligi, ki je rekel »NFL means not for long (NFL pomeni ne za dolgo)«, kratica ponazarja tudi naravo lige, ki se stalno spreminja in razvija, fraza pa se je ustalila v NFL sferi. Načini igre ekip se morajo stalno spreminjati, če ne, jih najverjetneje čaka usoda lanskih poražencev v Super Bowlu Los Angeles Rams, ki so še lansko sezono veljali za model, po katerem zgraditi uspešno ekipo, letos pa imajo ogromno težav (poškodbe, Belichick je v Super Bowlu razkril njihove šibkosti) in bodo lahko srečni, če se jim uspe uvrstiti v končnico.

Razvijati se morajo ekipe, prav tako pa se morajo razvijati igralni položaji, predvsem najpomembnejši, in po mnenju strokovnjakov NFL najtežji igralni položaj v vsem športu, podajalec (od tu naprej quarterback). V zadnjih letih smo lahko opazili, da se liga vse bolj odmika od mobilnih quarterbackov, ki ne sodijo med najboljše podajalce žoge, kot je na primer Cam Newton, ki igra za Carolina Panthers. Prav zato je tako presenetljivo, da je eden od najboljših igralcev letošnje sezone – mnogi ga vidijo celo kot najkoristnejšega igralca lige – Lamar Jackson, quarterback ekipe Baltimore Ravens. Jacksona so že med študijem in na naboru lige NFL spremljali komentarji, da je bolj primeren za mesto wide receiverja (lovilca) ali running backa (tekača), saj gre za izjemnega atleta, ki pa ni najbolj natančen s svojimi podajami. Čeprav je svojo ekipo po poškodbi veterana Joea Flacca popeljal v končnico, so ga te očitki spremljali med njegovo prvo sezono v ligi, vse do začetka letošnje sezone. Letos je večino svojih kritikov utišal, predvsem z zmago proti New England Patriotsom pod vodstvom legendarnega trenerja Billa Belichicka, prav tako pa je »spisal zgodovino«, ko je v šestem tednu sezone proti zelo slabim Cincinatti Bengals (v času pisanja tega članka so še vedno edina ekipa brez zmage v letošnji sezoni z devetimi porazi) po poročanju ameriških medijev postal prvi quarterback, ki je v eni tekmi presegel 200 podajalskih jardov in 150 pretečenih jardov.


A v tem besedilu ne bom pisal o Jacksonu, temveč o quarterbacku, na katerega izjemne predstave so ameriški mediji in predvsem lastniki NFL ekip očitno že pozabili. Čeprav se je na veliko pisalo o Jacksonovem edinstvenem dosežku, je enake mejnike kot on leta 2013 presegel Colin Kaepernick, takratni quarterback ekipe San Francisco 49ers. Za nameček je Kaepernick to dosegel v končnici proti enemu najboljših quarterbackov vseh časov Aaronu Rodgersu in njegovim Green Bay Packers. V tisti sezoni je Kaepernick svojo ekipo popeljal do Super Bowla, kjer so tesno izgubili proti ekipi Baltimore Ravens, naslednjo sezono pa jih je eno stopničko pred Super Bowlom zaustavil Seattle s svojo izjemno obrambo, poimenovano Legion of Boom. A Kaepernick se v zgodovino najverjetneje ne bo zapisal s svojimi dosežki na igrišču, ampak se ob njegovem imenu večina spomni na njegov tihi protest s sedenjem in klečanjem med ameriško himno leta 2016, s katerim je protestiral proti nasilju policije. Po katastrofalni sezoni 49ersov leta 2016 – ekipa je zmagala le 2 od 16-ih tekem in 1 od 11-ih, ko je tekmo začel Kaepernick – je sledila menjava trenerja. V San Francisco je prišel Kyle Shanahan, ki pa v svojem sistemu ne uporablja quarterbackov, kot je Kaepernick – Shanahan je v Atlanti zelo dobro sodeloval s statičnim Mattom Ryanom, letos pa zelo dobro sodeluje s podobno statičnim Jimmyjem Garopollom – zato je Kaepernick po koncu sezone ekipo zapustil, vse od takrat pa je prost igralec. Čeprav se ga 49ers niso znebili zaradi njegovega tihega protesta, pa so medijski in politični pritiski odvrnili katerokoli drugo NFL ekipo, da bi ponudila pogodbo 32-letnemu Kaepernicku.


Kaepernick je s svojim sedenjem med ameriško himno začel leta 2016, a če se vrnemo dobrih 50 let nazaj, smo lahko priča še enemu podobnemu protestu.


Protest Smitha in Carlosa na olimpijskih igrah leta 1968


Piše se leto 1968, leto protestov in revolucij. Oči sveta so uprte v Ciudad de México, prizorišče poletnih olimpijskih iger. Množica čaka na finale teka na 200 metrov za moške, v katerem so vsi kot glavna favorita za zlato videli dva temnopolta Američana, Johna Carlosa in svetovnega rekorderja Tommija Smitha. Kljub dobremu štartu Carlosa in slabšemu začetku Smitha je svetovni rekorder v zadnjem delu pospešil in že 10 metrov pred ciljno črto zmagoslavno dvignil roke, a kljub temu še vedno izboljšal svoj rekord. Carlos je v zadnjem delu popustil in končal kot tretji, med huda rivala je z državnim rekordom pritekel še belopolti Avstralec Peter Norman. Čeprav so bili gledalci priča izjemni bitki na progi, se v zgodovino ni zapisal rezultat, ampak dogodek s podelitve medalj. Smith in Carlos sta se že pred finalom dogovorila, kaj bosta naredila na odru za zmagovalce. Pred odrom sta si razdelila en par črnih rokavic in sezula čevlje, ob igranju ameriške himne v čast zmagovalcu pa sta povesila glavi ter v zrak dvignila roki s črno rokavico, stisnjeno v pest. Ni šlo za pozdrav črnske moči, temveč za pozdrav za človeške pravice, njun miren protest proti diskriminaciji temnopoltih po svetu, nasilju policije nad temnopoltimi Američani, slabemu položaju delavskega razreda in revščini. Stadion je sprva obnemel, ko pa so ljudje ugotovili, kaj se dogaja, so še glasneje začeli peti The Star-Spangled Banner. Hitro je sledila kazen, saj sta po koncu himne morala Smith in Carlos zapustiti stadion, v roku nekaj ur sta morala zapustiti olimpijsko vas, govora pa je bilo tudi o tem, da bosta izgubila svoji medalji. Dogodek pa je prišel v anale zaradi reakcije javnosti, predvsem predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Averyja Brundagea, ki je kazen upravičil s tem, da je olimpijca obtožil kršenja osnovnega principa olimpijskih iger. »Tu politika ne igra nobene vloge,« je še dodal Brundage.

Brundageu, ki je bil v času olimpijskih iger v Berlinu 1936 predsednik ameriškega olimpijskega komiteja, se nacistični pozdrav ni zdel sporen, saj je šlo za narodni pozdrav na tekmovanju med narodi. Smithov in Carlosov pozdrav je bil po njegovem nesprejemljiv, saj je šlo za pozdrav športnikov.

Od leve proti desni: Peter Norman (AUS), Tommie Smith in John Carlos (oba ZDA) (vir: The Nation)
V finalu teka na 400 m so se na prva tri mesta uvrstili trije temnopolti Američani, od leve proti desni: Larry James, Lee Evans in Ron Freeman. Na podelitvi so se tudi oni pridružili protestu, nosili pa so črne baretke, v podporo Stranki Črnih panterjev. (vir: https://thisblksistaspage.wordpress.com)Kaepernickov protest


Vrnimo se nazaj v leto 2016. Na prvi pripravljalni tekmi sezone NFL med San Francisco 49ers in Houston Texans se je Colin Kaepernick odločil, da se bo namesto stanja med ameriško himno usedel na klop. To je bil začetek tihega protesta, s katerim je protestiral proti diskriminaciji temnopoltih Američanov in nasilju policistov nad temnopoltimi.


Predvsem zaskrbljujoče je, kako podobni so razlogi za protest Smitha in Carlosa leta 1968 in razlogi za Kaepernickov protest leta 2016.Kaepernick sedi med ameriško himno na pripravljalni tekmi med San Franciscom in Green Bayem, 26. avgust 2016 (vir: christianindex.org)Protest se je nadaljeval na vseh pripravljalnih tekmah, sedenje na klopi pa je zamenjal za klečanje ob igrišču, saj se mu je to zdelo bolj spoštljivo do vojaških veteranov. Pri protestu se mu je pridružil tudi soigralec Eric Reid, poleg njega pa se je Kaepernicku med sezono pridružilo vedno več igralcev drugih ekip, med drugim Jeremy Lane, Brandon Marshall in Devin McCourtey.

Kaepernick in soigralec Eric Reid klečita med ameriško himno pred prvo tekmo sezone proti Los Angeles Rams, 12. september 2016 (vir: USA Today)A podobno kot leta 1968 je tudi v tem primeru protestu nove razsežnosti dodala izjava, le da tokrat svojega mnenja ni podal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, temveč predsednik ZDA Donald Trump. Ta je septembra 2017 na enem od svojih zborovanj ozmerjal igralce in izjavil, da bi morali lastniki NFL ekip vsakega igralca, ki ne stoji med ameriško himno, odpustiti, saj s tem izkazujejo nespoštovanje ZDA in njihovi zgodovini. Dva dni po izjavi so se v NFL začeli množični protesti. Na londonskem Wembleyju je na tekmi med Jacksonville Jaguars in Baltimore Ravens med himno klečalo 27 igralcev, na tekmi med Seattle Seahawks in Tennessee Titans pa so igralci med himno ostali v slačilnicah. Približno 204 igralci so tisti teden sodelovali v protestih, svoje neodobravanje Trumpovih izjav pa so izrazili tudi številni trenerji in lastniki NFL ekip. Protesti so se nadaljevali čez celotno sezono, 23. maja 2018 pa so lastniki NFL ekip in direktor uprave NFL Roger Goodell izglasovali, da mora igralec med ameriško himno stati. Če igralec noče stati, lahko do konca himne ostane v slačilnici, vsak prekršek pa bo liga kaznovala.Igralci Jacksonville Jaguars v protestu, nekateri kleče, drugi s sklenjenimi rokami v znak solidarnosti, 24. september 2017 (vir: cbc.ca)


Celotna ekipa Dallas Cowboys, vključno z lastnikom Jerryjem Jonesom, kleči pred izvedbo ameriške himne (ekipa je vstala in ob igrišču sklenila roke pred začetkom himne), 25. september 2017 (vir: Washington Post)Čeprav se je s to odločitvijo lige protest v taki obliki končal, je Kaepernick svoj boj nadaljeval. Leta 2017 je vložil pritožbo in obtožil lastnike, da ga želijo obdržati zunaj lige. Primer je bil skrivno poravnan februarja leta 2019.

Odkar je Kaepernick leta 2017 postal prosti igralec, ga nobena ekipa ni povabila na tako imenovano preizkušnjo (tryout). To mu je le uspelo preteklo soboto, 16. novembra 2019, ko je NFL v Atlanti organizirala preizkušnjo, zaprto za javnost, na katero so bile povabljene vse NFL ekipe. Kaepernick je preizkušnjo v zadnjem trenutku prestavil z zasebne lokacije na javno igrišče ene od atlantskih srednjih šol, kar so mediji kritizirali. Čeprav je svojo udeležbo do petka potrdilo 25 ekip, so se končne preizkušnje udeležili izvidniki osmih ekip.

Sezona 2019 je bila sicer idealna možnost za NFL ekipe, da povabijo Kaepernicka na preizkušnjo, saj se je poškodovalo neverjetno število quarterbackov. Za daljši čas so se poškodovali Drew Brees (New Orleans Saints), Ben Roethlisberger (Pittsburgh Steelers), Cam Newton (Carolina Panthers), Nick Foles (Jacksonville Jaguars), Sam Darnold (New York Jets), Andrew Luck (Indianapolis Colts), Matt Stafford (Detroit Lions), Andy Dalton (Cincinatti Bengals) in Joe Flacco (Denver Broncos) – vsi začetni igralci pri svojih ekipah. Težave s to pozicijo imajo iz različnih razlogov tudi Miami Dolphins, Washington Redskins, Chicago Bears, Tempa Bay Buccaneers in roko na srce, čeprav je statistično zelo uspešen, so Minnesota Vikings dokaj omejeni s Kirkom Cousinsom*. Kljub vsem težavam ekip na tem področju pa je treba priznati, da so po večini zelo dobro odigrali rezervni quarterbacki, predvsem pri New Orleansu, Carolini (v času pisanja tega teksta je Kyle Allen proti Atlanti sicer vrgel že tri prestrežene podaje) in Indianapolisu.


* V času pisanja tega teksta je Kirk Cousins imel v tretji četrtini 88 % uspešnih podaj, kljub temu pa so njegovi Minessota Vikings proti Denverju izgubljali s 23 proti 7.


Če pod celotno zgodbo potegnemo črto, lahko zaključimo, da imajo v ZDA res veliko težavo s tem, da športniki izražajo politična mnenja ali kritizirajo družbene razmere in jih za tako obnašanje kaznujejo. Muhammad Ali je izgubil svojo boksarsko licenco in posledično naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji, ker se ni odzval vpoklicu v Vietnam. Že omenjena Smith in Carlos sta bila prisiljena zapustiti atletiko, na koncu sta se oba ustalila v izobraževanju. Lani sta bila tudi zvezdnika lige NBA Lebron James in Kevin Durant kritizirana, ker sta izrazila mnenje o predsedniku Trumpu. Keapernickov primer tako niti slučajno ni osamljen, a samo dejstvo, da po skoraj treh letih nima službe, je zaskrbljujoče.

Avgusta je Trump celo zatrdil, da bi rad videl Kaepernicka nazaj v ligi, pod pogojem, da je dovolj dober.

Kaepernick je sicer javno in zasebno potrdil, da bi se rad vrnil v NFL. Že dalj časa naj bi treniral petkrat na teden in je pripravljen za takojšni nastop v ligi. A po zapletih, ki jih je s spreminjanjem lokacije preizkušnje preteklo soboto povzročil, je veliko ljudi pod vprašaj postavilo, ali si 32-letnik res želi vrniti v ligo ali hoče biti v tej zgodbi le mučenik. Kljub preizkušnji v Atlanti pa se vedno bolj bojim, da je Kaepernick že odigral svojo zadnjo tekmo v NFL.

Tako zanj, kot za Smitha in Carlosa, velja slogan oglasa podjetja Nike, katerega glavni obraz je bil Keapernick: »Believe in something. Even if it means sacrificing everything

198 views0 comments

Recent Posts

See All