• Samo Demšar

Volk lačen in koza v Tampa Bay

Napovedovalo se je že dalj časa, v minulem tednu pa se je končno zgodilo. 42-letni quarterback Tom Brady je po dvajsetih letih zapustil New England Patriots ter se podal v nov izziv na Florido, k ekipi Tampa Bay Buccaneers. Tokrat si bomo pogledali posledice te poteze, predvsem za Tampo, pa tudi za New England, kjer legendarnega trenerja Billa Belichicka – ki ima že osem prstanov prvaka lige NFL – čaka morda celo najtežja preizkušnja v njegovi karieri.

Tom Brady

Težko je oporekati trditvi, da je Tom Brady najboljši igralec ameriškega nogometa vseh časov. Večina strokovnjakov je leta 2000 Bradyja videla kot igralca, ki bo izbran v drugem ali tretjem krogu nabora, a ekipe je skrbela predvsem njegova fizična pripravljenost – s šele 199. izborom (šesti krog nabora) so Bradyja izbrali New England Patriots, ki jih je takrat že vodil trener in menedžer ekipe Bill Belichick. Tako se bo Brady v zgodovino skoraj zagotovo zapisal kot največji »rop« nabora vseh časov.

Brady pred naborom leta 2000 (vir:Čeprav v prvi sezoni praktično ni zaigral, je priložnost dočakal leta 2001, ko se je poškodoval prvi quarterback Drew Bledsoe. Priložnost je pograbil z obema rokama. Sledili so trije naslovi prvaka v štirih letih, po skoraj desetletni suši pa jim je v zadnjih petih sezonah dodal še tri. Brady je v 19 sezonah v ligi NFL tako osvojil šest šampionskih prstanov (največ kot igralec) in si lasti več rekordov, predvsem ko govorimo o končnici lige NFL – zbral je največ nastopov (41), največ podajalskih jardov in je kar devetkrat zaigral v Super Bowlu.

Vsi ti dosežki so dovolj, da Bradyja označimo za najboljšega igralca ameriškega nogometa vseh časov, ali po angleško greatest of all time (GOAT).


A z zgornjo trditvijo, kljub vsemu naštetemu, se iz različnih razlogov ne strinja veliko navijačev v NFL. Dejstvo je, da je imel Brady velikokrat srečo; leta 2002 je liga na novo začrtala divizije – Patriots so bili uvrščeni v divizijo AFC East, skupaj z Miami Dolphins, New York Jets in Buffalo Bills. Nobena od teh ekip v zadnjih 20 letih ni bila posebej uspešna, kar je Patriotsom omogočilo, da so se veliko lažje vsako leto uvrstili v končnico.


Še en razlog za splošno sovraštvo do Bradyja (in Patriotsov) je, da je bil vpleten v več kontroverznih dogodkov. Prvi je prišel že v njegovi prvi sezoni, ko je New England premagal Oakland po zahvali tako imenovanega »Tuck Rulea«. Izpostavimo lahko še Spygate, ki ni bil neposredno povezan z Bradyjem – Patriots so po raziskavi ESPN na vsaj 40 tekmah med letoma 2000 in 2007 nedovoljeno snemali svoje nasprotnike – seveda pa ne moremo pozabiti na slavni Deflategate, ki je Bradyja stal nastopa na štirih tekmah, Patriots pa so prejeli kazen v višini milijona dolarjev in izgubili dva izbora na naboru leta 2016.


A mogoče največja kritika na račun Bradyja je, da ga večina vidi kot »sistemskega« quarterbacka – igrati torej mora v določenem sistemu, da dosega dobre rezultate. Če bo Brady svoje predstave iz zadnjih sezon lahko nadaljeval (ali izboljšal) v Tampi, bo tako utišal vsaj del svojih kritikov – tam namreč prvič v karieri ne bo igral pod taktirko trenerja Billa Belichicka.

Bill Belichick


Edini, ki po številu osvojenih šampionskih prstanov prekaša Bradyja, je njegov dolgoletni trener Belichick, ki jih ima kar osem – šestim, ki jih je osvojil z Bradyjem, lahko doda še dva iz obdobja, ko je pri New York Giants deloval kot koordinator obrambe. Leta 1990 se je Belichick posovil od New Yorka in prevzel mesto glavnega trenerja pri Cleveland Browns, a se je v petih letih le enkrat prebil v končnico. Zaradi neuspehov se je vrnil nivo nižje – v vlogo pomočnika trenerja – pri New England Patriots in nato pri New York Jets, leta 2000 pa je sprejel vlogo glavnega trenerja New Englanda. Poleg trenerskih funkcij je prevzel tudi vlogo menedžerja ekipe (general manager), kar mu je dalo praktično popolno oblast nad franšizo. Sledeče dogodke smo že razjasnili.


Belichick velja za enega najpametnejših ter najboljših obrambnih trenerjev v zgodovini lige NFL. Njegove ekipe so skoraj vedno temeljile na obrambi (kdaj celo preveč, kar se je lepo pokazalo v lanski sezoni), od vseh svojih igralcev pa pričakuje, da na igrišču pustijo vse. A kot vsak dober trener ima tudi on svoje pomanjkljivosti, predvsem kar se tiče napada. Belichick ima grozljivo slab izkupiček na naborih, ko govorimo o igralcih na tako imenovanih »skill« položajih (quarterback, wide receiver, running back in tight end). Edina dva izbora, ki sta legendarnemu trenerju res uspela, sta bila Brady leta 2000 in tight end Rob Gronkowski leta 2010 (z 42. izborom). V preteklosti je sicer izbral več solidnih running backov (White, Michel) in dva solidna quarterbacka (Garoppolo, Brissett). Je pa Belichick talent pogosto našel pri visokih izborih, kot sta na primer wide receiverja Edelman (232. izbor) in Slater (153. izbor).


New England je v prvem krogu nabora običajno izbirala člane napadalna linije ali obrambne igralce.


Tako se je Brady pod Belichickom moral večinoma zadovoljiti s povprečnimi wide receiverji (lepa primera iz zadnjih let sta Hogan in Amendola) in tight endi. Zares dobre soigralce na teh položajih je imel Brady zgolj v že omenjenih Gronkowskem, Edelmanu in Slaterju, tem pa lahko dodamo še Wesa Welkerja ter Randyja Mossa. Tudi to je bil eden od glavnih razlogov, zakaj je Brady letos zapustil New England.


Koza v Tampo


Kot smo že omenili, se je saga o Bradyjevem odhodu prejšnji teden le končala. Kljub temu, da je že pošteno v letih, je za Bradyja bilo ogromno povpraševanja – zanj so se med drugim zanimali LA Chargers, Oakland Raiders, Indianapolis Colts in Tennessee Titans. A na presenečenje večine (vključno s stavnicami) se je odločil za Tampa Bay Buccaneers – eden od razlogov naj bi bila tudi bližina njegove družine, ki živi v New Yorku. V Tampi ga čaka vse tisto, kar si je želel že dlje časa: Chris Godwin in Mike Evans tvorita verjetno najboljši wide receiver dvojec v ligi ter mladi running back Ronald Jones in mladi tight end O. J. Howard, ki imata oba visok potencial. Za nameček pa bo v dveh letih zaslužil 50 milijonov evrov (25 na sezono), kar je več, kot je v sezoni kadarkoli zaslužil v New Englandu – Belichick večino svojih igralcev »prisili« v manjše plače, saj to koristi ekipi.

Godwin (desno) in Evans (levo) sta bila lani drugi in četrti po lovilskih jardih na tekmo.


Zanimivo je v pogodbo vključena klavzula, ki Tampi oteži, da bi Bradyja po koncu sezone zadržala. To nakazuje, da ima Brady željo nadaljevati kariero tudi po dvoletni pogodbi.


A napadalna orožja so (vsaj zaenkrat) edina stvar, ki so pri Tampi boljša kot pri New Englandu. Čeprav novi trener Bruce Arians še zdaleč ni slab, pa ni niti približno na nivoju Belichicka. Veliko slabša je napadalna linija (katere naloga je ščitenje quarterbacka) – posledično bo Brady prejel več udarcev, kar lahko pripelje do poškodbe. Tampa ima tudi veliko slabšo obrambo, največja sprememba pa bo v posebnih ekipah (special teamskicker, punter ...), katerih predstava je velikokrat ključna za zmago. Čeprav večina strokovnjakov pričakuje, da bo Brady (predvsem statistično) dvignil svoje predstave, pa je zaradi delov igre, na katere ne more vplivati, vprašljiva uspešnost ekipe. Bucs so lansko sezono končali s sedmimi zmagami in devetimi porazi, eden njihov glavnih problemov pa je bil quarterback Jameis Winston. Čeprav je lani podal za 5.109 jardov (največ v ligi), je lani bil vodilni tudi po številu podaj, ki so šle v roke nasprotnikovi obrambi (30). Prihod Bradyja, ki slovi po natančnosti in branju obramb, bo tako rešil nekatere težave, a kljub temu končnica za Tampo ni zagotovljena. V NFC South se bodo za mesto v končnici borili z New Orleans Saints (legendarni quarterback Drew Brees se vrača za vsaj dve sezoni), izboljšali pa so se tudi Atalanta Falcons ter Carolina Panthers.


V naslednjih dveh letih nas tako čakajo vsaj štirje obračuni med Breesom in Bradyjem, najboljšima še aktivnima quarterbackoma 21. stoletja.


Volk lačen


Na veselje večine navijačev v NFL, ki so se v zadnjih dveh desetletjih naveličali dominacije Patriotsov, je situacija v New Englandu vsaj zaenkrat zaskrbljujoča. Poleg Bradyja sta ekipo zapustila branilca Van Noy (Miami) in Harmon (Detroit). Še veliko bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da jim ni uspelo pripeljati igralcev, ki bi dopolnili ekipo. Odločitev Bradyja, da zapusti ekipo, je sovpadala z odločitvijo bivšega wide receiverja Minnesote Stefona Diggsa, da odide v vrste Buffala, divizijskega rivala Patriotsov.


Največji manjko pa bodo Patriots zagotovo opazili na najpomembnejšem položaju v ameriškem nogometu, položaju quarterbacka. Trenutno so njihovi trije quarterbacki Stidham (133. nabor iz leta 2019), Kessler (93. izbor iz leta 2016) ter veteran Hoyer.


Čeprav Belichick »zmaga« s praktično vsako menjavo igralcev (nazaj dobi več, kot da) in velikokrat najde pomembne igralce, ki jih nihče ne izbere na naboru (lep primer iz zadnjih let je Malcolm Butler), pa vsaj zaenkrat zgleda, da prvič v nekaj letih Patriots ne bodo konkurenčni in se morda celo ne bodo uvrstili v končnico. Velik faktor bo tudi pandemija novega koronavirusa, ki bo skrajšala pripravljalna obdobja, otežila izvedbo nabora in morda zamaknila sezono. Seveda bi kaj takega pustilo posledice na vseh ekipah, a bo še dodatno otežila priprave manj izkušenim igralcem, kot je verjetni prvi quarterback New Englanda Stidham.


A nikoli se ne ve, kakšnega asa v rokavu skriva izkušeni Belichick. Zaradi že omenjene pandemije ekipam ne bo omogočen individualni zdravniški pregled igralcev, kar pomeni, da nihče ne bo zares vedel, v kakšnem stanju je Tua Tagovailoa, quarterback iz Alabame, ki je svojo zadnjo sezono končal predčasno zaradi poškodbe kolka. Kljub izjemnemu potencialu, ki ga je pokazal v univerzitetni ligi, se tako zna zgoditi, da pade po razpredelnici nabora, morda celo do New Englanda.

Po poročilih ameriških medijev naj bi bil Belichick bolj zainteresiran za Clemsonovega quarterbackaTrevorja Lawrencea, ki bo v ligo prišel leta 2021.


Položaj quarterbacka seveda ni edina težava, ki jo mora rešiti Belichick – vse bolj jasno postaja, da bo letošnji nabor ključni dogodek za prihodnost New Englanda in trenerja Belichicka, ki bo aprila dočakal že 68. rojstni dan.


Vir naslovne slike: NESN.com

65 views0 comments

Recent Posts

See All