• Aljaž Janez Pirnat

Vpliv preložitve prihajajočega EURA 202(1) na evropski nogometni prostor

Včeraj je športno javnost preplavila novica, da je po sestanku predstavnikov nogometnih zvez držav članic, ki spadajo pod okrilje Evropske nogometne zveze UEFA, padla odločitev, da bo »letošnje« evropsko prvenstvo prestavljeno za eno leto – po novem se bo odvijalo med 11. junijem in 11. julijem 2021. To bo seveda za seboj potegnilo ogromno posledic, tako za državna nogometna prvenstva kot tudi za lokalna gospodarstva in turizem držav gostiteljic.


Novi koronavirus na vseh področjih življenja mnogim meša štrene in para živce, tudi šport tu ni nikakršna izjema. Že nekaj časa je bilo čutiti, da bo svojo vlogo odigral tudi pri organizaciji oziroma izpeljavi EURA 2020, za katerega je UEFA še pred nedavnim odločno zatrjevala, da bo, kljub trenutni situaciji, izpeljan kot je bilo sprva načrtovano. Prve pomisleke, da temu vendarle ne bo tako, je v javnosti sprožila novica, da je UEFA preklicala vse hotelske rezervacije v Kopenhagnu v času, ko naj bi potekal letošnji EURO. Danska prestolnica je seveda eno izmed mest, kjer je bil načrtovan potek letošnjega evropskega prvenstva. Kmalu za tem je tudi postalo uradno, kar so mnogi že nekaj časa slutili. Letošnjega evropskega nogometnega prvenstva, ki bi ga gostila številna slavna prizorišča Stare celine, poleti ne bo. Imamo pa zato bistveno boljšo predstavo, kako bi lahko na svojevrsten način nastalo situacijo izkoristila in kompenzirala domača državna prvenstva. Eden izmed glavnih razlogov za prestavitev je bil, da bodo tako lokalna tekmovanja na državni ravni, ki so trenutno zaradi varnostnih ukrepov večinoma prekinjena, imela več manevrskega prostora oziroma časa za izvedbo in nadaljevanje. Letošnji EURO bi moral potekati med 12. junijem in 12. julijem, kar je za mnoge evropske lige predstavljalo velik problem, saj bi se zaradi številnih preložitev prvenstva, ki se navadno končajo sredi oziroma ob koncu meseca maja, pošteno zavlekle tudi v obdobje, v katerem je bil načrtovano evropsko prvenstvo. Pristojne organizacije oziroma nogometne zveze posamičnih držav se sedaj soočajo z nalogo priti do načrta, kako (če sploh) nadaljevati aktualno prvenstvo. Zaslediti je bilo govorice, da naj bi UEFA nekako vsesplošno predlagala, da tiste države, ki se odločijo, da bodo prvenstvo popolnoma odpovedale, za prvaka razglasijo trenutno vodilno moštvo lige. Ta predlog se zdi, da ponuja več problemov kot rešitev, saj v številnih tako ''večjih'' (npr. v Španiji, Italiji, Nemčiji) kot ''manjših'' (npr. Prva liga) nogometnih prvenstvih bitka za naslov ostaja povsem odprta. Z idejo o podelitvi naslova trenutno vodilnemu bi se namreč verjetno strinjali le in samo oni sami – torej trenutni vodilni. Ampak recimo, da moštvo, ki zaseda prvo mesto na razpredelnici, postane prvak; kako določiti, kdo bo izpadel iz lige, kdo se uvrsti v evropske kvalifikacije, kdo napreduje v višji rang tekmovanja. Nekako se dozdeva, da bo tudi odgovore na ta vprašanja UEFA prepustila državnim nogometnim zvezam, ki vedno bolj dajejo občutek, da se nagibajo k razveljavitvam aktualne sezone kot pa morebitnemu nadaljevanju.


Morda se ob pridobitvi nekaj več časa vse skupaj obrne na glavo. Kdaj bo pandemije, ki jo je povzročil COVID-19, konec, natančno ne more napovedati nihče, vendar večina strokovnjakov ocenjuje, da naj bi se stanje začelo izboljševati nekje v roku meseca in pol. Hipotetično prvenstva tako začnejo z nadaljevanjem v koncu aprila oziroma začetku maja. Ob scenariju, da bi igralce oziroma državne reprezentance že dober mesec kasneje čakala vojna za evropsko krono, bi bilo nepredstavljivo, da bi kjerkoli lahko, ob danem času, skovali načrt, ki bil skladen s tem, kdaj in kako more biti vse skupaj zaključeno. Upoštevati bi morali namreč, da mora biti igralcem klubov zagotovljen dovoljšen čas za počitek in kasneje reprezentančno pripravo za spektakel, kar pomeni, da bi večina prvenstev enostavno moralo biti zaključenih do konca meseca maja. Trenutna situacija torej dopušča, da se državna tekmovanja zamaknejo tudi v poletne mesece in ob tem večini nam, ljubiteljem prečudovite igre, ponuja še zadnji kanček upanja, da bomo letošnjo klubsko sezono vendarle lahko spremljali naprej.


Poleg nogometne igre pa ne smemo zanemariti tudi ostalih reči, na katere bo drastično vplivala preložitev evropskega prvenstva. Mnogi so si v duhu nogometne mrzlice, ki se neomajno širi – letos ob rami novega koronavirusa – v mesecih pred začetkom prvenstva, že zagotovili akomodacijo in vstopnice. Slednje ne predstavljajo kakšnih večjih zapletov, pač se bo njihova veljavnost podaljšala za eno leto. Problem se pojavi pri rezervacijah oziroma že plačanih hotelih in apartmajih, ki so si jih mnogi priskrbeli zaradi evropskega prvenstva. Nekatere platforme, ki zagotavljajo turistične nastanitve, kot je na primer Airbnb, sicer omogočajo vračila strankam, vendar le za tiste, katerih dan prihoda je na urniku pred 14. aprilom (za ta določen datum so se namreč odločili pri agenciji sami). Vsi ostali pa svojega denarja ne bodo dobili nazaj. Seveda je zdravje na prvem mestu in ukrepi številnih državnih oblasti kot tudi UEFE so povsem na pravilni, a številni bodo žrtve trenutnih razmer, ki jih bodo močno udarile po denarnici. Sicer pa bi bilo težko pričakovati, da bi ob globalni epidemiji novega virusa, ki je terjal že več tisoč življenj, tudi ob morebitni zeleni luči za letošnji EURO, ljudje bili voljni potovati po Evropi in se podajati na stadione z več deset tisoč gledalci, ki so še pred nedavnim, zaradi nevarnega virusa, bili v karanteni. Odločitev ni bila sprejeta zgolj iz zdravstvenega, temveč tudi finančnega vidika, saj nič ne ubije želje po potovanju v tujino bolj kot misel na to, da lahko težko zbolimo. Države gostiteljice s preložitvijo evropskega prvenstva tako letos izgubljajo priložnost za dobiček s strani turizma. Vendar si organizatorji s tem verjetno ne bodo preveč belili glave, saj se zavedajo, da bi bil potencialni profit, ki bi ga prinesel letošnji EURO, predvsem zaradi negativnega vpliva novega koronavirusa, bistveno manjši od tistega, ki se obeta prihodnje leto, ko lahko pričakujemo, da se bo celotna situacija s SARS-COV-2 nekoliko polegla.

35 views0 comments