• Samo Demšar

Vse najboljše, Joaquin!

Ko teče debata o igralcih, ki so v 91-ih letih njenega obstoja najbolj zaznamovali špansko La Ligo, nam misli uidejo k igralcem, kot so Messi, Cristiano Ronaldo, Raul, Xavi, Puyol, Ronaldinho, Guti, Alfredo Di Stéfano


Toda današnje besedilo ne bo posvečeno nobeni od naštetih legend, temveč si bomo pogledali igralca, ki je s koncem letošnje sezone po številu nastopov prehitel legendarnega napadalca Raula ter se zavihtel na drugo mesto po številu nastopov v prvi španski ligi – Joaquin Sánchez Rodríguez.


Španec, ki danes praznuje 39. rojstni dan, je svojo nogometno pot začel v vrstah Betisa, kjer igra tudi sedaj. Že od leta 2001 pridno nabira nastope v eni največjih nogometnih lig na svetu – poleg Betisa je zaigral tudi za Valencio in Malago, dve sezoni pa je preživel tudi v Italiji pri Fiorentini. Trenutno se je krilni napadalec, ki je bil v tej sezoni reden član prve postave Betisa, ustavil pri 552 nastopih v La Ligi.


Prvo mesto, ki ga s 622 nastopi trdno drži bivši vratar Athletica, Barcelone in Valencie Andoni Zubizarreta, je najverjetneje izven dosega. Poleg trenutnega drugega mesta na večni lestvici pa je Joaquin ob upokojitvi Aritza Aduritza postal tudi najstarejši igralec v španski La Ligi.


Seznam aktivnih nogometašev z največ nastopi v La Ligi pred premorom zaradi novega koronavirusa (vir: operanewsapp.com)

Joaquin si v zadnjih sezonah niti slučajno ni »nabijal ur«. Za njim je, če upoštevamo njegovo starost, zelo dobra sezona. Na najvišji ravni španskega nogometa je izpustil zgolj štiri tekme, zbral pa osem zadetkov in tri asistence.

Decembra je proti Athleticu iz Bilbaa postal tudi najstarejši igralec, ki mu je v La Ligi uspelo doseči hat-trick. Za nameček ga je dosegel že v 20. minuti tekme.


Joaquin v svoji karieri niti enkrat ni presegel številke 10 ligaških zadetkov v sezoni. Najbližje temu je bil leta 2003, ko jih je nabral devet, ter letos, ko jih je 13 tekem pred koncem sezone nabral že osem.


Konec lanskega decembra je Joaquin podaljšal svojo pogodbo, ki ga bo v klubu zadržala še vsaj do leta 2021.


Joaquina se v Španiji drži status šaljivca. Skladno s tem je video, s katerim je oznanil podaljšanje pogodbe, vse do konca izgledal kot video, s katerim oznaniš upokojitev. A ob preletu Seville se je veteranu pogled ustavil na Betisovem Estadiu Benito Villamarín, ki je bil dovolj, da svojo pogodbo s klubom podaljša še vsaj za eno leto.

Video, s katerim je Joaquin oznanil podaljšanje pogodbe.


Poleg igralske vloge je Joaquin tudi delni lastnik kluba – njegov delež je trenutno vreden okoli milijona evrov – večkrat pa je izrazil željo, da se po koncu igralske kariere preizkusi tudi v vlogi predsednika kluba.


Z Betisom in kasneje z Valencio je osvojil Copo del Rey, a Joaquin bo vedno obžaloval dejstvo, da po letu 2007 ni več nastopil v dresu Španije. S tem je namreč za las zgrešil zlata leta, ko so Španci osvojili »hat-trick« prvenstev – Euro 2008, Svetovno prvenstvo 2010 in Euro 2012.


Pred tem je Joaquin sicer zbral 49 nastopov za špansko izbrano vrsto (kar 22 jih je bilo na prijateljskih tekmah). Kljub dokaj mizerni statistiki – na tekmah, ki »štejejo«, je zbral le dva gola in dve asistenci – lahko izpostavimo še njegov nastop na Svetovnem prvenstvu leta 2002 v Južni Koreji.


Čeprav ni bil reden član prve postave, je začel tekmo proti gostiteljem prvenstva, s katerimi se je Španija srečala v četrtfinalu. Že v drugi minuti podaljškov je Joaquinu uspel prodor po desni in lep predložek v sredino, ki ga je v mrežo suvereno pospravil napadalec Fernando Morientes. A slavje je prekinil stranski sodnik, ki je napačno ocenil, da je žoga še pred predložkom zapustila igrišče.


Omenjena napaka sodnikov je bila le ena od številnih, ki so zaznamovale Svetovno prvenstvo leta 2002. Prav sodniki so eni od najzaslužnejših, da je Južna Koreja premagala Portugalsko, Italijo in Španijo, prvenstvo pa končala na četrtem mestu.


Joaquinova pot od junaka do bedaka je bila sklenjena ob izvajanju enajstmetrovk, ko je bil edini, ki je neuspešno izvedel strel iz bele točke. Končni rezultat je bil tako 5 : 3 za domače, ki so napredovali v polfinale.


Kljub njegovi napaki leta 2002 je Joaquin še danes eden od najbolj priljubljenih nogometašev v Španiji. Po besedah španskega športnega novinarja Cayetana Rosa si mesto najpriljubljenejših španskih nogometašev Joaquin deli z Villarealovim Santijem Cazorlo ter bivšim nogometašem Barcelone Andresom Iniesto.

Po letošnji sezoni, ki jo je Betis končal na 15. mestu, bodo navijači zagotovo pričakovali več od svojih ljubljencev.


Kako lepo bi bilo, da bi v svoji (najverjetneje) zadnji sezoni kapetan Joaquin svoj matični klub popeljal nazaj med konkurenčna moštva La Lige, morda celo do mest, ki jim prinesejo evropsko jesen. To bo zagotovo ena od stvari, ki si jih bo na današnji dan zaželel danes 39-letni napadalec. Vse najboljše, Joaquin!


Vir naslovne slike: Times of India

144 views0 comments