• Luka Skarlovnik

Vtisi ponovnega začetka

Mimo je že celih deset dni NBA sezone, kar pomeni, da nedvomno in definitivno lahko sklepamo, kako bo potekala. S šalo na stran, navijači lahko ponovno uživamo v košarkarskih tekmah najmočnejše lige na svetu, z najboljšimi igralci planeta, ob čudovitih jutranjih urah, ko smo pokonci samo gledalci košarke in sosedov pes. Pa vseeno – čeprav stvari ne gre posploševati na celotno sezono, se mi je kar nekaj situacij vtisnilo v spomin. Tukajle je moj vpogled, pet vidikov sezone, ki so se mi po nekaj odigranih tekmah zdeli vredni omembe.


(vrstni red ni pomemben)


1. Zanimivost vseh ekip

Tudi jaz sem bil med posamezniki, ki so se večkrat pošalili na račun katere od »manj kompetentnih« NBA franšiz. Vsako leto po nekaj odigranih tekmah že začnemo pozabljati na določena moštva, ki iz zemlje ponovno pokukajo v času loterije za nabor, kjer pobirajo najvišje izbore. Njihova igra je nezanimiva, slabo organizirana.


No, letos se mi zdi ravno obratno. Čisto vse franšize se mi zdijo vredne ogleda. Ene sicer bolj, ene manj, a vsa moštva so na začetku pokazala vsaj zametke kvalitete. Če pogledamo dlje od velikanov, od katerih se je pričakovalo, da dosežejo mesta končnice, dobro, zanimivo, kvalitetno igrajo tudi Cleveland Cavaliers, Charlotte Hornets in Orlando Magic. Zaradi tekmovalnosti je »must watch« praktično cela zahodna konferenca. Po drugi strani so slabo začeli Washington Wizards, ki so v končni fazi vredni ogleda že samo zato, ker imajo Russella Westbrooka in Bradleya Beala.

(vir: clutchpoints.com) LaMelo Ball in Gordon Hayward

Verjetno se bo zanimanje za določene ekipe hitro umirilo, na primer za NY Knicks, Detroit Pistons … ampak zaenkrat, če ni boljšega dvoboja, mi ni težko gledati nobene franšize. Kar se že dolgo ni zgodilo. Všeč mi je.


2. Blowout City

To je pa dokaj nenormalno. Tako kot so vse ekipe zanimive za ogled, veliko dvobojev hitro postane dolgočasnih. V prvih desetih dneh smo videli goro tekem, ki so se končale z veliko rezultatsko razliko. 20 točk je postala dokaj normalna zmaga. To mi gre na živce iz treh vidikov:


1 – Če je v drugi četrtini razlika 20 točk, začnem premišljevati o življenjskih odločitvah in zakaj bedim.


2 – Veliko mojih fantasy izborov igra znatno manjšo minutažo, ker je tekma odločena že v tretji četrtini in preprosto sedijo na klopi.


3 – Podobno kot »2«, z razliko, da stavim na te igralce.


Tako na prvo kot to poglavje lahko navežem vprašanje pripravljenosti košarkarjev. Pavza je bila kratka, odmor – verjamem – na polno izkoriščen, tako da se lahko upravičeno sprašujemo o pripravljenosti igralcev na pričetek sezone. To seveda najbolj opazimo pri zvezdnikih, ki igrajo izjemno toplo – hladno, a morda lahko ravno tukaj iščemo razloge tako za nepričakovano igro malo manj prolifičnih ekip kot za velike razlike v končnih rezultatih.


Kot dokaz prilagam le nekatere rezultate letošnje sezone, da vidite, da si ne izmišljam:

Pelicans 113 : 80 Thunder

76ers 116 : 92 Magic

Trail Blazers 105 : 128 Clippers

Bucks 144 : 97 Heat

Timberwolves 101 : 124 Clippers

Mavericks 124 : 73 Clippers (verjetno ste slišali, da je blo 50 razlike ob polčasu. 50!)

76ers 94 : 118 Cavaliers

Timberwolves 91 : 127 Lakers

Warriors 99 : 138 Bucks

Nets 123 : 95 Celtics

Mavericks 115 : 138 Lakers

Warriors 99 : 125 Nets


3. Rona

Zaenkrat je bila zaradi novega koronavirusa sicer odpovedana le ena tekma, po drugi strani pa že na drugi dan sezone. Verjamem, da bo liga vložila ogromno časa in denarja v zagotavljanje kar najbolj nemotenega poteka sezone, pogovarjajo se tudi o senzorskih zapestnicah, ki beležijo, s katerim od igralcev si bil v stiku (naj ne bi sledile gibanja, le zaznavale zapestnice, ki so bile v tvoji bližini). Dejstvo je, da je bil mehurček edinstvena situacija in da je bilo težko pričakovati podobno uspešnost. Vseeno pa košarkarjem ne zaupam najbolj, da bodo odgovornost ne-druženja vzeli popolnoma resno. Seveda posplošujem; verjamem, da bo liga uspela najti najboljši način za izvajanje tekem, ne morem pa reči, da se niti malo ne bojim ponovne covid-19 pavze.


4. KD in Kyrie

Duo iz Brooklyna, ki je porajal ogromno vprašanj o dejanski kompatibilnosti dveh, politično korektno, napornih karakterjev. Kyrie Irving in Kevin Durant sta me presenetila; tako po nesebičnosti svoje igre kot po izjemnih individualnih predstavah. Durant se je po poškodbi ahilove tetive vrnil enako ubijalski, Irving pa očitno končno uživa v svoji košarki, čeprav je že pred prvo tekmo nove sezone spet – pardon izrazu – sral z novimi izjavami o medijskih agendah in se zavezal k medijskemu molku. Strinjam se, da je v ZDA novinarstvo večkrat prilepljeno na aktivnosti šovbiznisa, a ta šovbiznis Irvingu nosi 35 milijonov na leto. Steve Nash, še vedno »frišn« v vlogi glavnega trenerja, zaenkrat zgleda super. Igra Brooklyn Netsov je hitra, tekoča, zanesljiva (kljub temu, da imajo poleg treh zmag tudi dva poraza) in jasno začrtana. Ekipna, z obljubo, da zvezdnika prevzameta vajeti, ko je to potrebno. In zaenkrat sta vajeti prevzemala z veliko uspešnostjo in nezaustavljivim zadevanjem.

(vir: si.com) Irving in Durant

5. Load Management

Če bojo rezultatske razlike še naprej velike, lahko omejevanje igralnega časa izvajajo kar med samimi tekmami. Pa vseeno – pred sezono je NBA na veliko obljubljala kaznovanje za počivanje svojih zvezdnikov. Po 10 dneh so franšize to dejstvo izzvale in zaenkrat se še niso opekle. Durant in Irving, visoko opevana v zgornjem odstavku, sta na tekmi proti Memphis Grizzliesom počivala. Oba. Ljudje Netse gledajo zaradi zvezdnikov. Verjamem, da bodo letos tako Kyrieja kot KD-ja zaradi strahu pred novimi poškodbami zavili v mehurčkasto folijo, a se mi zdi bolj smiselno, da bi se ju počivalo izmenično. To ni dobro za ligo. Počival je Victor Oladipo, Anthony Davis (sicer naj bi imel nekakšne težave s poškodbo), Joel Embiid, celo »zvezdi« iz Detroita Blake Griffin in Derrick Rose. Pascal Siakam je bil pod franšizinim disciplinskim ukrepom proti New Yorku (tekmo prej je ob porazu prehitro zapustil dvorano). Zvezde morajo igrat. Ne pravim, da ob res napornem ritmu ne zaslužijo kakšne tekme počitka, a že v samem začetku se zdi, da bo le tega preveč.


(vir: tsn.ca) Embiid in Kawhi v borbi za žogo. 50/50 šansa, da se nekdo poškoduje

To je to, prvi utrinki letošnje NBA sezone. Sem navdušen, poln pričakovanja, veselim se vseh presenečenj, ki nam jih bo pripravila košarka v ZDA. Veselim se spopadanja s situacijo, ki bo veliko povedala o značajih športnikov, ki so v teh časih pod velikim pritiskom. Veselim se napetih tekem in prehitrega sklepanja. Novih zvezd in razočaranj. Veselim se košarke.


Po mnenju in vtisih sem povprašal tudi kolege iz Republike, Jan je izpostavil:

1. Charlotte is fun, Clippers is not fun.

2. Indiana se vsako leto podcenjuje, pol so pa vedno ful dobri pa fajn špilajo.

3. Čeprav so 3-2, Brooklynu ni treba za (Jamesa) Hardena trejdat, ker imajo ekipo, ki je sposobna bit prvak.


Urban pa pravi:

1. Kak je pol igralcev debelih in je razočaran nad neprofesionalnim vedenjem.

2. Sabonis je letos ratal pošast in šel še za nivo gor.

3. Pridružuje se Janu, da je Charlotte zaenkrat najlepša ekipa za pogledat.Vir naslovne grafike: clutchpoints.com

39 views0 comments

Recent Posts

See All