• Rene Vidmar

WADA Rusijo izključila še za štiri leta

Ta ponedeljek je bila v Lozani, mestu ob Ženevskem jezeru v Švici, sprejeta soglasna odločitev WADE, svetovne protidopinške agencije, da se Rusijo izključi iz vseh večjih športnih dogodkov še za nadaljnja 4-leta. Sklep je bil sprejet po tem ko je IAAF, mednarodna atletska zveza, Rusijo že leta 2015 suspendirala iz vseh atletskih tekmovanj. Poleg atletov je WADA tedaj začasno izključila še RUSADO, rusko pritidopinško agencijo. Ruska zveza je tako v obdobju od leta 2015 do danes imela čas, da temeljito reformira športni sistem in zadosti kriterijem neodvisne komisije, pod vodstvom nekdanjega direktorja WADE, ki je bdel nad samim procesom ''očiščenja''. Po zadnjem poročilu forenzičnih strokovnjakov pa je bilo ugotovljeno, da so bili RUSADINI podatki , ki so jih preiskovalcem predali januarja 2019, zavajajoči. V poročilu tako omenjajo, da so bili nekateri podatki izbrisani, drugi spremenjeni, cilj pa jim je bil tudi ovirati preiskovalce tako, da so bili sprejeti ukrepi za prikrivanje manipulacij. Vse to z namenom, da bi podatki ostali v stanju iz leta 2015. WADINA izključitev je tako največji udarec za ruski šport do zdaj, ki ga bodo čutili predvsem ''čisti'' športniki, usodno pa bo vplival tudi na vse nadaljnje rodove športnikov, ki bodo prikrajšani, do tistega kar vsakemu športniku pomeni največ- nacionalni ponos.


Novinarska konferenca vodilnih predstavnikov WADE v Lozani, kjer so predstavili sklep. Vir: AFP


KAJ TO POMENI ZA RUSKI ŠPORT?

To pomeni, da Rusija ne bo smela sodelovati na dogodkih kot so prihajajoče poletne olimpijske igre v Tokiu leta 2020, paraolimpijskih igrah in na nogometnem svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2022. Vendar to ne pomeni, da bodo kaznovani vsi. Športniki, ki bodo lahko dokazali svojo nevpletenost v dopinško afero državnih razsežnosti, bodo lahko tekmovali, a le pod nevtralno zastavo. Podobno omejitev velja tudi za organizacijo večjih športnih dogodkov, vendar pa ta zaenkrat ne velja za Evropsko nogometno prvenstvo, ki bo prihodnje poletje prvič organizirano po večjih evropskih mestih. Predtekmovalno skupino bo gostil tudi ruski Sankt Peterburg. To pa zato ker se UEFINI dogodki po pravilih WADE ne smatrajo za večje. Odločitev naj zaenkrat ne bi prizadela tudi dirke za Veliko nagrado Rusije v Sočiju, saj so prireditelji 5-letno pogodbo podpisali pred ponedeljkovo odločitvijo. Poleg športnikov izključitev zadeva tudi ruske uradnike, ki se prav tako ne smejo udeležiti nobenega večjega športnega dogodka. RUSADA pa bo morala WADI plačati tudi vse stroške, ki so nastali od januarja leta 2019 v zvezi z preiskavo. Poleg tega pa bo morala plačati tudi globo v višini 10 odstotkov njenih prihodkov leta 2019.


Japonska prestolnica bo prihodnje leto gostila poletne olimpijske igre, kjer pa ruskih atletov ne bo. Razen če bodo dokazali nevpletenost v dopinško afero. Vir: Cnet


KAKO SE JE VSE SKUPAJ ZAČELO?

Sedanji ruski dopinški škandal izvira iz leta 2014, ko je nemška televizijska hiša ARD v dokumentarcu z naslovom Skrivnosti dopinga, v izvorniku Geheimsache Doping, javnosti servirala bombo. V njem so Rusijo odkrito obtožili sistemske zlorabe dopinga, saj naj bi ruska država njene športnike množično spodbujala in jim pomagala pri uporabi dopinga za doseganje uspehov na mednarodni ravni. Ostre obtožbe so nemudoma pustile posledice, saj je prišlo do odstopa Valentina Balakhnicheva, predsednika ruske atletske zveze in blagajnika IAAF, ter Papa Massata Diacka, svetovalca za trženje IAAF, tudi sin predsednika mednarodne atletske zveze IAAF Lamina Diack. Poleg tega je WADA sprožila neodvisno preiskavo, s katero je želela potrditi ali ovreči namigovanja. Temu je nato prihodnje leto sledil nov ARD-jev dokumentarec, kjer so poleg ruskih atletov, opozorili na nepravilnosti vzorcev tudi pri kenijskih atletih. Podatki so temeljili na žvižgaškem dokumentu IAAFA, ki je razkril nenavadne parametre vzorcev. V letu 2016 pride do novih senzacionalnih obtožb, ko komaj dva tedna pred tedaj bližajočimi se Olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru kanadski profesor prava Richard McLaren izda novo WADINO poročilo, kjer predstavi kako je Rusija sistemsko na državni ravni uporabljala doping na domačih zimskih Olimpijskih igrah v Sočiju in drugih velikih športnih dogodkih. Tedaj mednarodni olimpijski komite (IOC) prevzem odgovornosti za nastope ruskih športnikov preda na članice. Pred žrebom za Svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji sledi odziv Vitaliya Mutka, podpredsednika ruske vlade, ki obtožbe o dopingu odločno zavrne, IOC pa Rusiji prepove nastope na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu, izjema so neomadeževani tekmovalci, ki lahko nastopijo pod nevtralno zastavo. Istega leta se ponovno vzpostavi RUSADA, kljub temu da WADI ne dovolijo dostopa do moskovskih laboratorijev, kjer hranijo vzorce ruskih športnikov. Na drugi strani IAAF podaljša prepoved ruski atletski zvezi. Letos januarja Rusija WADI končno preda podatke iz moskovskega laboratorija, IAAF pa še vedno vztraja pri suspenzu, kljub pozitivnem razpletanju dogodkov. Temu sledi nov škandal, ki smo ga omenili že zgoraj. Med prejetimi vzorci se pojavijo nove nekonsistentnosti. Začaran krog se tako začne od začetka.


KAKO SE JE NA ODLOČITEV ODZVAL RUSKI DRŽAVNI VRH?

Ruska politika se je na odločitev odzvala pričakovano. Skupna točka tako ostaja zanikanje, očitanje politične pristranskosti, rusofobije in protiruske zarote. Potezo WADE so umestili v širši kontekst političnih odnosov, ki trenutno veljajo v mednarodni skupnosti, kjer Rusija tradicionalno ne uživa podpore. Ruski premier Dimitrij Medvedjev je tako dejal, da je izključitev del vsesplošne histerije proti Rusiji. Vseeno pa je priznal, da je nemogoče zanikati, da ima Rusija dopinški problem. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je zmotil predvsem kolektivni značaj kazni. Sam je namreč mnenja, da bi kazen morala temeljiti na tem kar je storil posameznik.

KDO SO TRENUTNO ČISTI RUSKI ATLETI

In prav posamezniki, ki bodo uspeli dokazati nedolžnost bodo nosili največje breme odločitve, saj bo za njihovimi nastopi in dosežki vedno senca dopinškega bremena. Tu se sedaj zastavljajo tudi vprašanja, kako bodo uspeli dokazati nedolžnost, ko pa je bilo izbrisanih na tone datotek. In kdo so ruska športna imena, ki so trenutno sposobni resneje opozoriti nase na tekmovanjih? Na zadnjem svetovnem prvenstvu v atletiki, ki je potekalo tega leta v Dohi, je dovoljenje za nastop dobilo 29 ruskih atletov. Izmed nastopajočih velja izpostaviti Marijo Lasitskene, ki je z zmago postala dvakratna zaporedna svetovna prvakinja v skoku v višino. Naslov svetovne prvakinje v skoku s palico je osvojila tudi Anželika Sidorova. Med moškimi je medaljo, srebrnega leska v skoku v višino uspelo osvojiti le Mikhailu Aksimenku. Na igrah pa je manjkala trenutno največja atletska ruska zvezdnica Darja Klišina. Skakalka v daljino je nastop odpovedala zaradi poškodbe.


Darja Klišina. Vir: Sky Sports


Vir naslovne fotografije: Global Research


18 views0 comments

Recent Posts

See All