• Rene Vidmar

Wilder vs Fury 2

V lasvegaški Grand Garden Areni je že vse skoraj pripravljeno za sobotni spektakel, ki se bo po slovenskem času odvil v noči na nedeljo nekje med 5. in 6. uro zjutraj. Pomerila se bosta boksarska težkokategornika Američan Deontay Wilder in Anglež Tyson Fury. Pred nami je torej repriza epske borbe izpred slabih dveh let, ko se je obračun končal z deljeno sodniško odločitvijo. Oba borca bosta tokrat poskušala poravnati nedokončane račune. Wilder bo v prvi vrsti želel obraniti šampionski pas težke kategorije po verziji WBC, ki ga drži od leta 2015, Fury pa se bo ponovno poskušal ustoličiti ne samo kot ''Gypsy King'' temveč tudi kot kralj težke kategorije.

Wilder in Fury. (vir: Forbes)


Skrivnosti pred povratno borbo ne bo. Prvi obračn v losangeleški dvorani Staples Center decembra leta 2018 je ponudil izjemno veliko boksarskih užitkov, hkrati pa je deljena odločitev dvignila precej prahu. Ni jih bilo malo, ki so menili, da je bil Anglež v borbi oškodovan, med njimi je bil tudi upokojena boksarska zvezda Floyd Mayweather. Fury je Wilderja taktično nadigral, bil je hiter in ''norčav''. Z nenehnim gibanjem je onemogočal močne udarce, na katere se je zanašal Wilder, vseeno pa ni mogel uiti dvema ''bombama''. Prva ga je zadela v deveti rundi, ki pa kljub knockdownu ni pustila velike škode, saj ni bila izvedena v stilu ''Bronze Bomberja''. Njegova desnica je namreč do zdaj nokavtirala kar 41 nasprotnikov izmed 43. Kaj kmalu je sledila 12. runda in ni malo manjkalo pa bi se na njenem spisku žrtev znašel tudi Fury. Zgodilo pa se je nekaj neverjetnega. Fury je vstal od mrtvih in se simbolično pobral po treh letih pekla skozi katerega je šel po zmagi nad tedanjim prvakom Vladimirjem Kličkom leta 2015. Zaradi bipolarne motnje je razvil destruktivno obnašanje, ki se ni odrazilo zgolj v nabiranju kilogramov, pač pa tudi v zasvojenosti z alkoholom in drogami. Vse skupaj pa je šlo celo tako daleč, da je ''Gipsy King'' poskušal storiti samomor.


Po spopadu z Wilderjem se je Fury vrnil v ZDA, kjer je junija sledečega leta odpihnil Nemca Toma Schwartza (sedaj 26-1) z neusmiljenim knockoutom v drugi rundi. Po borbi je ameriškemu občinstvu napovedal tudi revanšo z ''Bronze Bomberjem'', a pred tem je bil na sporedu še en obračun, v katerem pa ni šlo vse po željah 31- letnega Angleža. Borba z do tedaj nepremaganim Švedom Ottom Walinom (20-0-1) tri mesece kasneje, je bila vse prej kot lahka. Trdoživi Šved se je izkazal za odličnega nasprotnika, saj je s Furyem uspel v ringu preživeti vseh 12 rund. Kljub težavam, ki jih je imel Anglež, Walin je Furyu že v tretji rundi odprl rano nad desnim očesom in dejstvom, da je ureznina z vsako odboksano rundo postajala vse večja, s tem pa tudi možnost, da se borba predčasno prekine, je ''Gypsy King'' uspešno prikrmaril do zmage. Ta je odprla pot do ponovnega snidenja z Wilderjem.


Ta je po obračunu z Furyem prav tako nadaljeval v silovitem ritmu. Rojaka Dominica Breazealeja, do tedaj 20-1, je uspel nokavtirati v prvi rundi. Sledil je obračun z kubanskim veteranom Luizom Ortizom (30-1). ''Bronze Bomber'' je podobno kot v obračunu z Furyem bil v velikih težavah, saj je do sedme runde vse kazalo na zmago Ortiza. Nato pa ga je kot že ničkolikokrat do zdaj poraza po točkah rešila njegova ''desnica''. To je bil še en obračun, na katerem je Wilder pokazal veliko potrpljenja in samozavesti. Ne glede na to da do sedme runde ni uspel pokazati nič, je samo z enim udarcem odločil dvoboj. To je bila tudi edina in odločilna napaka 40-letnega Kubanca, ki je z statično držo in spuščeno levico Wilderju omogočil plasiranje smrtonosnega udarca. Ortiz je tako zabeležil šele drugi karierni poraz- prvega je na identičen način zabeležil prav proti Wilderju, kljub temu da ga je kot prvi v 7. rundi skoraj imel ''na pladnju'', a je vladavino ''Bronze Bomberja'' rešil zvonec.


Wilder bo v soboto po Ortizu z Furyem bil drugo zaporedno ''revanšo'', s katero ima veliko skupno točko. V obeh borbah sta bila tekmeca izrazito boljša, a z pomembno razliko; Fury se je bil po knockdownu sposoben pobrati in bi moral prvi obračun po sodniških kriterijih ne glede na vse dobiti. Tokrat bomo zato skoraj zagotovo dobili zmagovalca, saj je v igri tudi obračun z nosilcem 3 pasov težke kategorije Anthonyem Joshuo. Ta se je do zdaj izmikal borbi z Wilderjem, ki bi lahko pomenila združitev pasov težke kategorije. Z zmago enega in drugega pa bi se pritisk na Joshuo močno povečal. Potencialno sobotno zmagoslavje Furyja bi po vseh težavah v vmesnem obdobju pomenilo dokončen povratek na sam vrh. Wilder bi se na drugi strani, kjub pomanjkljivemu boksarskemu znanju, zacementiral kot eden izmed najboljših težkašev v zgodovini. V svoji karieri je namreč tako dobro uspel izpopolniti direkt in razviti moč, da je do konca 12. rund z njim uspel poleg Furyja odboksati le še Bermane Stiverne (25-­­­­4-1). Prav zaradi tega mu bodo kritiki zagotovo oprostili pomanjkanje ostalih boksarskih prvin.


Kljub temu, da je Fury bolj vsestransi boksar, saj kljub svojim 206 centimetrom poseduje neverjetno hitrost in mehkobo, ki jo običajno prej pripisujemo borcem nižje rasti, bo v obračunu, sodeč po odzivih iz boksarskega sveta – spletni portal BoxingScene je za mnenje o razpletu povprašal 26 znanih osebnosti iz sveta boksa, v zmago Wilderja jih je prepričanih 14 v Furyevo korist pa se jih je odločilo 12- favorit Wilder, ki bo čakal na priložnost, ko bo lahko razodel ''božji dar'' v podobi desnice, ki je stresla še skoraj vsakega borca. Ker se ''Gypsy King'' zaveda, da zna biti ob točkovnem razpletu prikrajšan, samozavestno napoveduje knockout v drugi rundi. Wilder mu ne ostaja dolžan, saj pravi, da ima Fury ''pesti iz blazin''. Na potek borbe zna vplivati tudi že omenjena poškodba Furya, saj ne vemo kako uspešno je bilo celjenje tkiva nad očesom. Nekaj pa je jasno, kakšna bo podoba Wilderja v ringu. Drugo vprašanje pa je kakšnega Furya lahko pričakujemo? Vsekakor bomo odgovore dobili v nedeljo zjutraj po slovenskem času.

28 views0 comments

Recent Posts

See All