• Samo Demšar

Zmagovalci in poraženci nabora lige NFL

Updated: Apr 30, 2020

Nabor je eden od najpomembnejših dogodkov vsake sezone lige NFL. Na njem je vsako leto na voljo malo morje igralcev, od katerih jih v sedmih krogih ekipe izberejo 255 – dogodek zato traja tri dni. Gre za prvo pravo preizkušnjo za generalne direktorje in trenerske štabe ekip, ki se zaradi slabih izborov (in sledeče slabše sezone) nemalokrat znajdejo na izhodnih vratih svojih franšiz.


Tako kot letošnji nabor lige WNBA je tudi nabor lige NFL zaradi ukrepov potekal virtualno. Čeprav vsem naborom dajo dušo predvsem navijači s svojim navdušenjem in izžvižgavanjem ob odločitvah njihove ekipe, je bila gledanost letošnjega nabora najboljša v zgodovini, hkrati pa smo bili deležni tudi nekaj nepozabnih trenutkov.

Trenerju in generalnemu direktorju New Englanda je pri izboru pomagal tudi njegov pes.


Joe Burrow, quarterback – prvi izbor, Cincinnati Bengals


Že štiri mesece je skoraj v kamen vklesano dejstvo, da bo quarterback Joe Burrow, ki je lansko sezono z LSU podiral vse mogoče rekorde in tudi osvojil nagrado Heisman (ki jo prejme najboljši univerzitetni igralec), izbran kot prvi. Burrow, čigar kariera vsaj zaenkrat spominja na hollywoodski film, bo tako postal novi obraz Bengalsov – a padel je v izredno nezavidljivo situacijo. Cincinnati je prvi nabor dobil zaradi dejstva, da so bili lansko sezono najslabša ekipa lige.


Za razliko od lige NBA v ligi NFL ne obstaja tako imenovana loterija za nabore. Ekipa z najslabšim razmerjem zmag in porazov avtomatično dobi prvi izbor na naslednjem naboru.


Burrow ima visok potencial, a hkrati veliko strokovnjakov meni, da je zelo precenjen. Za nameček ga v Cincinnatiju čaka slaba ekipa ter zelo dobri divizijski tekmeci –vsako leto bo po dve tekmi odigral s Pittsburgom, Baltimorjem in Clevelandom. Vse tri ekipe imajo trenutno zelo dobre obrambe, predvsem če govorimo o prvi obrambni liniji, ki bodo živele za to, da Burrowa čim večkrat spravijo na tla. Nadaljevanje Burrowove zgodbe bo nedvomno zanimivo, navijači Cincinnatija pa v njem vidijo odrešenika, ki jih bo nekega dne morda pripeljal do prve zmage v končnici po letu 1990.

Burrow na podelitvi nagrade Heisman


Zdi se mi, da bo prva sezona v NFL za Burrowa popolno nasprotje lanske. Lani je pri LSU ob sebi imel zelo dobre soigralce (predvsem odlična je bila napadalna linija), česar pa se v Cincinnatiju ne more nadejati. Vseeno se mi zdi, da ga kljub začetnim težavam čaka solidna kariera v NFL.


Podoben tip igralca kot: Tony Romo, Kurt Warner


Chase Young, obrambna linija (EDGE) – drugi izbor, Washington Redskins


Tako kot pri prvem izboru je bilo že vsem dolgo jasno, da bo kot drugi igralec izbran Chase Young, ki je preteklo sezono blestel za Ohio State – čeprav je izpustil dve od 14 tekem, je še vedno podrl ekipni rekord za največ sackov v sezoni (16,5).


Sack –obrambnemu igralcu uspe podreti quarterbacka, ko ima ta žogo še vedno v posesti. Posledično napadalna ekipa izgubi jarde.

Za mnoge je bil Young najboljši igralec na letošnjem naboru.


Svojo kariero bo nadaljeval v glavnem mestu ZDA pod izkušenim trenerjem Ronom Rivero, ki je nedavno prišel iz Caroline. Tako kot Burrow tudi on prihaja v težko situacijo, saj so Redskinsi trenutno v procesu izgradnje konkurenčne ekipe, ki pa bo verjetno trajal še nekaj sezon.


Podoben tip igralca kot: Julius PeppersTua Tagovailoa, quarterback – peti izbor, Miami Dolphins


Ena največjih ugank nabora je bil brez dvoma Tua Tagovailoa (zaradi »težke« izgovorjave priimka se tako v pogovoru kot v tisku vse pogosteje odločajo zgolj za zapis Tua), ki je v prejšnjih sezonah branil barve Alabame. Nedvomno gre za zelo nadarjenega quarterbacka, ki po stilu in višini spominja predvsem na Drewa Breesa, enega najboljših quarterbackov zadnjega desetletja – a veliko skrbi so ekipam povzročale njegove poškodbe. V zadnjih dveh letih je imel dve operaciji gležnja, njegovo zadnjo sezono v Alabami pa je predčasno končala poškodba kolka in sledeča operacija. Zaradi trenutne pandemije zdravniki ekip niso mogli samostojno pregledati njegovih poškodb in bilo je veliko govora o tem, da bi lahko bil izbran veliko pozneje, kot je bilo pričakovati pred tem.

Tua v njegovem času pri Alabami.


A kljub vsej nesigurnosti so ga s petim izborom izbrali Miami Dolphins. Prav oni so imeli leta 2006 možnost, da v ekipo pripeljejo Breesa, a so oklevali zaradi njegovih poškodb – odločitev, ki jo zagotovo obžalujejo.


Dolphins so tako kot obe prejšnji ekipi (Cincinnati in Washington) tudi v procesu izgradnje konkurenčne ekipe, le da njim to veliko bolje uspeva. Sicer ni skrivnost, da so si zelo želeli Burrowa, a Cincinnati ni bil pripravljen na menjavo. Še dobro, saj bi tako v Miamiju pokvarili »slogan« svoje lanske sezone: Tank for Tua.


Tanking ali namerno izgubljanje tekem, da si zagotoviš boljši izbor na prihodnjem naboru, je v NFL veliko težje kot v NBA. Lanske sezone Miamija ne moremo označiti za tanking, saj se je ekipa borila na vseh tekmah (in zmagala tri od zadnjih petih) – razlog za slabe rezultate je bilo dejstvo, da je ekipa večino svojih dobrih igralcev poslala v druge ekipe, v zameno pa so dobili izbore na naboru. Z enako taktiko v letošnjo sezono grejo New England Patriots.


Če Tua ne bo utrpel kakšne resnejše poškodbe, ne vidim razloga, da Miami ne bi mogel biti v prihodnjih letih (morda že to sezono) konkurenčen v boju za končnico.


Podoben tip igralca kot: Drew BreesJustin Herbert, quarterback – šesti izbor, Los Angeles Chargers


Chargers so po zelo slabi sezoni odslovili svojega dolgoletnega quarterbacka Philipha Riversa (naknadno popravljeno). Nobena skrivnost ni, da so si v svoje vrste želeli pripeljati Toma Bradyja, ki se je na koncu odločil za Tampo. Veliko je bilo domnev, da bodo poizkušali svoj izbor menjati z Detroitom (tretji izbor) in z njim vzeti Tuo, a na koncu v Mesto angelov potuje Justin Herbert, ki je igral za Oregon. Herbert slovi predvsem po svoji velikosti in močni roki, a je (trenutno) vse prej kot vrhunski igralec – poznavalce skrbita predvsem njegova natančnost in pregled igre.

Herbert na NFL Combine


Chargersom se pri Herbertu najverjetneje ne bo mudilo – vsaj zaenkrat naj bi vloga prvega quarterbacka pripadala izkušenemu Tyrodu Taylorju.


Podoben tip igralca kot: Carson Wentz, Josh AllenJordan Love, quarterback – 26. izbor, Green Bay Packers


Glavno presenečenje prve noči letošnjega nabora je bila nedvomno poteza Green Baya. Ekipa iz Wisconsina je lansko sezono končala s 13 zmagami in tremi porazi, stopničko pred Super bowlom pa jih je zaustavil San Francisco. Kljub dobri rezultatski sezoni je bilo očitno, da niso konkurenčni najboljšim ekipam v ligi. Igra je temeljila predvsem na teku, zato so vsi pričakovali, da bodo v prvem krogu nabora za svojega legendarnega quarterbacka Aarona Rodgersa pripeljali kvalitetnega lovilca.


Green Bay v prvem krogu nabora že več kot desetletje ni izbral ofenzivnega igralca (wide reciever, running back, tight end).


A namesto da bi Rodgersu priskrbeli prepotrebno pomoč, so Packersi izbrali njegovo zamenjavo Jordana Lovea. Vsekakor ne gre pričakovati, da se bo Love že v bližnji prihodnosti potegoval za prvo postavo ekipe – najverjetneje bo prve dve ali tri sezone sedel na klopi in se od Rodgersa učil. Love, ki je igral za Utah State, ima zelo visok potencial ter se lahko izkaže za zelo dobro dolgoročno naložbo ekipe, ki pa bi se morala hkrati tudi bolj osredotočiti na kratkoročne načrte.

Love med izvajanjem vaje na NFL Combine


Situacija v Green Bayju je na las podobna tisti iz nabora leta 2005. Na njem so Packersi s 24. izborom izbrali Aarona Rodgersa, ki je prva tri leta komajda stopil na zelenico, saj je vloga prvega quarterbacka še vedno pripadala legendarnemu Brettu Favreju. Od odhoda Favreja leta 2008 je Rodgers v Green Bayju neizpodbitna številka ena ter velja za enega najboljših quarterbackov zadnjega desetletja.


Rodgers je verjel, da bo na naboru leta 2005 izbran kot prvi. Namesto njega je San Francisco izbral Alexa Smitha – danes je povsem jasno, da so storili napako. Po San Franciscu je na vrsto prišlo kar 21 ekip, ki niso potrebovale quarterbacka. Tako je Rodgers padel na rep prvega kroga, njegovo čakanje v tako imenovani zeleni sobi pa velja za enega od desetih najboljših trenutkov z naborov v zgodovini.


Ekipe, ki so najbolje izkoristile svoje izbore


Zaenkrat so zmagovalci letošnjega nabora Baltimore, Denver, Arizona in Miami. Baltimore je tako še utrdil svoj položaj kot ena najboljših ekip v ligi – že pred naborom so pripeljali izkušenega igralca obrambne linije Calaisa Campbella, na naboru pa so med drugim izbrali linebackerja Patricka Queena in running backa J. K. Dobbinsa.


Miami si je v Tui najverjetneje zagotovil večletnega quarterbacka, z drugimi izbori pa so solidno izboljšali nekatere luknje v svoji ekipi. Za njimi je tudi zelo dober free agency, na zadnji dan nabora pa so v svojo ekipo pripeljali še running backa Matta Briedo, za katerim je dobra sezona v San Franciscu.


Ekipa, ki bo po mojem mnenju eno večjih presenečenj prihodnje sezone, je Denver Broncos. Prejšnjo sezono so sicer zbrali le sedem zmag (in devet porazov), a so bili v večini slednjih blizu zmage. Na lanskem naboru so izbrali quarterbacka Drewa Locka, v katerega polagajo vse svoje upe, letos pa so mu dodali še dva dobra lovilca (Jerry Jeudy in K. J. Hamler). Dobro so izkoristili tudi izbore v poznejših krogih.


»Zanimive« strategije ekip na naboru


Zelo zanimiv pristop so izbrali Carolina Panthers, ki so postali prva ekipa v zgodovini, ki je na naboru izbrala izključno obrambne igralce. Sicer bi njihov nabor težko označili za neuspešnega, a novega trenerja Matta Rhula, novega quarterbacka Teddyja Bridgewaterja in najboljšega (ter najbolje plačanega) running backa v ligi Christiana McCaffreyja čaka zanimiva sezona.


Čuden pristop so izbrali tudi pri Chicago Bears, ki so z 42. izborom izbrali tight enda Colea Kmeta. Čeprav gre za dober izbor, pa je vse prej kot smiseln – Bearsi imajo sedaj v ekipi kar 10 tight endov – do začetka sezone bodo številko morali najverjetneje skrčiti na štiri.


Čisto posebno kategorijo o letošnjem naboru bi morali ustvariti za New England Patriots. Najboljša ekipa zadnjih 20 let je v letošnji sezoni na tak ali drugačen način izgubila veliko ključnih igralcev, nabrali pa so si lepo število izborov na letošnjem in naslednjem naboru. Sicer so skozi nabor dodali nekaj solidnih igralcev, a vse kaže, da je njihov načrt odigrati rezultatsko slabšo sezono (s trenutno ekipo bodo težko konkurenčni), naslednje leto pa jim verjetno uspe priti do novega franšiznega quarterbacka – na voljo bosta tako Trevor Lawrence kot Justin Fields, ob katerih se sline cedijo večini ekip v ligi NFL.

Lawrance po lanski zmagi proti Alabami, s katero je Clemson osvojil naslov državnega prvaka.


Če na nabor pogledamo še z vidika univerzitetne lige, lahko za nesporne zmagovalce označimo univerze iz konference SEC (Southeastern Conference), ki že dalj časa velja za najboljšo konferenco univerzitetnega nogometa. Z rekordnimi 14 izbranimi igralci se lahko pohvalijo trenutni državni prvaki LSU Tigers, z 10 jim sledita Michigan in Ohio State, devet pa jih je bilo izbranih iz Alabame.


Kljub uspešno izvedenem naboru bo nadaljevanje letošnje sezone lige NFL še kar nekaj časa pod vprašajem. Čeprav se sezona začne šele septembra, bodo zaradi pandemije otežene ali celo onemogočene vse priprave in sestanki. Glede na trenutne razmere v ZDA, kjer ljudje na ulicah protestirajo in zahtevajo ukinitev omejevanja gibanja, se vse pogosteje pojavlja vprašanje, če in v kakšni obliki lahko pričakujemo 101. sezono lige NFL.

Naslovna slika: Youtube

217 views0 comments

Recent Posts

See All